Ict Summit Now Bilişim Zirvesi, Türkiye'nin Bilişim Profesyonellerini Buluşturdu
Geçtiğimiz yıl adıyla, logosuyla ve iddialı yaklaşımıyla yenilenen ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi başladı.
İnterpromedya tarafından Türkiye'nin en büyük bilişim etkinliği olarak 30 Eylül - 1 Ekim tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi başladı.
Bu yıl 14'üncü kez düzenlenen ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi teması, "En İyilerden Özgür Konferanslar" olarak belirlendi. Zirvede bilişimi kullanan bütün sektörler kucaklanarak, deneyimli ve genç yöneticilerin görüşleri tartışmaya açıldı.
Murat Göçe: "Zirveye Çıkabilmek İçin Birlikte Hareket Etmemiz Şart"
Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İnterpromedya Genel Müdürü Murat Göçe, sektörün en saygın buluşmalarından birini 14'üncü kez gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı. ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi'nin kamu, iş dünyası, kullanıcı ve basını bir araya getiren özel bir platform olduğuna dikkat çeken Göçe, "Zirvede bilişim sektörünün gelişiminin farklı platformlarda ele alınması için ideal bir ortam kurgulamayı amaçladık. Sektörümüzün vizyona, yol haritasına, bilgi birikiminin aktarılmasına ihtiyacı var. Bunu gerçekleştirmenin ve zirveye ulaşmanın yolu birlikte hareket etmekten geçiyor" dedi.
Alp Önder Özpamukçu: "80 Milyon Kişinin İhtiyaçlarını Temsil Ediyoruz"
Göçe'nin ardından kürsüye çıkan Kategori Mağazacıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu, perakendede teknoloji kullanımının bir zorunluluk olduğuna değindi. Bu nedenle zirvenin paydaşlarından biri olduklarını ifade eden Özpamukçu, "Bugün perakendecilerin burada olması bilişim ve perakende birlikteliğinin önemli bir kanıtıdır. Teknoloji müşteriye ulaşma biçimlerimizi önemli ölçüde değiştiriyor. Biz perakende sektörü olarak Türkiye'de 80 milyon kişiye hizmet veriyoruz, dolayısıyla taleplerimiz 80 milyon kişinin talebidir. Bu kitlenin bilişim ihtiyaçlarını karşılayacak altyapı çalışmalarını şimdiden başlatmalıyız" dedi.
Özpamukçu, ayrıca haksız rekabet ve kayıtdışı ekonomi ile mücadelede bilişim sektörünün çok önemli bir yer tuttuğunu ifade etti.
Tansu Yeğen: "Teknolojik Gelişim Hayal Gücümüzü Zorluyor"
Zirvede Güney Kore'nin gelişimi ve Samsung'un gelecek vizyonu üzerine son derece renkli bir sunum gerçekleştiren Samsung Electronics Kurumsal Çözümler Direktörü Tansu Yeğen, videolar eşliğinde teknolojinin önümüzdeki 10 yılı nasıl değiştireceğini izleyicilerle paylaştı. Güney Kore'nin savaş sonrası sıfırdan başladığı ekonomisini 60 yılda 1 trilyon doların üzerinde gayrı safi milli hasılaya taşıdığını söyleyen Yeğen, "Bu rakamın yüzde 20'si Samsung'dan geliyor. Samsung'un 286 bin çalışanın 70 bini Ar-Ge alanında görev yapıyor. Tüketicilere yönelik çözümler konusunda son derece geniş bir bilinirliğe sahip olan Samsung markasını kurumsal çözümleriyle de daha çok göreceksiniz" diye konuştu.
Tansu Yeğen'in ardından kürsüye gelen PTT Bilişim Daire Başkanı Serkan Gümrükçüoğlu, PTT'de inovasyon konulu sunumunda PTT'nin teknoloji odaklı yeni yapılanmasından bahsetti.
Dr. Tayfun Acarer : "Veri Artık Petrolden Daha Değerli"
Zirvenin açılışında konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer, güncel konuların tartışmaya açıldığı ICT Summit NOW Bilişim Zirvesi gibi etkinliklerin son derece değerli olduğunu söyledi.
Konuşmasında Türkiye'de bilişim sistemleri altyapısının azımsanmayacak seviyede olduğuna değinen Acarer, "Türkiye gerek altyapı, gerek insan kalitesi ve niteliği olarak bir eksiği olduğunu düşünmüyorum. Geniş bant abone sayısı 40 milyona ulaştı. Bunun yüzde 80'ini mobil genişbant oluşturuyor. İnternet kullanımında ayda 33 saati geçtik, bu rakam dünya ve Avrupa ortalamasının üzerinde" dedi.
Mobilde makineden makineye iletişim için kullanılan hatların da arttığına da değinen Acarer, "Bunları abone değil nesne olarak tanımlamak lazım. 2020 yılında bu nesnelerin sayısı 50 milyar olacak. 7.5 milyarını insanlar, kalanını makineler oluşturacak. 2017 yılında 2012'ye göre 17 daha fazla veri üreteceğiz. Veri, petrolden daha değerli" şeklinde konuştu.
Acarer: "Geleceğin Savaşları Topla Tüfekle Değil, Bilgisayarlarla Olacak"
Dr. Tayfun Acarer, 2014 yılı Ocak ayında Türkiye'de akıllı telefon satışları yüzde 46 iken bu ay oranın yüzde 90'a ulaştığına dikkat çekti. Bu yaygınlığın getirdiği risk ve fırsatlara odaklanmak gerektiğini söyleyen Acarer, "Akıllı cihazlar yaygınlaştıkça kötücül yazılımlar da akıllanıyor. Geleceğin savaşları topla tüfekle değil bilgisayarlarla olacak. Siber güvenlik gündemde tutmamız gereken maddelerin başında geliyor" dedi.
Acarer, ayrıca kişisel verilerin işlenmesi ve geleceğin ticaretinde değerlendirilmesi konusunun sivil toplum kuruluşlarının gündemine bir an önce taşınması ve bununla ilgili atılacak adımların belirlenmesi gerektiğini vurguladı.
Zirve Bu Yıl 100'den Fazla Kurumun Desteğini Arkasına Aldı
Bu yıl zirve 1 bakanlık, 5 resmi kurum, 20 sosyal toplum kuruluşu, 50 özel sektör sponsoru 35 medya ve hizmet sponsorunun desteğiyle gerçekleştiriliyor. Etkinlik boyunca 100'ün üzerinde konuşmacı söz alıyor. Düzenlenen 10'dan fazla panelde çeşitli konular uzman konuklar eşliğinde tartışmaya açılıyor.
Bilişim Zirvesi'ni destekleyen şirketler, iki gün boyunca sunumlarını yaparken, aynı zamanda kendilerine ayrılan salonlarda gerçekleştirdikleri eğitimler, seminerler ve işbirliği toplantılarıyla tüm katılımcılara kendilerini tanıtma fırsatı buluyorlar.
Teknokulis : http://www.teknokulis.com