Sony Xperia Z5 (E6603)
Sony'nin yeni üst seviye modeli test merkezimizde.
Sony, yakın bir zamanda yeni üst seviye Xperia Z5 telefon ailesini görücüye çıkarmıştı. Bu aile, Xperia Z5, Z5 Compact ve Z5 Premium'dan oluşuyor. Bugün inceleyeceğimiz model ise, 5 inç ekranı ve premium tasarımıyla dikkatleri üzerine toplayan Xperia Z5 oluyor.
Tasarımda ince işçilik
Xperia Z5, ilk bakışda Sony'nin önceki Xperia amiral gemileriyle tasarımsal benzerlikler taşısa da birçok geliştirmeyle ve değişiklikle birlikte geliyor. Yanlardan yumuşatılmış metal bir çerçeveyle tasarlanan telefon, tek elde sağlam bir tutuş hissi uyandırıyor. Zaten dikkatli bakıldığında, yanlardaki çerçevelerin biraz çıkık olarak tasarlandığını fark ediyorsunuz. Peki bu dezavantaj mıdır?
İnceleme videosunun yüksek çözünürlüklü hali için tıklayın.
Çerçevelerin biraz çıkık olması, belki ekranı da korumak için işe yarayabilir, ama uzun süreli kullanımlarda avuçta ufak batma hissi oluşturabiliyor. Öte yandan, telefonu kulağınıza götürdüğünüzde de üst çerçevenin çıkıntısı kulağınızı rahatsız edebilir. Telefonu birkaç arkadaşımıza da denettik ve çerçeveler konusunda onların da fikri bizle aynıydı.
Çerçeve ve üzerindekiler hakkında konuşmaya devam edecek olursak, Sony'nin ince detaylara önem verdiğini söyleyebiliriz. Sağ yan tarafa baktığınızda, kamera kısayol tuşuna yer verilmiş. Tuşun hemen yanında da bir kamera tasarımı dikkatleri çekiyor. Parmak izi okuyucu sensör özelliği bulunan güç tuşunu görüyoruz. Sony, son yıllarda kullandığı güç tuşu temasını bir kenara atmış ve içe doğru gömülü, daha sade bir tasarıma yer vermiş. Tuşun içeri gömülü olması, tek elle tutuşta baş parmağınızın rahatlıkla oturmasına imkan tanıyor. Bir de kamera tuşu ile güç tuşunun arasına tek parça olarak ses tuşu yerleştirilmiş. Bu tuş, daha rahat bir kullanım için belki biraz daha yukarıya kaydırılabilirdi.
Telefonun sol yanına baktığımızda da Sony'nin Xperia logosunun metal çerçeveye işlendiğini görüyoruz. Gerçekten çok hoş görünmüş. Üst tarafta bir kapak var ve açtığımızda, microSD kart ile nano sim kartın yerleştirilebildiği tek bir tepsiye yer verildiğini görüyoruz.
Telefonun ön kısmında herhangi bir fiziksel tuşa yer verilmemiş. Android tuşları, ekranın alt kısımında konumlandırılıyor. Cihazın sol üst tarafında bir bildirim led'i var ve farklı renklerde yanıyor. Ayrıca üst ve alt tarafta hoparlörler de konumlandırılmış. Telefonun üst tarafındaki kulaklık girişi ve alt kısımdaki micro USB bağlantı noktasında koruyucu bir kapağa yer verilmemiş olması da dikkat çekici. Bu tip hareketler, kullanımı daha da kolaylaştırıyor.
#Sayfa#
Arka tarafa baktığımızda, Sony ve Xperia logolarının özenle hazırlandığını ve arka kısmın kaygan olduğunu fark ediyoruz. Bu sebeple telefonu özellikle uzun süreli kullanımlarda dikkatli tutmanızda yarar var. Unutmadan, önceki amiral gemisi modellerinden farklı olarak bu kez 20.7MP değil, 23MP değerde ana kameraya yer verilmiş.
Unutmadan, Xperia Z5, IP68 sertifikasına sahip. Böylelikle su ve toz gibi dış etkenlere karşı oldukça dayanıklı bir telefon. Telefon, 1.5 metre civarında bir derinlikte yarım saat boyunca çalışabiliyor. Tabii sol taraftaki kapağın tamamen kapalı olduğundan emin olmalısınız. Öte yandan, telefon suya dayanıklı olmasına rağmen yetkililerin telefonla suya girmenizi önermediğini de belirtelim.
