Haberler

    Microsoft Büyük Oynuyor!

    Abone Ol

    Bugün Windows 10 ile önemli bir virajı dönmeye hazırlanan Microsoft'un son 1 yılına bakıyoruz!

    Takvimler 1 Ocak 2014'ü gösterdiği sırada, Microsoft'un başında Steve Ballmer bulunmaktaydı. Ballmer'ın yerine kimin geleceği belli değildi ve Windows 10 halen Threshold kod adı ile bilinmekteydi. Ballmer'ın varisi olarak 4 Şubat tarihinde Satya Nadella belirlendiğinden beri firma, "platformlar ve verimlilik" firması olarak yeni bir devre girdi ve hemen her noktasında büyük değişimler yaşandı.

    Steve Ballmer'ın yerine CEO seçimini yapacak olan komite, firma dışından pek çok isim üzerine düşündükten sonra, firma içerisinden birinin bu koltuğa geçmesine karar verdi ve Nadella, seçilen isim oldu.

    Nadella, 84 milyon dolarlık bir ödeme paketi ile firmayı yeniden şekillendirme işlemine başladı ve firmanın odağını cihazlar ve ürünlerden hizmetlere doğru yöneltti. Ürünlerin pek çoğu, üyelik sistemini kullanmaya başladı.

    Nadella'nın ilk hamlelerinden biri, firmanın çeşitli noktalarından 18.000 işin kaldırılması oldu ve bu durum, toplam iş gücünün yüzde 14'ü ile yolların ayrılması anlamına geldi. Bu da, firmanın tarihindeki en büyük çalışan azalması olarak tarihe geçti. Bu işlerin pek çoğu, satın alınan Nokia'da ve özellikle markanın ana memleketi olan Finlandiya'da gerçekleşti ve firmanın uzun süreçte büyük masraflardan kurtulmasını hedeflemekteydi.

    Ancak Nadella'nın görevi bu noktadan sonra da kolaylaşmadı ve pek çok önemli kararın altına imza atmak zorunda kaldı. Her ne kadar sadece ilk 10 aya bakarak Nadella'nın ne kadar başarılı olduğunu söylemek çok mümkün olmasa da, zor kararları alma ve bu kararları uygulamaya dökme konusundaki kararlılığı özel bir övgüyü hak ediyor.

    Nadella'nın Microsoft CEO'su olarak değerinin belirlenmesindeki en önemli nokta, Eylül ayında firmanın Windows 9'u atlayarak bir sonraki işletim sistemi olan Windows 10'u açıklaması oldu.

    Microsoft, hemen her yerdeki kullanıcılarının isteklerini dinleyerek Başlat menüsünü bir sonraki işletim sisteminin bir parçası haline getirdi ve bu işletim sistemi, uygulama geliştiriciler için ön izleme aşamasına geçmiş durumda. ve bugün, yeni bir virajı daha dönecek. Ayrıca Windows 10'un her Lumia akıllı telefonda kullanılacağı ve Cortana sesli asistan ile bağlantılı olacağı da belirtilmekte.

    Windows 10'un erken bir sürümünün bugün yayınlanması bekleniyor. Bu arada işletim sisteminin, Nadella'nın yeni vizyonu ile orantılı bir şekilde, üyelik sistemi ile çalışıp çalışmayacağı da henüz tam olarak belli değil.

    Üyelik sistemi önemli bir hal alıyor

    Microsoft, Steve Ballmer, Satya Nadella, 2014, Windows, Lumia

    Yılın en büyük başarı hikayelerinden biri, Office'in iPad'lere sunulmasıydı ve uygulama, yayınlanmasından sonraki ilk saatlerde App Store listelerinin başına yükselmeyi başardı. 6 hafta sonrasında ise, iPad için Office ailesi toplamda 27 milyon kez indirilmişti.

    Eylül ayında ise Office uygulamaları da aylık ödeme sistemine geçerek firmanın yeni çalışma modelinin bir parçası haline geldi. Bu noktadan sonra ise Microsoft, giderek artan sayıdaki ürünü için lisansları vermeye başladı ve Windows 10'un da aylık ödeme sistemine sahip bir model ile sunulacağı konuşulmaya başlandı. Aylık ödemeler, Nadella'nın firmayı yenileme planının en büyük parçalarından biri haline geldi ve firmanın gelirini, cihazlar ve ürünlerden (lisanslardan) daha çok aylık ödemelere bağlamayı hedeflemekte.

    Bu arada 8 Nisan, tarihte önemli bir yer kazanmış durumda çünkü bu tarih, Microsoft'un eski ancak en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan Windows XP için güvenlik yamalarını ve desteği sona erdirdiği günü göstermekte. Ancak, birçok firmanın Windows 7 veya 8'e geçmiş olmasına rağmen Windows 10'un çıkış tarihine çok az bir süre kalması ile beraber bu geçişi yapmak istemeyen bir grup da varlığını sürdürüyor.

    Nadella'nın "verimlilik ve platformlar" üzerine yoğunlaşan bir firmaya dönüşmeye yönelik duruşu, Microsoft Azure bulut sisteminin Steve Ballmer'ın yönetimine göre çok daha önemli bir yer alması anlamına geliyor. Rakiplerine benzer bir şekilde Microsoft da Azure'un bedelini yıl içerisinde pek çok kez düşürdü ve aylık ödeme temelli sistemin en önemli parçalarından biri haline getirdi.

