Haberler

Kastamonu Üniversitesi, İlk Patentini Aldı

Güncelleme:
Abone Ol

KÜ Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Fuat Kartal'ın, üniversitenin ilk patentini aldığı çok hücreli LPG tankı, piyasadaki ürünlerden %50 daha az yer kaplıyor.

Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Fuat Kartal'ın, üniversitenin ilk patentini aldığı çok hücreli LPG tankı, piyasadaki ürünlerden yüzde 50 daha az yer kaplıyor.

KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın, rektörlükte düzenlediği basın toplantısında, muasır medeniyetler seviyesini yakalayabilmek hususunda teknolojinin büyük önem taşıdığını belirterek, üniversitelerin Ar-Ge konusundaki rolünün göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Göreve geldikleri günden beri akademisyenlerin bilimsel araştırmalarını desteklediklerini, desteklerin artarak sürdüğünü anlatan Aydın, "Bugün, Kastamonu Üniversitesinin ilk patentini aldığını sizlere müjdeliyoruz. Üniversitemizin aldığı ilk patent olması açısından bizim için ayrı öneme haizdir. 3 seneye yakın zaman önce 2011'in ağustos ayında çalışma bitirilip patente müracaat edilmişti, artık tescil edildi" şeklinde konuştu.

Aydın, emeği geçenlere teşekkür ederek, çok hücreli LPG tankının araçlarda yüzde 50 daha az yer kapladığını, daha dayanıklı olduğunu ve çevreye salınımı azalttığını dile getirdi.

- Öğretim Görevlisi Kartal

KÜ Öğretim Görevlisi Fuat Kartal da sanal ortamda LPG tankıyla ilgili yüzlerce sorun gördüğünü, kendisi de LPG'li araç kullandığı için bu ürünü geliştirdiğini söyledi.

Daha az hacimli tankın nasıl üretilebileceği düşüncesinden yola çıktığını anlatan Kartal, şöyle devam etti:

"Daha sonra bir yıl çalışma yaptım, ardından prototipler üreterek, uygulanabilir olup olmayacağının araştırmasını yaptım. Tasarımları bitirip standartların uygunluğuna karar verdikten sonra patent müracaatının yapılmasına karar verdim. 2011 ağustosta TÜBİTAK'ın patent teşvik sisteminden yararlanarak, vekil firma aracılığıyla ulusal patent başvurumu yaptım. Bu ürün, hatcback taşıtlarda daha verimli kullanımı yani çok hücreli yapıya haiz LPG tankının geometrisinden dolayı diğerlerine göre daha az yer kaplamasıyla alternatif tasarım olmuştur."

Bazı benzinli araç sahiplerinin yer problemi nedeniyle LPG kullanamadıklarına işaret eden Kartal, geliştirdiği tankın piyasada olması halinde tercihin artacağını, sürücülerin yedek lastiği bagajdan çıkarmak zorunda kalmayacaklarını vurguladı.

Konuşmaların ardından Aydın, Kartal'a gümüş kaplı tabak hediye etti.

Toplantıya KÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Rafet Özkan ve Prof. Dr. Sezgin Ayan, KÜ Genel Sekreteri Ömer Küçük, KÜ Kastamonu Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hasbi Yaprak ile Proje Koordinatörü ve Sivil Havacılık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Zekeriya Yerlikaya katıldı.

Kaynak: AA / Teknoloji

Aydın Kartal Seyit Aydın Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title