Türk Telekom E4
Türk Telekom'dan evleri akıllandıracak bir hamle. E4, test merkezimizin konuğu oldu.
Mahmut Saral - - Türk Telekom, yeni ev telefonu E4 ile evleri akıllandırmayı düşünüyor. Zira E4, Android işletim sistemine sahip, dünyada da pek benzeri bulunmayan bir akıllı ev telefonu. Ayda tarifeye ek 2 TL veya 389 TL peşin fiyat karşılığında satın alınabilen ürün, ev telefonlarına bakış açınızı değiştirmeyi ve akıllı cep telefonlarıyla aradaki farklı biraz daha kapatmayı amaçlıyor. Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve önümüzdeki aylarda da ülkemizde üretiminin sürdürülmesi planlanan cihaz, bakalım nasıl bir ilgi görecek. İsterseniz incelememize, tasarım detaylarıyla başlayalım.
Yine Türk dokunuşları
Son zamanlarda çıkan birçok üründe, Türk mühendislerinin tasarımlarını görmeye alıştık diyebiliriz. Örneğin Turkcell'in yeni akıllı telefonu T40 da Türk mühendisler tarafından tasarlanmış, ayrıca Türkiye'ye özgü motiflerle donatılmıştı. Türk Telekom'un akıllı ev telefonu E4'ün tasarımının arkasında da Türk mühendisler bulunuyor.
Yüksek çözünürlüklü inceleme videosu için tıklayın.
E4 ismi nereden geliyor?
Telefonun ekranı 4 inç. E4'teki "E"nin anlamı da "Ev" demek. Dolayısıyla iki takı bir araya getirilerek E4 ismi oluşturulmuş. Yaklaşık 11mm kalınlığındaki ürün, ufak boyutları sayesinde tek elle, rahatlıkla kullanılabiliyor. Ön kısımda Android kısayol tuşları ve kamera dikkat çekerken, arka tarafta da Türk Telekom logosunu görüyoruz. Arka tarafta parlak bir plastik kaplama malzemesinin kullanılması, bir süre sonra terlemelere yol açıyor, ayrıca parmak izleri konusunda da göze pek hoş gelmiyor. Malzeme kalitesi konusunda biraz daha dikkat gösterilebilirdi doğrusu.
Bu arada, cihazın arka kapağını açabiliyor ve 1500mAh bataryayı çıkarabiliyoruz. Ayrıca, dahili 4GB hafızaya (yaklaşık 1.3GB'lık alanı kullanabiliyorsunuz) ek olarak 32GB'a kadar microSD kart desteği de arka kapağın altında yer alıyor.
#Sayfa#
Peki E4 nasıl çalışıyor?
E4'e herhangi bir sim kart takmıyorsunuz. Evdeki telefon hattını direkt olarak çektiğiniz için evinizde de bir akıllı telefonunuz oluyor. Bunun için de cihazın kutusunda yer alan mini baz istasyonunu hem prize, hem de telefon hattına bağlamanız gerekiyor. Ardından telefonun ayarlar kısmına giderek cihazı tanıtma seçeneğini işaretliyor, ardından da mini baz istasyonunun altında yer alan düğmeye 5 saniye boyunca basılı tutuyorsunuz. Böylelikle telefon hattınız, kablosuz olarak E4 ile eşleşmiş oluyor. Bu aşamadan sonra ister telefon edin, ister oyun oynayın, isterseniz de Wi-Fi aracılığıyla internete girip, sosyal medyada gezinin.
Özel uygulamalar
Türk Telekom, Android 4.2.2 Jelly Bean işletim sisteminin kullanıldığı bu telefonda, Wirofon, TTNET Müzik, Tivibu, Bulut Rehber, Bulut Depo, Akttar, Yardım Rehberim gibi birçok hizmeti de kullanıcılarına sunuyor. Eğer abonelikleriniz varsa, giriş yaparak kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Abone değilseniz de abone olabiliyorsunuz. Bulut rehber servisi sayesinde numara rehberi oluşturabiliyor ve bir ev telefonunda görülebilecek en detaylı ve sağlam rehberi elde edebiliyorsunuz.
