Haberler

Kayseri'de diri fay hattı bulundu! Üreteceği deprem için test yapılacak

Güncelleme:
Abone Ol

Kayseri'nin Sarıoğlan ilçesi Tatılı mevkiinde AFAD, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) iş birliğinde yapılan Türkiye'nin diri fayları araştırmasında bölgedeki diri fayın varlığını ortaya çıkardı. Çalışmaların bir sonraki aşamasında fayın üreteceği deprem büyüklüğü tespit edilecek.

3 kurumun ortak yer analizi çalışmasıyla Kayseri'yle ilgili kritik bir sonuç çıkarıldı. Kentin Sarıoğlan ilçesinde diri bir fay tespit edildi. Fayın, üreteceği deprem büyüklüğünün ne olacağı ise yapılacak testlerden sonra belli olacak.

6 ŞUBAT'TAKİ DEPREMLER SONRASI BAŞLADI

6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Deprem Master Planı Çalışmaları'na devam eden Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 200 milyon metrekare alanda mikro bölgeleme çalışmalarını sürdürürken, kentte devam eden projelere destek veriyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanlığı, Sarıoğlan Tatılı Hendeği'nde AFAD, MTA ve TBB iş birliğinde TÜBİTAK Projesi'ne lojistik destek sağladı.

SİVAS'TAN KAYSERİ'YE KADAR OLAN BÖLGEDE ÇALIŞILIYOR

Bölgede çalışmalar yapan AFAD Deprem Danışma Kurulu Üyesi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikret Koçbulut, "Bir haftadır çalışmamız devam ediyor. Bu çalışma, TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye'nin diri faylarının paleosismolojisi başlıklı bir çalışmadır. Bu çalışmayı AFAD, MTA, Belediyeler Birliği ve TÜBİTAK destekliyor, 14 projeden oluşan büyük bir proje. Biz bu 14 projeden birisiyiz. 11 numaralı proje biziz. Sivas'tan başlayıp, Tecer, Altınyayla, Gemerek, Sarıoğlan, Bünyan ve Kayseri'ye kadar uzanan Deliler Fayı'nı çalışacağız. Bu fayın paleosismolojik özelliklerini ortaya koymak maksadıyla bu işi yapıyoruz.

Kayseri'de diri fay hattı bulundu

TESPİT YAPILDIKTAN SONRA KAZIYA GEÇİLİYOR

Öncelikle bu fay boyunca 1/25000 harita yapıyoruz, tektonik haritayı ortaya çıkarıyoruz. Daha sonra bu harita üzerinde dron ile uçuşlar gerçekleştirip, daha detaylı haritalar üretiyoruz. Bunlar üzerinde açacağımız hendek yerini belirledikten sonra buralarda faya dik yönde radar ve jeofizik yöntemiyle fayın burada olup olmadığını tespit etmeye çalışıyoruz. Bunları belirleyip, olumlu sonuçlar aldıktan sonra kazıya karar veriyoruz" dedi.

"ARTIK FAYIN VARLIĞINI ORTAYA KOYDUK"

Kayseri'nin mikro bölgelemesinin de devam ettiğinin altını çizen Koçbulut, "Diğer çalışmamız da Kayseri'nin güney tarafı olan Ecemiş Fayı'nı ilgilendiriyor. Onun da sonuçlarını belediyemiz ile yapacağız. Ayrıca Kayseri'nin mikro bölgelemesi de yapılıyor. Oradaki aktif faylar da yerleşime uygunluk açısından değerlendirilecek. Yaptığımız kazı çalışmaları neticesinde artık fayın varlığını ortaya koyduk.

Kayseri'de diri fay hattı bulundu

Sağ tarafta bozuşmuş malzemeyi görüyoruz, sol tarafta ise karasal birimleri görüyoruz. Jeolojik anlamda bunların böyle karşı karşıya gelmesi sadece fay ile olur. Deliler Fayı'nın Sarıoğlan segmentinin şu andaki verilere göre, ters bileşenli bir fay olduğunu söyleyebiliriz. Daha sonra buranın bir kesiti çizilecek, örnekleme yapılacak, bu sonuç çıktığında bu fayın kayma hızı, deprem üretme aralığı ortaya çıkacak, bundan sonra yorum yapabileceğiz" diye konuştu.

"YERİN MR'INI ÇEKMİŞ BULUNDUK"

Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Gonca Arın ise "Kayseri'nin depremselliği ile alakalı olarak çalışmalarından dolayı Fikret hocam ve ekibine teşekkür ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak Sarıoğlan Belediyemize de desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Dr. Sinan Koçeroğlu da yer radarı hakkında bilgiler vererek, "Türkiye'nin diri fay haritasının belirlenmesinde Deliler segmenti üzerinde çalışmalarımızı yapıyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarda yer radarı ve profesyonel dron uygulaması yaptık. Yer radarı uygulamasında yere çok güçlü frekanslarda elektromanyetik dalgaları göndererek, yerin bir nevi MR'ını çekmiş bulunduk. Yer radarı yöntemi jeofizik yöntemi olarak karşımıza çıkar" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Teknoloji

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü Maden Tetkik Ve Arama Genel Müdürlüğü Teknoloji Sarıoğlan Türkiye Kayseri Deprem Yaşam AFAD Teknoloji Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (21)

Turan Şahin:

sonuç ne olacak,buraya harcanan paraya vatandaş için sağlam bina yapın,depremi kimse engelleyemez,

Yanıtla6567
Turbo Levent:

AMPULE YİNE BAHANEYLE İNŞAAT ALANI ÇIKTI

6442
Marko Apostolidis:

vatandaş kendisi istiyor sağlam yerde yaşamamayı. ev yaparken mümkün olduğu kadar ucuz olsun istiyor..... ve aynı vatandaş kullandığı arabaya bile acımıyor yıpratmak için elinden geleni yapıyor.... . motor çalıştığı müddet tamirhaneye götürmektende kaçıyor... öte yandan bu felaketler ilahi ceza ise sağlam ev onu kurtaramaz mesela bir defa bir hafta boyunca buz gibi rüzgar esti...

434
Baba Yabgu:

Diri fay bulmuş inmiş sırıtarak fotoğraf çekiliyor sanki hazine bulmuşlar

Yanıtla2160
Yahya Kahya:

Onlar sırıtarak fotoğraf çekiyorlar, sende kırıtarak çekiyorsun

2417
Baba Yabgu:

Yahyasigiri sen diyon kazma kürekle fay hattı mı bulunur

45
Marko Apostolidis:

ben depremden çok korkarım onun için ahşap bina yaptım... ahşap yanabilir ama depremde esnek...

Yanıtla530
Raşid POLAT:

hmmm tamam yanarak öleceksin

37
sade vatandaş:

teste tüikide görevlendirsinler çok inandırıcı olur ayrıca o test sahasını diktikleri tabelaya yazı yazan vatandaş hiç doğru düzgün okuma yazma öğrenmemişmi insan biraz yazıyı düzgün yazar

Yanıtla1015
Onemli Degil:

Bir Tarafda Parayla Ruhsat-Tapu Sat Sen, Obur Tarafda Bos Islerle Ugras, Masraf Et Sen..Bildigim Kadari Ile Faylar 10 km. Falan derinlikde olmuyor mu ? Gerci Sizlere Rant Olsun da, 10 Metrede Bile Firildakliklar Cevirebilirsiniz..

Yanıtla74
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title