Freud Yaşasaydı, Selfie Hakkında Ne Düşünürdü?
Ünlü nöroloji uzmanı Sigmund Freud yaşasaydı, analizleri ve çalışmalarına göre selfie hakkında ne düşünüyor olurdu? Freud, muhtemelen selfie çekimlere izin verirdi.
Avusturyalı bilim insanı Sigmund Freud, bilindiği üzere nöroloji uzmanı ve psikanalizin atasıdır. Haberin detaylarına geçmeden önce psikanaliz hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse; ruhsal sorunlarımızın kaynağını bulma ve bunları onarma olarak açıklayabileceğimiz psikolojik kuramlar ve yöntemlerdir. Bilinçaltında yatan şeylerin karakteri oluşturması kuramından yola çıkar, "çocukluğunuza inelim" söylemiyle bağdaşlaşmıştır.
Selfie konusuna gelindiği zaman ise akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle birlikte gerçekleşen bir aktivite olarak bilinse de ilk olarak 1839'da çekilmişti. 2013 yılında ise, yılın kelimesi olarak seçildi. Takıntı boyutuna ulaşan bu selfie çılgınlığının altında yatan sebepleri hiç düşündünüz mü?
Freud açısından olayları değerlendirmek için, ilk olarak narsisizm terimini bilmek gerekiyor. Kelime anlamı olarak narsisizm, insanın kendisini sevmesi olarak bilinir. Bu normal bir durumdur ancak ileri seviyelerde ise bir rahatsızlıktır.
Araştırmalara göre, narsisizm erkeklerde daha yaygın bir sorundur. Yaşam tarzları bakımından kadınlarda daha sık karşılaşılan bir durum olması gerektiğini düşünsek bile bu yanlış bir algıdır.
Ufak bir beyin fırtınası yapalım. Instagram hesabınızı düşünün. Açın ve akışınızda dolaşın, paylaşılan hikayelere bakın. Kendilerini, istedikleri gibi gösteren onlarca insan var çevremizde. Bunun altında yatan temel sebep; dikkat çekme arzusu. Freud yaptığı araştırmalarda zaten şunu fark etmişti, hastaların çoğu 'histerik felç' isimli bir hastalığa sahipti ve bunun neden kaynaklandığını ortaya çıkaracak hiç bir sebep yoktu. Freud için, bu hastalar dikkat çekmek için yürümüyorlardı.
Dikkat çekme arzusundan ve bu durumun Freud için ne anlam taşıdığından bahsettik. Şimdi ise, selfie çekmenin insanlar açısından etkilerini irdeleyelim. Selfie, çeken insan için özgüven, mutluluk gibi duyguları uyandırdığı için fazlasıyla iyi bir amaca hizmet ediyor. Selfie çeken kişi, kendini iyi hissediyor. Ancak selfie fotoğrafları gün içerisinde gören insanlar için bir süre sonra mutsuzluk sebebi olabiliyor. Özgüven kaybı, imrenme gibi duygular insanları etkiliyor.
Yukarıda yaptığımız belirlemelere göre Freud için selfie, zararlı bir şey olmazmış gibi görünüyor.