Haberler

    Iron Maiden, İnönü Stadyumu'nu Yıktı!

    Abone Ol

    Dünyaca ünlü İngiliz heavy metal grubu Iron Maiden, Maiden England turnesi kapsamında dün gece İnönü Stadyumu'nda binlerce müzikseveri coşturdu.

    Mahmut Saral - - Aylardır süren bekleyiş, dün gece itibarıyla sona erdi ve binlerce müziksever, efsanevi heavy metal gruplarından Iron Maiden'ı Pozitif Live organizasyonunda canlı canlı izleyebildi. Üstelik sıradan bir gece değil, çok özel ve anlamlı bir konserdi bu. Yaklaşık 2 saat boyunca sahnede kalan grup, klasik şarkılarını seyircilerle birlikte ve muhteşem sahne şovlarıyla söyledi. Gerçekten görülmeye değerdi ve zaten binlerce Iron Maiden hayranı da oradaydı!

    Günlerce sorulan soru: Stadı yıkıyorlar, konser nerede olacak?

    Tabii ki yıkım işlemi tam anlamıyla başlamamıştı. Sadece bir kale arkası tarafı yıkılmıştı, ki sahneyi de oraya kurmuşlardı zaten. Dolayısıyla konserin gerçekleştirileceği alanla, yıkılan alan arasında hiçbir bağ bulunmuyordu.

    Konserden birkaç gün öncesi...

    Havanın sıcak olmasına ve konserin iş gününe denk gelmesine rağmen...

    Konserin Cuma günü gerçekleştirilecek olması, haliyle birçok müzikseverin de mesai saatleri bitiminin ardından konser alanına adım atacağı anlamına geliyordu. Nitekim, Iron Maiden'ın sahneye çıkış saati yaklaştıkça stadyum da iyice doluyordu. Yine de, önceki geceden itibaren stadyum önünde bekleyen hayranlar da vardı. Başka ülkelerden gelenler de hatta. Birkaç İranlı müziksever gördüm mesela, ellerinde bayraklarıyla gelmişlerdi.

    Metallica ve Black Sabbath gibi konular konuşulurken bir anda sınavlar, Fen ve Matematik gibi konuların konuşulması...

    İçeri girmek için sırada beklerken, bu tarzda müzik yapan gruplar hakkında konuşmak normaldir. Yaşça büyük olan birçok müziksever de sırada beklerken bu tip sohbetler ediyordu. Yaşça genç birçok müzikseverin yaptığı sohbetler ise, genellikle matematik, okuldaki dersler, sınavlar ve sevmedikleri öğretmenlerden ibaretti. Hal böyle olunca, o büyülü ortam bozuluyor ve bir anda kendinizi lise sıralarında sanıyorsunuz sanki. Bu gibi durumlar için en iyi çözüm, cebinizde bulundurduğunuz MP3 çaları devreye sokmak ve konuşulanları duymamak.

    Saha içi bileti alan müzikseverler, kapıların açılmasıyla birlikte alana akın ediyor.

    #Sayfa#

    "Sıcak havada su ve kola içerim" diyenler biraz şaşırdı

    Malum, Temmuz ayındayız ve havalar çok sıcak. Kapılar 16: 00'da açılacak denmesine rağmen, yarım saat daha beklemek zorunda kaldı insanlar. Zaten içeri girince seyircilerin büyük kısmı güneşe maruz kalacaktı, kaldı da... Kafalardaki komik şapkaları saymazsak, serinlemek için bir şeyler içmek iyi olurdu, ancak bardak suyun 3TL, kutu kolanın da 5TL olduğunu duyunca minik bir şok yaşadığımızı söyleyebilirim. Normalde 50 kuruşa satılan şişe suyun bu kadar pahalı satılmasını pek iyi niyetli bulmadım ben. Ha bir de, sosisli ekmeklerin de 10TL'ye satıldığını duydum, bizzat gidip sormadım ama.

    Önce Voodoo Six ve Anthrax

    Anthrax'i çoğumuz biliyoruz, daha önce de ülkemize gelmişlerdi. Ancak Voodoo Six'i bilenler daha azdır. Grubun solisti bunun bilincinde olacak ki, "Biz Voodoo Six, İngiltere'den geliyoruz" gibi minik bir açıklama yaptı. Tahminen 40 dakika süren performanslarının ardından sahneyi Anthrax aldı. Onlar da 1 saatten az süre kaldılar sanıyorum.

