Kaybolan Uçağın Arkasındaki Gerçek
Malezya Havayolları'na ait kayıp yolcu uçağının 11 Eylül benzeri bir saldırı için kaçırılmış olması ihtimali ağırlık kazandı.
Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan 8 Mart'ta Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere 227 yolcusu ve 12 kişilik mürettebatıyla havalandıktan kalktıktan yaklaşık 1 saat sonra kuleyle iletişimini keserek kayıplara karışan Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağını arama çalışmaları devam ediyor. 25 ülke Malakka Boğazı, Andaman Denizi ve Hint Okyanusu'nda 43 gemi ve 58 uçakla aramalarını sürdürüyor ancak henüz somut bir veriye ulaşamadı. Kaçırılma ihtimali yeniden ağırlık kazanırken Malezyalı yetkililerin açıklamalarından yola çıkan uzmanlarsa, uçağın akıbetiyle ilgili senaryo sayısını 5'e indirmeyi başardı. İşte en fazla şans verilen 5 senaryo:
1-Terör saldırısı: Malezya Başbakanı Necip Rezak'ın uçağın iletişim kanallarının kasten kesildiğini resmen açıklamasının ardından terörist saldırı ihtimali tekrar güçlendi. Bu senaryoya göre uçağın kaçırılması terörist eylemin ilk aşaması. İkinci aşamada Boeing 777 tipi yolcu uçağı dünyanın önemli bir merkezine düşürülerek ikinci bir 11 Eylül saldırısı gerçekleştirilecek.
2-Pilotların insiyatifi: Uçağın iletişiminin kasten kesilmesi ve tüm sivil havacılık radarlarından kaçarak binlerce kilometre yol aldığının ortaya çıkması, uçuş deneyimi olan birilerinin uçağı kaçırdığı ihtimaline işaret ediyor. Pilotların kendi istekleriyle ya da hava korsanlarının tehdidiyle rotadan saptığı söyleniyor.
3- Pilot intiharı: Bir diğer muhtemel senaryo da pilotun görev başında intihar etmiş olabileceği. Uzmanlar bu durumda uçağın tek parça halinde denize çakılacağını, dolayısıyla enkaz kalıntısına rastlanmayacağını bildiriyor. Sivil havacılık istatistiklerine göre uçuş kazalarının binde 5'i pilotların intiharından kaynaklanıyor. 1997'de de pilotu kokpitte intihar eden Boeing 737 tipi yolcu uçağı düşerek 104 kişiye mezar olmuştu.
4-Korsanlar uçağı gizliyor: Bir haftayı geçen enkaz arama çalışmalarının hiçbir sonuca ulaşamaması uçağın korsanlar tarafından yere indirildiği ihtimalini gündeme getirdi. Bu senaryoya göre yolcuların bir kısmı hava korsanlarının esiri olarak hâlâ hayatta olabilir. Boeing 777 tipi büyük bir yolcu uçağının hiçbir radara takılmadan, belirlenemeyen bir yere nasıl indirildiğine ise henüz bir açıklama getirilebilmiş değil.
5- Malezya saklıyor: Son teoriye göreyse Malezyalı yetkililer aslında MH730 sefer sayılı uçağın akıbetinden haberdar, fakat ulusal güvenlik nedenleriyle bu bilgiyi dünya kamuoyundan gizliyor. Uçakta 153 yolcusu bulunan Çin başta olmak üzere birçok ülke de Malezya'yı gerekli bilgileri kendileriyle paylaşmadığı gerekçesiyle eleştirmişti. Savunma ve Ulaştırma Bakanı Hishammuddin Hüseyin de arama çalışmalarının Orta Asya'dan Hint Okyanusu'na genişletildiğini belirterek, 22 ülke büyükelçiliklerinin bilgilendirildiğini ifade etti.
Şüpheler iki pilot üzerinde
Uçağın "Ne yaptığını iyi bilen birileri tarafından kaçırıldığı" ihtimali yeniden kuvvetlenirken, Malezya hükümeti pilotlar üzerindeki araştırmalarını yoğunlaştırdı. Malezya polisi pilotların, şüphelendikleri yolcuların ve Kuala Lumpur-Pekin seferini yapan uçağın bakımıyla ilgilenen mühendislerin evlerini aradı. Soruşturmaların odağındaki isim ise 227 yolcu ve 11 mürettebatıyla kayıplara karışan uçağın kaptan pilotu Zahari Ahmed Şah... 18 bin saatin üstünde uçuş deneyimi olan 53 yaşındaki pilotun evinde kendi elleriyle yaptığı uçuş simülatörü bulan yetkililer, Ahmed Şah'ın evindeki eşyaları ve internet hesaplarını incelemeye aldı. Ahmed Şah'ın sosyal medyadaki paylaşım sitesi Youtube'da pilotlukla alakalı deneyimlerini aktardığı bir video paylaştığı tespit edildi.
Muhalif lidere destek mi?
İngiltere'de yayın yapanDaily Mailgazetesinin haberinde ise Ahmed Şah'ın radikal politik fikirlere sahip olduğu iddiası yer aldı. Ahmed Şah'ın, Malezya'nın muhalif siyasetçisi Enver İbrahim'i desteklediğini duyuran gazetenin haberinde, pilotun İbrahim'e 7 Mart'ta ceza veren Yüksek Mahkeme'yi protesto etmek için uçağı kaçırdığı iddiası yer alıyor. Yardımcı pilot Farik Abdul Hamid'in de uçuş güvenliğini dikkate almadığı haberleri daha önce basına yansımıştı. Farik Abdul Hamid'in 2011'de Puket'ten Kuala Lumpur'a uçarken, kuralları ihlal ederek 2 Güney Afrikalı kadını kokpit bölümüne davet ettiği ve kadınlarla samimi fotoğraflar çektirdiği ortaya çıkmıştı.
Polis evlerini aradı
Kaptan pilot Zahari Ahmed ve ikinci pilot Farik Abdul Hamid'in evlerinde dün arama yapan polis, iki pilotun bilgisayarlarına da el koydu.
Kaynak: Sabah
Teknokulis : http://www.teknokulis.com