Haberler

    Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Bir Gün Nasıl Geçiyor?

    Güncelleme:
    Abone Ol

    Uluslararası Uzay İstasyonunda Bir Gün Nasıl Geçiyor?

    Uluslararası Uzay İstasyonunda Bir Gün Nasıl Geçiyor?... Bugünlerde çoğu insan Covid-19 sebebiyle sosyal mesafeye dikkat etmeye çalışıyor. Covid-19 virüsünden uzak ve sosyal mesafeye uymaya ihtiyacı duymayan insanlar Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki insanlar. Peki, bu insanlar uzayda ne iş yapıyorlar? Orada bir günleri nasıl geçiyor? Güneşin doğuşu kaç kere izliyorlar? Bu yazımızda bunların cevaplarını alacaksınız.

    FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

    Uluslararası Uzay İstasyonu yaklaşık bir futbol sahası büyüklükte, insan yapımı en pahalı araçtır. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda zaman algısı Dünya'mızdan farklıdır. Astronotlar Güneş'in doğuşunu günde yaklaşık 15-16 kere görüyorlar. Ayrıca Güneş'i bizim gibi sarı değil beyaz olarak görürler. Gezegenimizin üzerinde bir turu ise 92 dakikada tamamlıyor. Burada saat görecelik kuramından dolayı bir saat %0,0000000014yavaş ilerliyor.

    Uluslararası Uzay İstasyonu'nda mesai Dünya saatiyle sabah 6'da başlıyor.

    Güne Görev Kontrol konferansı ile başlıyorlar. Ardından saat 13.05'e kadar çalışıp yemek molası veriyorlar. Yemek olarak ise Dünya'da yediklerimizden farklı yiyecek tüketmiyorlar. Fakat fiziksel olarak yiyeceklerin görünümü biraz farklı.

    Hem alandan tasarruf için hem de bozulmayı engellemek için yiyecekler vakumlanarak uzaya gönderiliyor. Sıvı yiyecekler vakumun yanısıra kurutma işlemi yapılarak gönderiliyor. Mesai saat 19.30'da bitiyor.

    21.30: UYKU SAATİ

    Akşam yemeği ve gece toplantısı sonrası saat 21.30'da ise uyuma vakti.

    Uzay istasyonunda yakın zamanda uzun süreli uçuşlar için marul gibi sebze ve meyveler yetiştirilmeye başlandı. Bu uzun süreli uzay uçuşların için yapılan bir deney aslında. Mars ve Ay'da koloni kurulduğu zaman kolondaki insanların yaşamını sürdürebilmesi için kendi besinlerin üretilmesinin ve uzay yaşamının temelleri atılıyor.

    Uzay istasyonunda birçok ilginç nesne bulunuyor. Bunlardan biri Isaac Newton'un kafasına elma düşen ağaçtan bir numune örneği. 3D bir yazıcı sayesinde baskılı pizza yapıldı.

    Uzay istasyonunda yeni göreve başlayan astronotlar tecrübesizliklerinden dolayı kafalarını bir yerlere çarpıyorlar. Bu durum deneyimli astronotlar tarafından şaka konusu haline geliyor.

    OY KULLANABİLİYORLAR

    Kafamızı kurcalayan sorulardan biri de astronotların yaptıkları idrarların nereye gittiğidir? Tuvalet, katı ve sıvı atıkları tutan bir kaptan oluşuyor. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bize en ilginç ve garip yanlardan biri artırma işlemi bulunuyor. Bu arıtma işlemi idrarı içme suyuna dönüştürüyor.

    İnternette dolaşan ilginç bir bilgiye Çin Seddi'nin uzay görülebildiğidir. Bu tamamen uydurma bir bilgidir. Fakat Çin'deki hava kirliliği uzaydan görebilmektedir. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda yaşayan astronotlardan Chris Hadfield aynı zamanda bir gitarist. Uzayda bir albüm bile kaydetti. Amerikalı astronotlar uzay istasyonunda Amerikan Başkanlık seçimlerinde oy kullanabiliyorlar.

    Uluslararası Uzay İstasyonu'nda, evlerine döndüklerinde vücudunda bir sürü değişim meydana geliyor. Boyları uzuyor ve  kalpları kütle çekiminden dolayı küçülüyor. Dünya'da döndüklerinde aylardır yürüyemedikleri için kucakta taşınıyorlar.

    Uluslararası Uzay İstasyonu'nda çeşitli ülkelerden insanlar bulunuyor. Bu yüzden iletişim çok önemli. Amerikalı astronotların Rusça, Rus Kozmonotların İngilizce bilmesi zorunlu.

    Uluslararası Uzay İstasyonu'nda şimdilik 5 kişi yaşıyor. Kim bilir belki de ilerde daha fazla insan yaşar ve kendi kendine yeten bir şehir haline gelir.

    Kaynak: Space Mag Türkiye / Teknoloji

    Koronavirüs Teknoloji Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title