    Her iki grubun da performansları başarılıydı, ancak Anthrax tabii ki daha iyiydi. Joey Belladonna'nın enerjisi harikaydı. Yaptığı hareketler, seyircilerle işaretleşmeler, yanında çalan gitaristleri mikrofonuyla taklit etmesi, içtiği enerji içeceklerinin bir kısmını seyircilere atması görülmeye değerdi. Hatta bir seyirci onun fotoğrafını çekiyorken, sahneden makineyi istedi ve önce kendini, sonra seyircileri çekti. Bu esnada şarkı söylemeye devam ediyordu tabii. Çok pozitif bir insan.

    Video için fotoğrafın üzerine tıklayın.

    Anthrax, Back in Black'i çalmaya başlayınca, Türkiye'nin AC/DC'ye ne kadar aç olduğu ortaya çıktı

    Anthrax'in çaldığı şarkılardan biri de AC/DC'nin efsane T.N.T. şarkısıydı. Grubun gitaristi Scott Ian, bu şarkıyı favori grubunun AC/DC olduğunu söyleyerek çalmaya başladı.

    #Sayfa#

    Şarkı boyunca belki de ilk kez bu kadar coşmuştu seyirci, ama asıl heyecan patlaması, Back in Black'in introsunun çalınmasıyla yaşandı. İnsanlar bir anda birbirlerine bakıp, heyecanlı bağırışlar içinde sarılmaya başlamıştı, ki introyu bitirdiler. Evet, herkes gerçekten de bu şarkıyı çalacaklarını sanmıştı. Ama eğer Anthrax'in konserlerini Youtube'dan takip ediyosanız, birçok konserlerinde T.N.T.'yi çaldıklarını ve ardından Back in Black'in introsundan öteye gitmediklerini de biliyorsunuzdur.

    Maiden gelmeden önce sahnede son düzenlemeler

    Tüm gün boyunca izlediğimiz sahne, aslında göreceğimiz sahne değildi. Siyah örtüler bir bir kaldırıldı, mavi renk tonlarında bir arkaplan oluşturuldu. Bu arkaplana daha sonra Eddie resimleri gelecekti. Sahnenin arka kısmı yükseltildi ve oraya da davul yerleştirildi. Ayrıca sahnenin sol ve sağ taraflarında da koşmak için parkular vardı. Aşağıdan görülmese de, sahnenin altında merdivenler de vardı. Hem sahneden inmek, hem de bir anda sahneye zıplamak için. Tabii tüm bunlar, solist Bruce Dickinson'ın yaşam alanlarıydı. Konserde oradan oraya koşturacağını, atlayıp zıplayacağını, sürekli hareketler yapacağını hepimiz biliyorduk zaten.

    Konser açılışı videosu için fotoğrafa tıklayın.

    Ve Iron Maiden, büyük bir patlamayla sahnede

    Iron Maiden sahneye çıkmadan önce, Doctor Doctor isimli cover şarkısı banttan çalınmaya başladı. Ardından sağ ve sol tarafta yer alan monitörlerde çeşitli videolar dönüyordu. Derken tempo giderek yükseldi ve bunun bir kırılma noktasına gebe olduğunu herkes anlamıştı. Büyük patlamalarla sahneye adeta gökten düştü Iron Maiden. Aynı anda 4-5 tane büyük alev topu oluştu ve sonrasında çıkan dumanların ardından belirdiler. O esnada yaşanan sıcaklık yüzümüze vurdu, inanılmaz bir başlangıçtı. İşte şimdi, ne zamandır beklediğimiz grubu izliyorduk ve yine şimdi, sahnenin gerçek halini görebilmiştik.

    #Sayfa#

    Müthiş bir görsel şov

    Konserde The Prisoner, The Trooper, The Number of the Beast, Wasted Years, Seventh Son of a Seventh Son, Fear of the Dark ve Aces High gibi birçok klasik şarkı çalındı. Gitarlar, bass ve davul harikaydı, vokal de öyle tabii. Hemen her şarkının temasına göre sahne görselleri değiştirildi, Bruce Dickinson da şarkılara göre elbiselerini giydi. Eddie figürleri de görülmeye değerdi. Konser öncesinde de söylendiği gibi, ilk defa bu kadar çok Eddie bir arada olacaktı ve oldu. Sahnenin altından çıkan Eddie figürleri olduğu gibi, sahnede yürüyen üniformalı ve kılıçlı bir Eddie de vardı. Özellikle sahne önünden izleyenler için tam bir görsel şölendi. Saha içi ve tribünlerden takip edenler için de sahnenin her iki tarafında monitörler vardı. Bu arada, Iron Maiden konserinde kamera kayıtlarının çalıştığını, ama Voodoo Six ve Anthrax'da çalışmadığını söyleyeyim. Anlayacağınız, özellikle tribünlerdeki izleyicilerin bu grupları görmeleri çok zordu.

