FIFA 17 Mi, Pes 2017 Mi?
İki oyun da bir süre önce piyasaya çıktı, güncellemelerle hatalarını giderdi.
Oyun dünyası rekabetin belki de en çetin geçtiği mecralardan birisidir. İlk üretilen oyundan bu zamana kadar geçen sürede birbirinden farklı türün üretildiğine şahit olduk. Kimileri FPS, kimileri TPS, kimileri RTS, kimileri de RPG türlerine kendisini kaptırdı. Farklı türler, pek tabi beraberinde ayrımcılığı da getirdi. Oyuncular yemek ayırır gibi oyun türü ayırdı. Yine de tüm bu ayrımın ortasına kalan Spor oyunları, o ya da bu şekilde birçok oyuncuya hitap etmeyi başardı.
Özellikle FIFA 97 ile başlayan PC'de futbol oyun macerası, bugün PES olarak bildiğimiz Winning Eleven'ın rekabete dahil olması ile iyiden iyiye genişledi. 2000'li yılların başlarında FIFA serisi büyük sükse yapmış olsa da özellikle 2003 yılından itibaren Winning Eleven, yani PES, liderliği eline aldı; ta ki 2011 yılına kadar. Bu süre esnasında resmen saçma sapan oyunlar üreten EA ekibi, nihayet aranan futbol oyununu üretmeyi başardı.
Başardı ama PES'in yarattığı "En iyisi PES" algısını kırması iki üç yılını aldı. PES tarafıysa ilginç bir düşüşe geçti.
2016 yılını önde kapatan FIFA, 2017'ye de bomba gibi girdi. Fakat bu yıl PES de en az FIFA kadar hazırlanmış olacak ki uzun süredir beklediğimiz yapıda bir PES ile karşılaştık.
İki oyunun da piyasaya çıkışının üzerinden kayda değer bir zaman geçti. Eksikler ve hatalar, güncellemelerle giderilmeye çalışıldı. Peki ama geldiğimiz son noktada, bu yılın kazananı hangisi oldu?
Grafik teknolojileri
Konu oyun olduğu zaman insan algısına ilk yansıyan grafiklerdir. Özellikle karakterlerin ekranın her yanında olduğu spor oyunlarında durum iyice ciddiyet kazanır. Saha, oyuncular ve genel olarak hemen her köşedeki detaylar olabildiğince gerçekçi gösterilmek istenir ki zaten oyuncu olarak bizler de "gerçekçilik" konusunda her daim en iyisini istemişizdir.
İki oyunun da yıllar içerisinde gelişen grafik motorları oldu ama FIFA en kötü gününde bile PES'den daha kaliteli grafikler sundu. Hani oyun çöptü ama göze daha güzel gözüküyordu. FIFA cephesinde konu hakkında bu yıl daha da iddialı bir gelişme yaşandı ve grafik motoru, Battlefield ve Mirror's Edge gibi oyunlarda kullanılan Frostbite'a geçiş yaptı.
Her ne kadar geçmişte büyük sorunlar yaşatmış olan bir grafik motoru olsa da Frostbite sayesinde ziyadesiyle gerçekçi bir oyun ekranlara yansıtıldı. Oyuncuların görünüşleri ve hareketleri, stadyumların genel yapısı ve ışıklandırmaları muazzam bir hale geldi. Bazı meşhur oyuncular için yapılan özel "performance-capture" teknolojisi, kendilerini sahada daha da gerçekçi şekilde resmetmeyi başardı.
Konami tarafındaysa hali hazırda yenilenen grafik motorunun biraz daha geliştirildiğini görüyoruz. 2016 yılında FOX engine kullanımına geçen Konami, PES 2017 ile özellikle ışıklandırma, animasyon ve genel stadyum görüntüleri üzerine gitmiş.
Yine de görüntü kalitesi olarak FIFA 2017'den halen biraz uzakta.
Lisans sorunu
Bildiğiniz üzere PES, lisans konusunda büyük bir kriz yaşıyor. Neredeyse hiçbir PES oyununda adam akıllı bir lisans ile karşılaşamadık. Fakat bu yıl Konami konu hakkında büyük bir girişimde bulundu ve bazı özel lisansları almayı başardı. Yeni oyun ile birlikte Arsenal ve Atletico Madrid'in yanı sıra, tüm Ligue 1 ve Ligue 2'yi oyunda kullanmak mümkün. Ayrıca Konami'nin FC Barcelona ile yaptığı kapak anlaşması sayesinde tüm Barcelona ekibini bambaşka şekilde oyunda yerini alıyor.
Nokta atışları yapan Konami, aynı zamanda Liverpool FC ve Borussia Dortmund lisanslarını da garantiye aldı. Ayrıca Anfield stadyumunda yankılanan "You'll Never Walk Alone" tezahüratını da resmen cebe attı. Bahsi geçen takımların sadece lisanları ile yetinmeyen Konami, bu takımların oyun içerisindeki taktiklerine bile özel bir yer veriyor. Özellikle Liverpool ve Barcelona'nın stratejileri, gerçektekini aratmayacak kalitede.
Fakat tüm bu iddialı yeniliklere rağmen PES 2017'de birçok Man Red ve Man Blue gibi isimlere denk gelmek, birçok oyuncunun tadını kaçırmaya yetiyor. Özellikle hali hazırda FIFA oynayanların, böylesine büyük bir lisans sorunu varken PES tarafına geçmesi pek mümkün gözükmüyor.
