Haberler

Türk Bilim Adamı Optik Haberleşme Çalışmalarına Yeni Bir Yön Verdi

Abone Ol

KLÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taşgın'ın, haberleşme sinyallerinin ışıktan hızlı gitmediğini ortaya koyan çalışması, Amerikan Fizik Derneği'nin dergisinde yayımlandı Doç Dr. Taşgın: "Sinyaller sadece şekil değiştiriyor.

ÖZGÜN TİRAN - Kırklareli Üniversitesi (KLÜ)  Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Emre Taşgın'ın haberleşme sinyallerinin ışıktan hızlı gitmediğini ortaya koyan çalışması, Amerikan Fizik Derneği'nin "Physical Review A" dergisinde yayımlandı.

Taşgın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haberleşme sinyallerinin ışıktan daha hızlı gidip gitmediğinin, bilim dünyasını uzun yıllardır meşgul eden bir konu olduğunu söyledi.

Haberleşme sinyallerinin ışıktan daha hızlı gittiği gözleminin Einstein'ın genel görecelik teorisine aykırı olduğunu belirten Taşgın, şöyle konuştu:

"Bu konu bilim dünyasını yaklaşık 12 yıldır meşgul ediyordu. 2000 yıllarında bilim dünyasını sarsan önemli bir gelişme oldu. Bu önemli gelişme, dünyanın en iyi bilim dergisinde yayımlandı. Bilim insanları haberleşme sinyallerinin, ışıktan daha hızlı gittiğini gözlemlemişlerdi. Bu konu bilim camiasında tam olarak ne kabul gördü ne de çürütülebildi. Kuramsal çalışmamda, bu hızın gerçekçi olmadığını gösterdim."

Taşgın, çalışmasında, kullanılan hesaplama yönteminin doğru olmadığını ortaya çıkardığını ifade etti. Deneyde bir kaynaktan haberleşme sinyalinin yayıldığını ve bu sinyalin belirli bir ortamdan geçtiğini ve bu ortamda sinyalin şekil değiştirdiğini gördüğünü dile getiren Taşgın, şöyle devam etti:

"Ortama önceden giren sinyalin, ön kısmı arka kısmına göre daha fazla yükseltildiği için sinyalin tepe noktası kaymaya uğruyor. Bu kaymadan dolayı sinyal ışıktan önce gidiyormuş gibi gözüküyor. Gerçekte şekil değişikliği oluyor. Haberleşme sinyali ışıktan daha önce gitmiyor."

Taşgın, bilim dünyasında kafaları kurcalayan çok ciddi bir problemi aydınlattığını vurgulayarak, "Haberleşme sinyallerinin ışıktan daha önce vardığı gözlemlenmişti. Bunun gerçekte böyle olmadığını gösterdim" diye konuştu.

Hız tanımının her maddenin dalga olarak ifade edildiği yeni nesil fizikte (Kuantum fiziği) en temel problemlerden biri olduğunu belirten Taşgın, bu çalışmayla bilim insanlarının artık kullandıkları çeşitli hız hesaplama yöntemlerinin hangisinin gerçekçi olduğunu test edebileceklerini aktardı.

Taşgın, bu çalışmanın atom altı parçacıkların ışıktan hızlı gittiği yönündeki gözlemlere de uygulanabileceğini, kendisine konu hakkında en önemli deneyleri yapan bilim adamlarından, ölçtükleri hızın gerçekçi olup olmadığının tayini yönünde istekler geldiğini kaydetti. - Kırklareli

Kaynak: AA / Teknoloji

Albert Einstein Mehmet Emre Kırklareli Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title