Haberler

Iğdırlı Çiftçiden Müthiş Buluş

Güncelleme:
Abone Ol

Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesinde yaşayan bir çiftçi, çamaşır makinesini pancar öğütme makinesine çevirdi.

Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesinde yaşayan bir çiftçi, çamaşır makinesini pancar öğütme makinesine çevirdi.

İlçe merkezinin Ergenekon Mahallesi'nde oturan ve çevresinde "mucit" olarak tanınan İsmail Bay (50), AA muhabirine yaptığı açıklamada, çamaşır makinesinden pancar öğütme makinesi yaptığını söyledi.

Bay, çiftçilik yaptığını ve ihtiyaçtan dolayı böyle icat yapma gereksinimi duyduğunu ifade ederek, yaklaşık 4-5 yıl önce kullanmadığı çamaşır makinesinden pancar öğütme makinesi yaptığını, makine sayesinde kıydığı pancarlarla da hayvanlarını beslediğini bildirdi.

Bay, yaptığı değişik icatlarla ilde adından sıkça söz ettirdiğini, daha önce yine çamaşır makinesinden ot öğütme makinesi yaptığını belirtti.

Iğdırlı çiftçi Bay, "Daha öncede yine aynı sistemle saman makinesi yapmıştım. Patos görevi gören bir makineydi. Patosu yapmamdaki amacım da önceleri traktörler fazla yoktu. Ben de imkanlarımdan dolayı alamıyordum. Mazot zaten pahalıydı. Yaptığım makineyle otu samana çeviriyordum. Yaptığım patos makinesini de artık traktörler ve patoslar çoğalınca kullanma gereği duymadım ve başka bir köylüye sattım" dedi.

İlçede yaptığı icatlarla tanındığını dile getiren Bay, "Arkadaşlarım icat ettiğim bu makinelerle artık bana mucit, elektronikçi, mühendis gibi isimler veriyor" diyerek yaptığı icatlarla uğraşmanın kendisini mutlu ettiğini kaydetti.

Bay, çevrede mucit olarak tanınmaktan dolayı da çok mutlu olduğunu hatırlatarak, "Yaptığım icatları duyanlar özellikle nasıl yaptığımı merak ettiği için gelip görüyorlar. Buralardan daha önce böyle aletler icat eden kimseyi duymadım. Benim yaptığımı duyanlarda gelip inceliyorlar" diye konuştu.

UÇAN TARIM ALETİ YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR

Elinde yeterli malzeme olduğu takdirde birçok alet yapabileceğini iddia eden Bay, son zamanlarda üretilen insansız hava araçlarına ilgi duyduğunu belirterek,

"Tarım işlerinde kullanmak için insansız uçan bir alet yapmayı düşünüyorum" dedi.

Bay, kurduğu atölyesinde ev ve iş aletlerinin tamirini yaptığını, hiçbir teknik eğitim almadığı halde birçok aleti tamir ettiğini sözlerine ekledi.

ÇAMAŞIR MAKİNESİ İLE NASIL PANCAR ÖĞÜTÜLÜR?

Iğdırlı mucit İsmail Bay söz konusu icadını nasıl gerçekleştirdiğini şu sözlerle anlatıyor:

"Çamaşır makinesinin içinde dönen kısmına özel yaptığım bıçakları monte ettim. Motor çalışınca bıçaklar dönmeye başlıyor. Bu aşamadan sonra atılan pancarlar ufak ufak parçalanmaya başlıyor. İçindeki gözeneklerden dilimlenen pancarlar gözeneklerden aşağı dökülüyor. Çamaşır makinesinin motoru döndükçe atılan pancarlar yerinde sabit durmadığı için dönen bıçaklar sayesinde ufacık dilimler halinde makineden çıkıyor"

IĞDIR

Kaynak: AA / Teknoloji

Karakoyunlu İsmail Bay Teknoloji Patos Iğdır Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title