Diğer taraftan PES'e gönülden bağlı olan hayran kitlesi, her geçen yıl geliştirilen gayri resmi lisans dosyasını oyun severlerin beğenisine sunmayı sürdürüyor. Özellikle PS4'e rahatlıkla kurulan bu dosya sayesinde PES oyuncuları da bir nebze olsun lisans yüzü görebiliyor.
Evet, Konami bu yıl lisans konusunda kesinlikle büyük adımlar atmış durumda ama ne yazık ki FIFA serisi halen tüm lisanslara sahip ve yine PES'den bir adım önde kalmayı başarıyor.
Oyun Mod'ları
Bu yıl FIFA tarafına harika bir hikaye mod'u eklendi: The Journey. Bu mod esnasında Alex Hunter isimli bir oyuncunun, futbolcu olma yolundaki hayatını yaşıyoruz. Bir anlamda sıfırdan başlayan Alex'i kontrol ettiğimiz oyunda, bir yandan FIFA 2017 dinamiklerini yakından öğreniyor, bir yandan da ortalama bir futbolcunun ne gibi zorluklarla karşılaştığını görüyoruz. Seçmelerde yaşananlar, yolumuza taş koymaya çalışanlar, aile içi sorunlar ve daha niceleri harika şekilde tasarlanmış.
Senaryo tarafına da ağırlık veren EA ekibi, izlenecek bolca videoyu bu moda dahil etmeyi başarmış. Biraz izle, biraz oyna modeli olan The Journey, kesinlikle deneyim edilmesi gereken bir mod. Ayrıca hali hazırda bulunan mod'lar da yeni oyunla birlikte karşımıza çıkıyor. Manager ve Player Career mode'ları halen bizlerle. Ayrıca çok sevilen Ultimate Team modu da yine oyuncuları kendisine yapıştıracak kalitede. Hoş, geçen yıla göre çok da yenilenmemiş ama halen dinamik ve eğlenceli.
PES tarafındaysa çok büyük olmasa da bazı yenilikler söz konusu. Become Legend yine bizlerle ama 2016'daki versiyona kıyasla çok da değişiklik göstermemiş. Master League için de benzeri bir durum söz konusu. En büyük değişiklik farklılaşan transfer penceresi olmuş diyebiliriz. MyClub da ne yazık ki çok ufak yeniliklere maruz kalmış ve kendisini pek de ilerletememiş. Konami'nin Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi lisanslarına sahip olması halen bu başlıklarda onu yeterince güçlü gösteriyor olsa da PES 2017'ye modlar konusunda bir şey ekleyememesi, onu FIFA'nın fazlasıyla gerisinde bırakıyor.
Oynanış
Gelelim iki dev ismin oynanışlarına. Malum, tüm diğer başlıklar bir yana, oynanış bir yana diyebiliriz. Bu durumun farkında olan yapımcılar, her yıl oyunlarına farklı mekanikler ekliyor, olanları geliştirmeye çalışıyor. Bu yıl da kimse boş durmamış ve birbirinden ilginç yeni mekaniklerle karşımıza çıkmış. EA bu yıl dört ana başlık üzerinde durmuş; duran toplar, yapay zeka, fiziksel etkileşim ve de hücum. Açıkçası duran toplar hakkında yapılan geliştirmeler bizim fazlasıyla dikkatimizi çekti. Artık oyuncularımızın duran toplara nasıl yaklaşacağını ayarlayabiliyoruz. Hatta vuruş için kamera açılarını değiştirmek bile mümkün. Misal, yapılan köşe vuruşları esnasında, topu göndermeyi seçeceğimiz yeri bir hedef imleci ile seçebiliyoruz.
Frostbite ile gelişen birebir mücadele mekaniği kesinlikle oyuna büyük gerçekçilik katmış. Tıpkı eskiden olduğu gibi fizik olarak güçlü oyuncu, kendine oranla zayıf oyuncudan daha kolay top çalabildiği gibi, aynı derecede daha zor top kaptırıyor. Paslar her daim olduğu gibi tam da istediğimiz hissiyata sahip, keza şutlar da öyle. FIFA 2017 o alıştığımız nispeten yavaş, daha kontrollü, net pasların verildiği, adamların kaçırıldığı "gerçekçi" futbol deneyimini yeniden sunmayı başarıyor.
PES tarafındaysa kontrolü çok daha kolay, basit ve FIFA'ya göre hızlı bir mekanik söz konusu. Oyuncuları daha rahat kontrol etmek, sahayı daha çok kat etmek, basitçe daha çok efor sarf etmek, PES'i kesinlikle daha dinamik bir oyun haline getiriyor. Bu da, eğlenceyi artıran bir faktör.
Oynanış açısından hangisinin daha iyi olduğu konusunda net bir seçim yapmak zor; bu biraz da sizin zevkinie kalıyor.
Sonuç
İki oyun arasında birçok farklılık bulunuyor. Fakat bizim için en büyük fark, birisinin daha gerçekçi, diğerinin daha ziyade "oyun" olması. FIFA, tıpkı NBA 2K'in ilerlediği yolu izleyerek, sadece bir spor oyunundan ziyade, yavaşça bir futbol simülasyonuna doğru eviriliyor. PES ise daha ziyade klasik bir futbol oyunu olma konusunda kendisini geliştiriyor.
Özellikle son üç yılda çıkan yapımlara bakarsak, iki ismin de farklı tarzda futbol oyunu seven kitlelere hitap etmeye çalıştığını görüyoruz. Biz mi? CHIP Online ailesi olarak 2011'den beri olduğu gibi yine FIFA diyoruz...