Öte Gezegenleri Keşif Yolculuğumuzu Gösteren Video
Dünya, uzayda yaşam barındırma ihtimali bulunan tek gezegen değil. NASA'nın yeni videosu, bu durumu net bir şekilde ortaya koyuyor.
Evrende milyarlarca yıldız var. Bu yıldızların etrafında dönen trilyonlarca gezegen olabilir. Bizim sistemimiz dışında olan gezegenleri bulmak hiç de kolay bir iş değil.
Öte gezegenler hem küçükler hem de karanlıklar. Yıldızlar gibi enerjiyle parlamayan bu gök cisimleri, en fazla kendi güneşlerinden aldıkları ışığı yansıtıyor. İlk öte gezegeni ancak 1991 yılı Ekim ayında bulabilmiştik. Bu ay ise 4000. öte gezegen keşfi gerçekleştirildi.
Bu başarıyı kutlamak isteyen iki sanatçı, 4000 öte gezegen adlı bir eser hazırladı. Matt Russo tarafından hazırlanan kısa animasyonda yapılan keşiflere yer verilirken arka planda Andrew Santaguida'nın müzikleri kullanıldı.
Videoda, Dünya'nın etrafındaki gökyüzü, 360 derece olarak sergileniyor. Ortadaki yıldız şeridi ise Samanyolu Galaksisinin kıyılarını temsil ediyor. Mor daireler, geçişleri esnasında bulunan gezegenleri; pembe olanlar ise kütle çekimleri sayesinde bulunan gezegenleri temsil ediyor.
Gezegen keşiflerinin önemli bir kısmında NASA'nın Kepler Uzay Teleskobunun etkisi bulunuyor. 2009 yılında başlayan yolculuğu yakın zamanda sona eren aracın verileri hala keşiflerde rol oynuyor. NASA'nın TESS adlı uzay aracı, Kepler'in bıraktığı yerden keşif yapmaya devam ediyor.