Oyunun ve Eğlencenin Tadını Çıkar
25 milyon üyesiyle Türkiye’nin en büyük oyun şirketlerinden Joygame, dijital TV kanalı kurarak ve mobil oyunlara ağırlık vererek yine ‘oyunun ve eğlencenin tadını çıkarın’ diyecek.
Dünya değişiyor. Bu değişim oyunlara da yansıyor. Artık oyunlar da dijital dünyada oynanıyor. Türkiye’de de oyun oynayan ciddi bir kitle var. İnternetten online ya da indirerek, oyun konsolundan ya da marketlerden satın alarak oyun oynayan 25 milyon kişi var. Oyun pazarının büyüklüğü de 500 milyon dolara ulaştı. İş bu kadar büyüyünce ve de eğlenceli olunca birçok oyun sitesi, oyun şirketi kuruldu. Bazıları o kadar büyüdüler ve başarılı oldular ki yabancı şirketler bizim Türkler’e ortak oldular. Joygame de bunlardan biri. Dünyanın ikinci büyük oyun şirketi Güney Koreli CJ Group, Joygame’in başarılarına kayıtsız kalamadı ve ortak oldu. CJ’in ortaklığı ile değişen stratejilerini de SHR Group Pazarlama Direktörü Ozan Aydemir anlattı.
Aynı anda 90 bin kişi
- Joygame’den bahseder misiniz?
2009’da kurulan Joygame’in ana işi oyun yayıncılığı yani yurt dışından Türkiye pazarına uygun olabilecek oyunlara bakıyoruz. Özellikle Kore, Çin, Tayvan, ABD ve Alman pazarından, Türkiye şartlarına uygun oyunları Türkiye’ye uyarlıyoruz ve yayınlıyoruz. Oyunları a’dan z’ye lokalize ediyoruz, Türkçe’ye çeviriyoruz, gerekirse seslendirme yapıyoruz. Oyun içi entegrasyonlar yapıyoruz, yani Türk oyuncuların sevebileceği şeyler ekliyoruz. Oyunlarımızı Türkiye’nin heryerinde oynanabilecek oyunlardan seçiyoruz. İnternet kafede oyun oynayanların da oynayabileceği büyüklükte oyunları getiriyoruz.
- Şu anda kaç oyununuz var?
Şu anda portalımızda 10 adet dosya tabanlı oyunumuz var. Yani oyuncular üye olduktan sonra oyunun dosyasını indirip, yüklemek zorundalar. 17 adet de web tabanlı oyunumuz var. Önümüzdeki ay 4-5 oyunun lansmanını daha yapacağız. Aralık ayında da futbol oyunumuz Goley çıkacak. Bu ayı ise 3 yeni oyun lansmanıyla kapatacağız.
- Joygame’e üye olmak mı gerekiyor?
Joygame’e üyelik ve oyun oynamak bedava. İsterse bir oyuncu bir oyunu sonsuza kadar ücretsiz oynayabilir. Ama rekabeti bir adım ileri götürmek istiyorsa her oyunun kendi dükkanı var. Oyundan oyuna değişmekle birlikte bir oyuncu aylık 80-100 lira arasında harcayabiliyor. Aksiyon oyunlarında 40 lirayı geçmiyor.
- Kaç üyeniz var?
Joygame’in Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika (MENA) bölgesinde 25 milyon üyesi var. 20 milyonu Türkiye’den. Ayda 3 milyon aktif olarak oynuyor. Günlük olarak 500 binin üzerinde oyuncu günün farklı saatlerinde oynuyor. Anlık olarak ise 90 bin ve daha fazla kişi ise aynı anda oyun oynuyor. Yaş aralığı 14-35. Yüzde 90 erkek. Ama dans oyunumuz MStar’da kızların oranı yüzde 43.
PAZARIN BÜYÜKLÜĞÜ 500 MİLYON DOLAR
Türkiye’deki oyuncu sayısı 25 milyon (tüm platformlar dahil), multiplayer online oyuncu sayısı 15 milyon. Türkiye oyun pazarının büyüklüğü 2012’de 300-400 milyon dolar arasındaydı. Bu yıl 400-500 milyon dolar arasında bekleniyor. Dünyada ise 2012’de 75 milyar dolar civarındaydı. Bu yıl 85 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Online oyun sektörü 2 yöne doğru hızla büyüme gösteriyor: Mobil ve Free To Play. Özellikle oyuncular artık önce para vermektense önce deneyip sonra para vermeyi tercih ediyor. O yüzden son yıllarda box oyunların ve konsol oyunlarının satışı düştü.