Teknik özelliklere bakalım
E4, çift çekirdekli 1.3GHz değerde MediaTek işlemciye sahip. Bunun yanında Mali-400 GPU'su, VGA kamerası, az evvel de bahsettiğimiz gibi 1500mAh bataryası, 4 inç, TFT (480X800) ekranı ve 32GB'a kadar artırılabilir hafıza desteği bulunuyor.
Ön tarafta yer alan kamera, görüntülü görüşmeler yapmanıza imkan tanıyor. Kameranın görüntü kalitesi pek iyi olmasa da, ışığın uygun olduğu ortamlarda işinize yarıyor. Biraz daha iyi olabilirdi doğrusu.
#Sayfa#
Cihazın oyun ve internet performansına geçiş yapmadan evvel, 4 inçlik ekranından da kısaca bahsetmek istiyorum. Ekranın sunduğu görüntü ve dokunmatik hassasiyeti, 389 TL'lik fiyatı göz önüne alınca, yeterli olarak gösterilebilir. Bu TFT ekran, farklı açılardan baktığınızda kalite kayıplarına sebebiyet verebiliyor, ancak bir ev telefonu için çok da can sıkıcı bir durum olduğunu söyleyemeyiz. Öte yandan, hem oyun ve uygulamalarda, hem de internette gezinirken ekranın dokunmatik hassasiyetinin yeterli olduğunu tekrarlayalım.
Ev telefonunda oyun keyfi
Cihazın içinde kurulu olarak Angry Birds ve Temple Run 2 gibi popüler oyunlar geliyor. Google Play Store'u görmüyorsunuz, ancak bir uygulama mağazası da bulunuyor cihazın içinde. Böylelikle istediğiniz oyun ve uygulamaları indirebiliyorsunuz. İnceleme videomuzda da görebileceğiniz üzere, cihazın oyun çalıştırma performansı yeterli düzeyde. Görsellik konusunda üst düzey oyunlarla ilgili hayal kurmanıza gerek yok, ancak Android'teki birçok eğlenceli oyunu bu telefonda rahatlıkla oynayabiliyorsunuz.
Mini baz istasyonunun üzerinde bir de şarj girişi olsaydı...
Cihazın yanında gelen mini baz istasyonunun üzerinde, telefonu bağlamak veya oturtmak için herhangi bir nokta bulunmuyor. Ev telefonu olmasına rağmen tıpkı akıllı cep telefonlarını şarj eder gibi, kablo yardımıyla E4'ü şarj ediyorsunuz. Açıkçası, pratiklik açısından baz istasyonunun üzerinde bir yatak ve şarj için bağlantı noktası olsaydı, çok daha işlevsel olurdu. Diğer tarafta, cihazın şarj süresi konusunda bir sıkıntı bulunmuyor. Zaten devamlı evde kullanacağınız için "eyvah, şarjım bitiyor" gibi telaşlar yaşamanız çok düşük.
Sonuca gelecek olursak
Yakın geçmişe baktığımızda, kablolu telefonların yerini telsiz telefonların aldığına şahitlik etmiştik. Görünüşe göre şimdi de akıllı ev telefonlarının evlerdeki hakimiyetine tanıklık edeceğiz. Türk Telekom'dan bu yönde ilk adım, E4 ile gelmiş oldu. E4, akıllı bir ev telefonu olarak "evde telefon kullanımına" olan bakışınızı değiştirebilecek güçlü bir ürün olarak görünüyor.
Türk Telekom E4, ayda 2 TL'ye, ya da peşin olarak 389 TL'ye satın alınabiliyor.
Mahmut Saral - Teknokulis : http: //www.teknokulis.com