    Yıl içerisinde bazı yeni platformlara sunulan Office 365, açılış yılı içerisinde bedava 1TB OneDrive bulut deposu sunmakta ve bu seçenek, 12 aylık kullanımın ardından ödeme seçeneği haline dönüşmekte.

    Ancak bu büyüme sadece tüketici ürünlerine ve Aralık ayında genel olarak kullanılabilir hale getirilen Azure Government bulutuna sınırlı değil.

    Surface Pro 3 ve Skype

    Microsoft, Steve Ballmer, Satya Nadella, 2014, Windows, Lumia

    2014 yılı, Microsoft'un bizleri dizüstü bilgisayarlara artık ihtiyacımız olmadığını ve Surface Pro 3'ün Apple MacBook Air'e karşı cevap olduğuna inandırmaya çalıştığı yıl olarak da hatırlanacak. Her ne kadar daha önceki iki denemesinde pek başarılı olmasa ve üçüncü denemeyle bazı yorumcuların gülümsemesine sebep olsa da, Surface Pro 3, eski sürümlerinin iki katı satmayı başararak yaklaşık olarak neredeyse 1 milyar doları geçmeyi başardı.

    Lync- Skype işbirliği ise Skype voice, IM ve video'nun kurum mesajlaşma hizmetinin birer parçası haline gelmesi ile beraber önem kazandı. Böylelikle, zaten Lync kullanmakta olan firmalarda yeni bir seviye ortaklık ortaya çıkmış oldu. İki ürünün bir araya gelmesi, iş ve ev arasındaki sınırı ufaltarak, popüler kurum hizmetini kullanarak evden çalışmayı daha kolay bir hale getirdi.

    Skype Translator hizmeti de 2014'ün son günlerinde İspanyolca ve İngilizce dillerinde beta testine başlayarak, yazıda veya konuşmada bir dili diğer bir dile tercüme etme hizmetini sunmaya başladı. Hizmet tam sürümüne kavuştuğunda ise 40'ın üzerinde dilde çalışması planlanıyor ve bu dillerin arasında Star Trek'ten Klingon dili de bulunmakta. Eğer bu tercüme özelliği başarılı olursa, Skype for Business'ın Dünya'nın farklı noktalarında çalışmakta olan iş ortakları arasındaki iletişimi yeni bir boyuta geçirmesi çok zor olmayacak.

    Nokia'nın Lumia serisi akıllı telefonlarda varlığı, ilk olarak Ekim ayında Microsoft Lumia akıllı telefonlarla azalmaya başlarken, bir ay sonra Nokia markası, Lumia'ları tamamen terk etti. Nokia isminin kaybolmasının, firmanın Microsoft tarafından 7.2 milyar dolara satın alınmasından yedi ay sonra gerçekleşmesinin en büyük sebebi ise düzenleyici işlemlerden kaynaklanmaktaydı. Microsoft'un şu anda mobil alanda tek ihtiyacı olan ise, Windows Phone işletim sisteminin daha fazla dikkat çekmesini sağlamak.

    Nisan ayında Windows Phone 8.1 yayınlandı ve bu sürüm ile beraber Apple'ın Siri'sine ve Google Now'a Microsoft'un cevabı olan Cortana sesli asistan devreye girdi. Sanal asistan Mart ayında aktif olduğundan beri başarılı bir şekilde Dünya Kupası'nın ve NFL maçlarının galiplerini tahmin ederek, dikkatleri üzerine toplamayı başardı. Hizmetin Windows 10 ile beraber sunulması ise, kazanmaya başladığı ünü arttırmaya devam edecek.

    Microsoft Band ve diğerleri

    Microsoft, Steve Ballmer, Satya Nadella, 2014, Windows, Lumia

    Yine bu yıl içerisinde, Microsoft'un giyilebilir teknoloji ürünü olan kol bandı Microsoft Band'in tanıtımı gerçekleştirildi. Bu fitness cihazının sahip olduğu özellikler ise o kadar fazlaydı ki, bataryası, bir günlük normal kullanımına ancak yetiyordu.

    Yılın sonlarına doğru ise uygulamalar, oyunlar ve videolar için Bitcoin ödemeleri Microsoft tarafından kabul edilmeye başlandı.

    Microsoft'un .NET framework sisteminin kapılarının açılması ile beraber açık kaynak topluluklarından heyecanlı sesler yükseldi. Sistem tarihinde ilk defa Linux ve Mac OS için kullanılabilmekte. Bu durum da Microsoft'un açık kaynak topluluğunu bir yazılım geliştirici olarak gerçekten kabul ettiği ilk anlardan birini göstermekte.

    Microsoft ailesine Mojang'ın 2.5 milyar dolar karşılığında katılması ile beraber Minecraft da firmanın bir parçası oldu.

    Son olarak ise, Microsoft'un eski CEO'su Steve Ballmer'a Ağustos ayında toplu bir "güle güle partisi" düzenlendi ve bu enerjik kişilik, artık NBA'in Los Angeles Clippers takımının sahibi olarak yeni hayatına başlamış durumda...

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    Satya Nadella Microsoft Skype Nokia Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title