Haberler

    Spor Hocalarını İşinden Edecek Robot

    Abone Ol

    Boğaziçi Üniversitesi'nde bir egzersiz robotu geliştirildi.

    -

    Bilgisayar Mühendisliği bölümünde doktora öğrencisi Binnur Görer. İnsansı robotun egzersiz eğitmeni robota dönüşmesi için bir yazılım geliştiren Görer robotun ayağı tökezleyip yere düştüğünde "Ah canım ne oldu sana?"diyecek kadar da robotuna bağlı. İki yıllık bir çalışmanın ardından yaşlılara egzersiz yaptırması için yazılım yaratan genç akademisyenle ofisinde buluşuyoruz. Yaşlılara beş etaplık spor hareketleri yaptıran robot, önce karşısındaki kişiyle tanışma faslına girişiyor. Karşılıklı isimler söyleniyor önce. Sonra Nur "Tanıştığımıza memnun oldum Binnur Hanım! Ben egzersiz hareketlerini yaparken siz de beni takip ederek tekrar edeceksiniz. Hazır mısınız?" diye soruyor. Görer "Hazırım!" cevabını verdikten sonra da sekiz dakikalık egzersiz programı başlıyor. Sevimli robotun egzersiz hareketleri için talimatlarının ardı arkası da kesilmiyor. Kol ve ayak hareketlerinden sonra da "Harikasın! Puanınız 85. Çok başarılıydınız. Sporla kalın" sözleri dökülüyor robotun ağzından. Görer bir huzurevinde test etmiş robotu. Huzurevi sakinlerinin egzersiz robotunu görünce ilginç tepkiler verdiğini anlatıyor: "Kimi huzurevi sakini 'Ben kediye köpeğe bakamıyorum, bu robota nasıl bakacağım?' diye tepki gösterdi. Kimi ise çocuğu gibi gördü, çok sevdi, onunla tüm hareketleri yaptı. Ama bizim teknoloji kültürümüz Japonya'daki gibi değil. Onlara yabancıyız! Projeyi yaşlılar için geliştirdim. Çünkü dünya genelinde yaşlı nüfusu artıyor. Teknolojik açıdan onların bakımıyla ilgili neler yapılabileceği üzerine çözüm önerileri de tartışılıyor" diyor. Egzersizleri robota sensör aracılığıyla öğreten Görer, "Gelecekte spor hocalarının yerini egzersiz robotları alacak. Ama günümüzde kişisel olarak egzersiz robotu edinilmesi zor. Nasıl ki bilgisayarlar 50 yıl önce herkeste yoktu, şimdi her yerde. Robot dış mekanda şu an için çalışmıyor. Ancak donanımsal olarak teknoloji ilerlediğinde robotlar her yerde olacak." Görer'in hedefi ise duygusal bir robot yapabilmek: "Hayalim duygusal bir robot. Sahibi işten eve yorgun geldiğinde 'Sana mutfaktan kahve getireyim mi?' diyebilen bir robotun hayatın içinde olduğunu düşünsene. Gelecekte robotlar elimizin altında olacak, gelecek robotların!"


    Ya hayatımıza girerlerse...


    "İnsansı robotlar hayatımızda olursa ne olur?" diye sormak için üniversite öğrencilerinin arasına egzersiz robotu Nur ile karışıyoruz. Tüm öğrencilerin ilgi odağı oluyor robot. Nur'un gelecekte spor hocalarının yerini alacağını öğrenince meraklı bakışlarla süzmeyi de ihmal etmiyorlar. Gizem Taş (20): "Gelecekte robotların insanların yerini alacaklarını düşünmek korkutuyor beni. İhtiyaçları robotlar karşılarsa yalnızlaşmaya başlarız. Fakat hayatımı programlayıcı bir robotum olsun isterdim. Çok yol karıştırdığım için belki sesli yol tarifi yapan robotlar da olabilir. Temizlik yapsın ama yemek yapmasın! Lezzetli olmaz!" Fırathan Gedikli (21): "Uyanma sorunu yaşadığım için robotun beni uyandırmasını isterdim. Günlük işleri hatırlatarak, telefonlara cevap vererek kişisel asistanım olabilirdi. Robotumla sabah sporu fena olmazdı. Futbol maçı da yapabilirdik. İnsanlarla dertleşen, aşk konusunda taktik veren bir robot iyi olurdu." Hasan Cantutal (21): "Gelecekte sağlık konusunda yardımcı olmalı robotlar. Ama bankada robotla iletişim kurmaktansa karşımda bir insan olsun isterim, mağazada da öyle. Belki bir gün hocaların yerini robotlar alacak. Peki insanlar ne iş yapacak? Robotlar mı bizim için biz mi onlar için çalışacağız?" Burak Saf (23): "Öğrenci adamız, ev işlerine yardımcı olup yemek yapsın yeter. Google'ın insansız taşıtlar diye bir projesi var. Gelecekte sürücüsüz otomobil robotlar olsa İstanbul'un trafiğine çözüm olabilirdi, stresi azaltırdı."


    Kaynak: Sabah



    Teknokulis : http://www.teknokulis.com
    Kaynak: Teknokulis / Teknoloji

    Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title