Haberler

    İthal Ettiğimiz 15 Milyon Telefonun %57'si Akıllı

    Abone Ol

    BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, katıldığı Turkcell T40 tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada akıllı telefon ithalatı...

    Hasan Genç - - Her yıl ortalama 14-15 milyon adet telefonun ithalat yoluyla Türkiye'ye giriş yaptığını belirten Acarer, yaklaşık 1.2-1.3 milyon telefonun ise yolcu beraberi getirildiğini ve yolcu beraberi getirilen telefon sayısının 1.5 milyona ulaşmasını beklediklerini açıkladı. Acarer, ithal edilen telefonlar içindeki akıllı telefon yüzdesinin Ocak itibariyle %40 düzeyinde iken Temmuz ayı itibariyle bu oranın %57'ye ulaştığını belirtti. Akıllı telefon sayısındaki artış ile birlikte ithal edilen telefonların birim maliyetinin yükseldiğini ve 300 dolara ulaştığına dikkat çeken Acarer, yılda 15 milyon telefon ithal ettiğimiz düşünüldüğünde telefon ithalatının Türkiye'ye maliyeti 5 milyar dolara ulaştığını söyledi.

    Acarer, "Biz her yıl hiç ihracat yapmadan 5 milyar dolarlık ithalat yapıyoruz. Çok önemli bir rakam bu 5 milyar dolar ve endişem de giderek artmaktadır. Telefonların Türkiye'de üretilmesi konusunda bazı eleştiriler yapılıyor, bu telefonların ne kadarının Türkiye'de üretildiği önemli değil. Dünyada hiçbir telefon %100 tek bir ülkede üretilmiyor. Buna Çin de dahil. İşlemcisi, ekranı, bataryası, ana kartı farklı ülkelerde üretiliyor. Kaldı ki telefonların içindeki yazılımın payı her geçen gün artmaktadır. Artık telefonlarda yazılım ve içeriğin payının yüzde 55-60'lara ulaşmıştır. O nedenle biz ne kadarını Türkiye'de üretebiliyorsak, o kadar başarılıyız demektir. Bir telefonun %20'sini bile Türkiye'de üretsek çok büyük başarıdır. İnşallah bu oran giderek artar, yüzde 50'lere kadar çıkar. Ama hiçbir zaman bu oran %100 olmayacaktır. Şunu da unutmamız lazım, her pozitif sayı sıfırdan büyüktür. Biz bu oranı ne kadar büyütürsek, bu konudaki negatif durumumuzu o kadar pozitife çeviririz diye düşünüyorum. Turkcell'i tebrik ediyorum, bu sektördeki en önemli 3 kavram nedir diye sorarsanız, birincisi AR-GE'dir alasını yapıyorsunuz, ikincisi convergency yani yakınsamadır, onu da iyi beceriyorsunuz, üçüncüsü inovasyondur, bugün de bunu gördük. Değişime ayak uyduran kişiler, kuruluşlar, ülkeler önümüzdeki süreçte giderek parlayacaklardır. Ben bu girişiminizi tebrik ediyorum, Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

    Hasan Genç - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com

    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Hasan Genç Turkcell Türkiye Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title