Haberler

    Oyunlar gerçekten faydalı mı?

    Abone Ol

    Oyunların insan zihni üzerindeki etkisi incelenmeye devam ediyor. Sonuç ise sizi şaşırtabilir...

    Queen Mary University of London ve University College London bilim adamlarının söylediğine göre, bazı video oyun türleri, insan zihninin daha hızlı ve daha doğru kararlar vermesini sağlıyor.

    Araştırmacılar, 72 gönüllü ile beraber yaptıkları çalışmada, gönüllülerin "kavramsal esnekliklerini" incelediler. Kavramsal esneklik ise bir insanın farklı görevlere uyum sağlayabilmesi ve bu görevler arasında geçiş yapabilmesi, verilen sürede bir problemi çözebilmek için birden fazla fikir üzerinde aynı anda düşünebilmesi şeklinde açıklanabilir.

    Araştırmanın yönteminden kısaca bahsedecek olursak; gönüllüler üç gruba ayrılarak iki farklı tür oyunu oynayabilmeleri için eğitildiler. Seçilen oyunlar ise hızlı ve gerçek zamanlı strateji oyunu "StarCraft"ın iki farklı sürümü ile yaşam simülasyonu olarak geçen "The Sims" adlı oyun idi.

    Tüm gönüllüler altı ile sekiz hafta arasında bir süre, haftada 40 saat bu oyunları oynadılar. Oyun oynamaya başlamadan önce ve oyunun sonrasında ise bazı psikolojik testlerden geçirildiler. Ancak gönüllülerin ilginç bir ortak özellikleri de vardı. Haftada 2 saatten az oyun oynayan yeterli sayıda erkek gönüllü bulunamadığı için araştırmanın yapıldığı gönüllülerin tamamı kadındı.

    Çıkan sonuç ise, pek çok oyuncunun yıllardır iddia ettiklerini doğrulayacak şekilde, StarCraft oynayan gönüllülerin, kavramsal esneklik görevlerini The Sims oynayanlara göre çok daha hızlı ve daha hatasız bir şekilde tamamladıklarıydı.

    Daha önceleri yapılan çalışmalarda ise "Halo" gibi aksiyon oyunların karar verme sürecini hızlandırdığını gösteriyordu. Strateji oyunları ise bir şey ile meşgul iken düşünebilme yeteneğini ve geçmiş hatalardan ders öğrenme yeteneklerini geliştiriyorlar.

    Araştırmanın liderleri, yakın zamanda bu tarz oyunların eğitim sisteminde kullanılabileceği görüşünü savunmakta. Bir oyunun karmaşıklığı arttıkça, kavramsal esnekliği geliştirme özelliği de o derecede arttığını söyleyen araştırmacılar şu anda oyunların getirdiği bu özelliklerin kalıcı olup olmadığını araştırıyor. Dr. Brian Glass, eğer oyunların bu özellikleri insanlara nasıl verdiklerini tam olarak anlayabilirler ise travmatik beyin hasarları gibi pek çok soruna çare bulabileceklerini söylüyor.

    Ve böylelikle oyunların hayatımızdaki önemi giderek artmaya devam ediliyor. Bir dönem "zararlı" olduğu söylenen ve başında durmamıza izin verilmeyen oyunlar, artık "eğitici öğeler" grubunda yer almaya başladı. Tabii ki ne oynadığımızın da önemi büyük. Araştırmacıların da belirttiği gibi her oyun aynı işe yaramıyor. Oyunun kompleksliği ve ne tür özellikleri geliştirdiği "eğitim amaçlı oyun" seçimlerinde dikkat edilmesi gerek bir numaralı nokta.

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title