FHD ekran
Sony, IPS LCD teknolojisini kullandığı 5.2 inç ekranında kendi Triluminos görüntüleme teknolojisi ve X-Reality görüntü motoruna da yer veriyor. Böylece hem daha net görüntüler hem de daha gerçekçi renkler sunmayı hedefliyor. 1920x1080 çözünürlük sunan ekran, ayarlar kısmında birkaç seçeneğe sahip. Beyaz dengesini ayarlayabilir, Görüntü İyileştirme seçeneğine giderek size en uygun görüntüleme yöntemini işaretleyebilirsiniz. İster gerçekçi renklere sahip olun, isterseniz de daha canlı ve parlak renklere. Seçim size kalmış.
1080p çözünürlük yeterli mi diyecek olursanız, tabii ki yeterli. 5.2 inç bir ekrandan söz ediyoruz ve bu çözünürlüğün de ideal olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Dış mekan kullanımlarında ve farklı açılardan bakıldığında da ekranın sunduğu görüntüler başarılı. Unutmadan, ekran çerçeve oranı da iyi denilebilecek düzeyde (69.6%).
Kilidi kaldırıp telefonu ilk kullanmaya başladığınızda hissettiğiniz ise, ekranın çok kaygan ve en ufak dokunuşlarla çok akıcı bir kullanım sunduğu oluyor.
#Sayfa#
Parmak izi okuyucu sensörEvet, Sony de bu akıma ayak uydurdu ve kullanışlı bir tasarımla karşımıza çıktı. Parmak izi okuyucunun verdiği tepkiler başarılı. ufak dokunuşlarla kilidi kaldırıp kullanıma başlayabiliyorsunuz. İçe gömük şekilde tasarlandığı için parmağınızın okunması zor olmuyor. Ayarlar kısmında ayarlama yapabiliyor ve birden fazla parmak izi tanıtabiliyorsunuz. Ardından isterseniz diğer kullanıcılar için misafir modu da ayarlayabilirsiniz.
Belki şöyle de bir şey sorabilirsiniz: "Yan tarafta kamera kısayol tuşu da var. Telefon kitliyken, parmak izi okutmadan, bu tuşa basarsak ne olur?" Tabii ki kamera açılıyor ve fotoğraflar çekebiliyorsunuz. Ancak önceden çekilen fotoğraf ve videolara ulaşamıyor, ayarlarda pek oynama yapamıyorsunuz. Böylelikle güvenli kullanımın sürdürülebilir olması hedeflenmiş.
Snapdragon 810 kullanılıyor
Son yılların belki de en çok tartışılan çipseti olan Snapdragon 810, Xperia Z5'te de yer alıyor. Bu ismi duyunca "Acaba ısınıyor mu?" soruları beliriyordur doğal olarak. Biz de hemen cevap verelim.
Gündelik bir kullanımda telefonun ısındığına pek şahit olmadım. Peki nasıl bir kullanım bu bahsettiğim? Ara ara yapılan telefon görüşmeleri, çekilen fotoğraflar, internet bağlantısı, Facebook'ta gezinti ve müzik dinleme. Bu gibi işlemler sonucunda telefonda bir ısınmayla karşılaşmadım, ama sıklıkla fotoğraf çekildiğinde az da olsa ısınmaya başlıyor.
Bu kullanımın üzerine çıkıldığında ise, ısınmalar artıyor. Uzun süreli oyun oynadığınızda hemen her cihazın ısındığını fark edersiniz. Benzer bir durum, Xperia Z5'te de var. Ayrıca, tek seferde 5-10 dakikalık videolar çektiğinizde de cihazda belirgin bir ısınma gözleniyor. Ama telefon sürekli ısınıyor gibi bir durum söz konusu değil.
Xperia Z5, Adreno 430 GPU'su ve 3GB RAM değerine sahip. Yaptığımız AnTuTu testinde 52597 puan, Geekbench 3'te tek çekirdekte 1192, çift çekirdekte de 3879 puan aldığını gördük. Ardından Dead Trigger 2 ve Need for Speed No Limits'i oynadığımız belirtelim. Xperia Z5, gerçekten güçlü ve performanslı çalışan bir telefon.
#Sayfa#
Android 5.1.1
Android 5.1.1 işletim sistemiyle gelen telefon, Sony kullanıcılarının tanıdık olduğu bir arayüze sahip ve kolay kullanım sunuyor. Dikkat çeken bir nokta ise, ana ekranda yer alan "Ampul" simgesi. Buna dokununca karşınıza bir ekran geliyor. Sony, hem yeni telefonunuz hakkında bilgiler sunuyor hem de bir önceki telefonunuzdan önemli içeriklerinizi Xperia Z5'e nasıl aktarabileceğiniz konusunda bilgiler veriyor. Güzel bir rehber olmuş.
