Türkiye'de Bir Zuckerberg Doğuyor!
25 yaşındaki doktora öğrencisi Ozan Yerli, tek başına 'Connected2.me' adında bir servis geliştirdi.
Mobil mesajlaşma uygulaması Whatsapp'ın 19 milyar dolara Facebook tarafından satın alındığı dakikalarda Antalya'da internet yatırımcılarının bulunduğu toplantıdaydık. Etohum'un düzenlediği 'Startup Turkey' etkinliğine katılan girişimciler arasında biri dikkatimizi çekti: Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü doktora öğrencisi Ozan Yerli. 25 yaşındaki genç girişimci tek başına 'Connected2.me' adında anonim mesajlaşma servisi kurmuş. Servis bugün 2 milyon 200 bin kullanıcıya aşmış durumda. Üstelik kullanıcıların sadece yüzde 50'si Türkiye'den. Güney Amerika'dan Arjantin'e, Romanya'dan Bulgaristan'a, Bosna-Hersek'ten Balkan ülkelerine kadar birçok üyesi var. Yerli, Silikon Vadisi'ndeki girişim sermayesi şirketlerinden ve Litvanya'dan teklifler aldığını anlatıyor. "Türkiye'den de bir şirketin başarıya ulaştığını dünyaya göstermek istiyorum" diyen Yerli, şöyle konuşuyor: "Facebook yaygınlaşırken, herkes gerçek isim ve kimliğini kullanıyordu. Ben, tam tersine anonim isimlerle kurulan paylaşım ve mesajlaşma ağlarına olan ihtiyacın artacağını düşündüm."
Ayda 10 bin $ kazanıyor
Ozan Yerli, ilk başta Türk kimliğini açıklamadan mesajlara İngilizce yanıt verdiğini anlatıyor. Birkaç arkadaşının Facebook'tan paylaştığı mesajlarla yola çıkmış. Bir anda 50 bin kişiye ulaşınca site çökmüş. Sonra işi daha profesyonel yönetmek için altyapı yatırımı yapmış. Şimdi sanal sunucular üzerinden bulut teknolojisini kullanarak esnek bir çözüm sunuyor. Ozan Yerli, işin başında gelir kalemlerini oluşturacak adımları atmış. Daha çok lise ve üniversite öğrencilerinin kullandığı serviste herkes mesajlaşma platformunu dilediği gibi kullanabiliyor. Profil sayfalarında reklam gösterimi var. Buradan elde ettiği para dışında kullanıcılara sunduğu ekstra servislerle mobil ödeme üzerinden de gelir elde ediyor. Ayda kazandığı 10 bin dolarlık geliri altyapıyı ayakta tutmaya ayırdığını ifade eden Yerli, "Profil fotoğraflarında uygunsuz resimleri temizlemek uzun zaman alıyordu. Ben de Facebook fotoğrafları hariç diğerlerinden mobil ödemeyle 1 TL almaya başladım. Silme işini keyifle yapıyorum" dedi.
'Pondr'lama modası başlıyor
Startup Turkey etkinliğinde en çok ilgi çeken uygulamalardan biri de fotoğrafların tartışma platformuna taşındığı Pondr oldu. Bu uygulama, Türk şirketin geliştirdiği yeni bir sosyal ağ platformu. Herkesin çok kolay tartışma yaratabileceği veya tartışmaya dahil olabileceği Pondr uygulaması daha önce yurtdışında yatırım fonu uzmanı olarak çalışan Aziz Akgül'ün yeni girişimi. Akgül uygulamayı 6 ay önce sessiz sedasız hayata geçirdi. Girişim şimdi yatırımcıların dikkatini çekmeyi başardı. Pondr'ın destekçilerinden biri de ünlü oyuncu Halit Ergenç.
Trafiğe çözüm
Antalya'daki toplantıya katılan girişimcilerin İstanbul'un trafik sorununu çözüme kavuşturmak için neler yaptığını da gördük. Aynı yöne gidenleri buluşturan ShareMyfare uygulaması, hem paylaşım ekonomisini güçlendiriyor hem de trafikte tek koltukla yolculuk edenlerin sayısını düşürmeyi hedefliyor. Taksi, kişisel otomobildeki boş koltukların paylaşılmasını sağlıyor.
Timur Sırt-Sabah
Teknokulis : http://www.teknokulis.com