Haberler

    Nasa'nın Ixpe Teleskopundan İlk Görüntü Geldi

    Güncelleme:
    Abone Ol

    Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın yeni başlattığı "X-ışını avı" görevi, ilk bilimsel görüntüsünü yakaladı.

    Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi Nasa'nın yeni başlattığı "X-ışını avı" görevi, ilk bilimsel görüntüsünü yakaladı.

    "Görüntüleme X-ışını Polarimetri Gezgini" (IXPE) adlı sonda, kara delikler ve nötron yıldızları gibi nesneleri X-ışını ışığında gözlemleme göreviyle 9 Aralık 2021'de fırlatıldı ve kozmosun iç işleyişine uzun süredir beklenen bir ışık tuttu. Sonda, ilk görüntülerini yakalamaya hazırlanmak için uzaydaki ilk ayını çeşitli sistemlerini kontrol ederek geçirdi ve şimdi IXPE ekibi ilk bilim görüntüsünü yayınladı.

    17'NCİ YÜZYILDA PATLADI

    Görüntü, 17. yüzyılda bir süpernova olarak patlayan bir yıldızın kalıntıları olan Cassiopeia A'yı göstermekte. Nasa'dan yapılan açıklamaya göre, bu patlama şok dalgalarını dışarıya göndererek çevredeki gazları ısıttı ve kozmik ışın parçacıklarını (yüksek hızlı elektronlar ve atom çekirdekleri) hızlandırarak çeşitli maddelerden oluşan bir bulut oluşturdu. Bu bulut, IXPE'nin çarpıcı görüntüsünde de görebileceğiniz gibi, X-ışını ışığında parlak bir şekilde parlıyor.

    BAĞLANTIILI HABER:  İLK ATMOSFERİNİ KAYBEDİP, İKİNCİSİNİ OLUŞTURAN GEZEGEN BULUNDU

    IXPE'nin bir diğer versiyonu da 1999'da fırlatılan Chandra sondasıydı. İşin ilginç tarafı, Chandra'nın da ilk görüntüsü Cassiopeia A'ydı.

    BAĞLANTIILI HABER:  AY'IN 'KARDEŞİ' MARS'IN ARKASINDA BULUNDU!

    IXPE baş araştırmacısı Martin C. Weisskopf NASA açıklamasında, "Cassiopeia A'nın IXPE görüntüsü, aynı süpernova kalıntısının Chandra görüntüsü kadar tarihidir," dedi.

    BAĞLANTIILI HABER:  "AY TOZU, İNSANLARI FELÇ EDEBİLİR"

    Kaynak: Space Mag Türkiye / Teknoloji

    Aralık NASA Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title