Bildirimler, kısayollar, kullanıcı profilleri ve daha birçok unsur birkaç dokunuşla karşınızda. İstediğiniz uygulamaları tek bir klasörde toplayarak o klasöre isim verebiliyorsunuz.
Yine önceki birçok Xpera modelinde olduğu gibi bu telefonda da ekran görüntüsü alabiliyor, hatta telefonda yaptığınız işlemleri video olarak kaydedebiliyorsunuz. Bu seçenekler için güç tuşuna basılı tutmanız yeterli.
Telefonun ekranı zaten akıcı kullanıma müsait. Eh, arayüz de akıcı olunca pek bir sorunla karşılaşmadan rahatlıkla Xperia Z5 deneyimini yaşayabiliyorsunuz.
Çektiğimiz örnek fotoğraflar için tıklayın.
Nihayet 20.7MP ana kameraya veda, 23MP ana kameraya merhaba
Sony, son yıllarda üst seviye modellerinde hep 20.7MP değerindeki ana kameraya yer veriyordu. Firma, bu kez biraz daha geliştirme yaptı ve karşımıza 1/2,3 inç 23MP'lik ana kamerayla çıktı. Bu kamera, 20.MP'lik kamerayla kıyaslandığında biraz daha iyi olmuş. Özellikle gün ışığında çektiğiniz fotoğraflar ve videolar gayet iyi. Düşük ışıklı ortamlarda fotoğraf çektiğinizde ise, kumlu olarak tabir edilen görüntülerle karşılaşmanız olası. Benim en çok dikkatimi çeken, 60FPS'de 1080p video çekim özelliği oldu. Bunun haricinde 4K video çekim özelliği de var ve Sony uyarıyor: 4K çekim esnasında aşırı ısınma olursa, kamera kapatılıyor ve o ana kadar çekilen video da kaydediliyor. Yaptığımız testlerde, yüksek bir ısınma seviyesi olmadan 5-6 dakikalık 4K videolar çekebildik. Ana kameranın çekim hızı iyi denebilir.
Ön tarafa geldiğimizde de 5MP kamera var. Görüntü Sabitleyici ve Yumuşak Ten Efekti gibi seçeneklere sahibiz. Ayrıca ters ışık için HDR modunu devreye sokabiliyor, ışık düzeyini ayarlayabiliyoruz. Yine 1080p video çekim seçeneği de var.
#Sayfa#
Dikkat çekici pil ömrü
Xperia Z5, çıkarılamaz 2900 mAh pille geliyor. Telefon tam şarj ile 2 gün boyunca kullanılabiliyor. Üzerine Stamina Güç Tasarruf modunu da aktifleştirdiğinizde pil ömrü daha da artıyor. Tabii Stamina açıkken bazı uygulamalardan ve performanstan da vazgeçmeniz gerekiyor. Baktığımızda birçok telefonun tek şarj ile bir günü tamamlayabildiğini biliyoruz. Hal böyle olunca Sony'nin iyi bir iş çıkardığını söyleyebiliriz.
Unutmadan, telefonun ses kalitesi de başarılı. Gerek hoparlörleri gerekse de kutuda çıkan mikrofonlu kulak içi kulaklık, güzel performanslar sunuyor. Ayarlar kısmında çeşitli ses geliştirmeleri de yapabiliyorsunuz. Sıklıkla müzik dinleyen biri olarak Xperia Z5'in performansını sevdiğimi söylemeliyim.
Son sözlere gelecek olursak...
Sony, Xperia Z5'te şık ve dikkat çekici bir tasarımla karşımıza çıkmış. Tek elde kullanıma uygun, yapılan geliştirmelerle birlikte daha zengin bir sunum gerçekleştirmiş. Ama çerçevelerin dışa doğru çıkık hazırlanması, bazen avucunuzu, bazen de telefonu konuşmak için kulağınıza götürdüğünüzde kulağınızı rahatsız edebilir. Telefonun 2 günlük pil ömrü, suya dayanıklı olması ve geliştirilen kameraları da akıllı telefon deneyiminizi üst seviyeye taşıyacaktır. Snapdragon 810 kullanılan ürün, oyun oynarken ve kamerayla ilgilenirken dikkat çekici boyutlarda ısınabiliyor ve bu da can sıkabiliyor. Güncelliğini yitirmiş bir telefondan yeni nesil bir telefona geçiş yapmayı düşünüyorsanız, adaylar arasına Xperia Z5'i de yerleştirebilirsiniz.
Sony Xperia Z5, ülkemizde 2.499 TL fiyat etiketiyle satılıyor.
Mahmut Saral - Teknokulis : http://www.teknokulis.com