    Fear of the Dark performansı için fotoğrafın üzerine tıklayın.

    Konuyu Bruce açtı, seyirciler cevap verdi

    Gezi Parkı eylemleri sonrasında yakın tarihte ülkemizde konser vermesi beklenen birçok yabancı sanatçı, konserlerini bir bir iptal etmişti. Acaba Maiden da iptal olur mu diye merak edenler bir hayli fazlaydı. Neyse ki öyle bir şey olmadı ve Bruce Dickinson sahnede bu konulardan bahsederken seyircilerden cevap olarak "Her yer Taksim, her yer direniş" sesleri yükseldi. Iron Maiden, özellikle de Bruce, korkusuz olduklarını bir kez daha gösterdi.

    Bruce, hayranların sahneye attığı posteri önce kontrol etti, sonra da seyircilere gösterdi. Büyük alkış aldıktan hemen sonra da bunu bantla davulun önüne yapıştırdı. Grup, sonraki şarkılarını böyle çalmaya devam etti.

    #Sayfa#

    Hemen her yönüyle çok anlamlı ve özel bir konserdi

    Iron Maiden'ın Türkiye'deki üçüncü macerası olan bu konser, gerçekten anlamlı bir konserdi. Bir kere bu, İnönü Stadyumu yıkılmadan önce düzenlenen son konserdi. İkinci faktör olarak az evvel de belirttiğim gibi ülkemizde yaşananlardan dolayı birçok konser iptal edilmesine rağmen Iron Maiden'dan iptal kararı gelmedi, onun yerine kendileri geldi ve konseri harika bir şekilde icra ettiler. Son olarak da bu konser, bir Maiden England konseriydi. Maiden England, Iron Maiden'ın en büyük konser turnelerinden biri. Bu turnede yapılan sahne şovları ve kullanılan figürleri başka konserlerde bir arada görebilmek çok zor.

    Kısacası Iron Maiden'ın performansı için "harika" diyebiliriz. Umarız tekrar gelirler!

    Ha bir de...

    Meğerse memlekette ne çok kaleci varmış(!)

    Maiden elemanları, hemen hemen her şarkı bitiminde seyircilere penalar fırlattı. Bu penaları kapmak isteyen birçok genç seyirci de, kaleci edasında oradan oraya atladı. Bu işi topluca yaptıkları için zaman zaman birçok kişi ezilme tehlikesi atlattı. Gördüğüm kadarıyla da kimseye bir şey olmadı çok şükür. +18 bir konser olmadığı için küçük yaşta seyirciler görebilmek mümkündü. Tabii yılların Maiden hayranları da oradaydı, o da ayrı bir konu.

    Ek olarak, kamera yasağının uygulanmadığını, birçok seyircinin elinde büyük kameralarla çekimler yaptığını söylemeliyim.

    Hem giriş kuyruğunda, hem de konser esnasında, "arkadaşım önde beni bekliyor" diyerek öne geçmeye çalışan uyanık arkadaşlar da oluyor. Başarılı olanlar da var, başarısız olanlarda. Ben, bu tip üç girişimin başarısızlıkla sonuçlandığına şahit oldum. Bir de kendini turist gibi gösterip, İngilizce konuşarak yer kapmaya çalışanlar var, ki bunlar da aslında Türk olan arkadaşlar. Bu tip numaraları başka konserlerde de görmüştüm ve nedense hep bayanlardan geliyor bu tip hamleler...

    Ses sistemi de ilk iki grupta sorunluydu. Voodoo Six'te lead gitar ile ritm gitar birbirine girmiş ve sololar pek anlaşılmıyordu. Anthrax'te ise, gitar sesleri az geldiği gibi vokal sesi de çok azdı, davul fazlaydı. Iron Maiden'ın da başlangıcı sıkıntılı olsa da, ilerleyen şarkılarda ses düzeyi daha iyi hale getirildi.

    Çıkış kapıları konusunda da konser sonunda bir takım sıkıntılar yaşandı ve insanların konser alanından çıkmaları güçlükle gerçekleşti...

    Fotoğraf galerisi için buraya tıklayın.

    Mahmut Saral - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Mahmut Saral Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title