Sektör mobile kayıyor
Oyuncu, free to play kategorisindeki online oyunların da kalitesinin bir hayli artması ile önce oyunu ya da oyunları dilediği gibi bedava deniyor beğenirse ödemesini yapıyor. Bir diğer trend ise mobil ve cross platform oyunlar. Günümüzde mobilite hızla yayılıyor, akıllı telefon ve tablet sayısı artıyor. Global olarak da baktığınızda birçok yapımcı firma önümüzdeki seneler için yatırımlarının çoğunu mobil oyunlar üzerine yapıyor.
İLETİŞİMİ GÜÇLENDİRİYOR
Ben 36 yaşındayım. 6 yaşından beri oyun oynuyorum. Binlerce oyun bitirmişimdir. Bana hiçbir zararı olmadı. Online oyunlarda özellikle birileriyle oynamak zorundasınız, birileriyle iletişim halinde olmak zorundasınız. Oyun asosyal yapar diyorlar ya yok öyle birşey. Çocuğa göre değişir ama orada iletişim kurmak zorunda. Hele ki yabancı dille oynuyorsa, yabancı dille iletişim kurmak zorunda. lisede Almanca okudum, İngilizce’yi oyunla geliştirdim. Hayatında hiç tanışmayacağı arkadaşlar edinebilir. Oyun oynarken eğlenirsiniz ama bir taraftan da sohbet edersiniz. Strateji geliştirmeyi öğreniyor. Oyundaki her karakterin ayrı bir görevi var. Böylece ekip çalışmasını, iş bölüşmeyi öğreniyor. Çocuğun lider ruhlu olup olmadığı ortaya çıkıyor.
TÜRK OYUNCULAR ÇOK HIRSLI
Oyuncu heryerde oyuncu. Türkler’in en önemli özelliği çok küfürlü konuşmaları. Bu kültürümüzün bir parçası. Oyunlarda küfür filtrelerimiz var. Bazı kelimeleri yan yana yazamıyor. Ama oyuncular o kadar yaratıcı ki, kelimelerin yerine mesela rakamları koyuyor, kısaltma yapıyor. Eğitimlisi de aynı, küçük yaştaki de aynı. Küfür edeni oyundan çıkarmıyoruz ama sesini kesebiliyor ya da yazmasını engelleyebiliyoruz.
Hikaye önemli değil
Ama yavaş yavaş düzeliyor. 4 yıl önceki gibi değil artık. Çünkü Joygame olarak bir hep tepki gösterdik. Türkçe’yi düzgün kullanalım dedik. Yabancı oyuncular da küfür ediyor. Ama bizimki kadar küfür dağarcıkları yok. Türkler çok hırslı. Oyundaki hikayeye çok fazla bakmıyor, direkt aksiyona girmek istiyorlar. Yabancı oyuncular hikaye kurgusuna daha çok dikkat ediyor. Karakter gibi konuşan bile var. Bir oyunda Türk varsa kendini belli ediyor zaten.
Her ay bir mobil oyun çıkaracağız
4 yıl önce kurulurken ana mottomuz ‘oyunun ve eğlencenin tadını çıkar’dı. Yani amacımız dijital eğlence platformu olmak. Bu yüzden özellikle ikinci yılın sonundan itibaren yeni markalarımızı piyasaya sunmaya başladık. JoyMobil, mobil oyun portalımız. Şu anda 450’ye yakın mobil oyunumuz var. CJ’in gelmesiyle mobil stratejiyi tamamen değiştirdik. CJ’in know-how’ıyla beraber stratejimizi mobile yönlendirdik hem Türkiye’de hem de MENA bölgesinde.
Game center açacağız
Getireceğimiz oyunlar CJ’in en popüler oyunları ve çoğu da cross platform oyunlar olacak. Yani telefonda başladığınız oyuna PC’de devam edebileceksiniz. Ya da siz PC’de oynarken ben size telefonumdan karşılık verebileceğim. Önümüzdeki aydan itibaren başlayacağız ve her ay bir oyun yayınlayacağız. Bu oyunları yayınladıktan bellirli bir süre sonra game center gibi mobil bir platform üzerinde toplamayı planlıyoruz. Bu platformda oyuncular iletişim kuracak, hediyeler gönderebilecekler.
DİJİTAL TV KANALI KURUYORUZ
Joygame TV de son çalışmalarımızdan biri. Tüm altyapısı geliştirildi. Çekimleri buradan yapıyoruz. İlk fazı başladı. Bütün oyunlarımız ve markalarımız için video içerik çekimi yapılıyor. Bir sonraki fazında da kendi dijital TV kanalımız olacak.