Türk Öğrenciden Yürürken Telefonu Şarj Eden Sistem
Mersin’in Erdemli ilçesindeki Akdeniz Ortaokulu öğrencisi Furkan Faruk Aslan, teknolojiye feda ettiği botuna kurduğu sistem ile telefonunu şarj etmeyi...
Okulunda teknolojiye merakıyla bilinen 15 yaşındaki 8-İ sınıfı öğrencisi Aslan, teknoloji tasarım öğretmeni Nazan Ayar'ın öncülüğünde, elektrik üretme teknikleri çalışmaları kapsamında yaptığı projesi ile patent ve girişimcilik başvuru hakkı elde etti.
Botunun alt kısmına yerleştirdiği mıknatıslı dinamo ile 9 voltluk elektrik üreten, üstelik bir batarya ile bu elektriği depolamayı başaran Aslan, "Bu dinamo mıknatısların sürtünmesiyle elektrik üreten bir dinamo. Ayrıca sistemde bir güneş pili var. Bu güneşten aldığı enerjiyi de elektriğe çeviriyor. Her bir 200 metrede bu dinamo mini aküyü depoluyor. Güneş pili de 3 saat 22 dakika da depolama yapıyor" dedi.
Doğa yürüyüşlerini çok sevdiğini ve müzik dinlemek için telefonunu da çok sık kullandığını ifade eden Aslan, "Aniden telefonumun şarjı bitebiliyor. Kendime bir enerji kaynağı arıyorum. Dağda en çok kullandığımız şey ayakkabımızdır. Onu ayağımızdan hiç çıkartmayız. Ben bundan enerji üretmeyi düşündüm. Güneş enerjisiyle çalışması yetmezdi. Her bir adımımızda elektrik üretmemizi düşündüm. Bu dinamo sayesinde her bir adımımızda elektrik üretiyor. Hem güneş pilinden, hem de hareket enerjisinden elektrik üretiyor" diye konuştu.
Öğrencisinin "Adım Adım Enerji" adını verdiği proje ile Ar- Ge Proje Pazarı 2015 yarışmasına katıldıklarını ifade eden Teknoloji Tasarım Öğretmeni Nazan Ayar da, " Mersin Üniversitesi'nin proje yarışmasına dakatıldık. Oldukça fazla ilgi gördü. Projemiz Mersin Üniversitesi sponsorluğunda patent başvuru hakkı elde etti" şeklinde konuştu.
Okul Müdürü Uğur Türkmen ise proje dolayısıyla öğretmen ve öğrencisini kutlayıp, "Teknolojik gelişmeler insanların ihtiyaçlarından doğmuştur. Öğrencimizi bu icadından dolayı tebrik ediyorum. Gerçekten günlük hayatta kullanılabilecek bir icat olmuş" dedi.
Kaynak: İHA
Teknokulis : http://www.teknokulis.com