Vodafone, Türkiye'nin En Büyük Veri Merkezini Açtı
Vodafone Türkiye’nin 80 milyon TL yatırım ile hayata geçirdiği, 9 bin metrekarelik kapalı alanıyla Türkiye’nin en büyük veri merkezi olma özelliğine sahip...
- Vodafone Türkiye, Türkiye'nin en büyük veri merkezini 80 milyon TL yatırım bedeli ile hayata geçirdi. Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü adını taşıyan merkez 9 bin metrekarelik kapalı alanı ile Türkiye'nin en büyük veri merkezi olma özelliğini taşıyor.
Vodafone Grubu'nun tüm dünyadaki 6. bulut teknolojileri merkezi, müşterilerine Komple İletişim Hizmetleri Stratejisi çerçevesinde, veri stoklamaktan, altyapı destek hizmetlerine, bulut temelli uygulama servislerinden, yönetilebilir güvenlik hizmetlerine kadar her türlü bulut bilişim servislerine ve sanal sunucu/uygulama barındırma hizmetlerine kadar bilişim ve iletişim altyapısı ile ilgili tüm ihtiyaçlarını, en son ve en güvenlikli teknolojiler ile sunmayı hedefliyor.
Vodafone Grubu'nun tüm teknoloji bilgi birikimini de müşterilerine sunacak olan merkez böylece ülkemizde şirketlere rekabet avantajı sağlayacak. Vodafone Türkiye bu merkez ile ülkemizin uluslararası bir bilişim merkezi olma yolundaki vizyonu için önemli bir katkı sunmayı amaçlıyor.
İstanbul Esenyurt'ta bulunan Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü, bugün Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Tayfun Acarer, Vodafone Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Teknoloji Başkanı Stephen Pusey veVodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray'ın katılımıyla açıldı.
Bir "mükemmelliyet merkezi" olarak tasarlanan ve toplam 1400 sistem kabineti kapasiteli merkez9 bin metrekare kapalı tesis alanında brüt 3 bin metrekarelik 4 ana salondan oluşuyor ve bu özelliği ile Türkiye'de ilk kez uygulanan "bina içinde bina" yapısıyla dikkat çekiyor. Veri merkezi ayrıca IT tabanlı servislerinin takip ve operasyon ana merkezi olarak Tuzla ve İzmir veri merkezleri ile yedekli çalışarak iş sürekliliği ve kesintisiz servis sunumu sağlayacak. Yeni merkezle birlikte Vodafone'un Türkiye'de 3 büyük şehirde bulunan veri merkezleri sayısı 6'ya, büyüklüğü ise 12 bin metrekareye ulaşmış olacak.
Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü sıcak hava kapsama uygulaması ile yüzde 15, soğutma altyapısı ile yüzde 30 enerji tasarrufu sağlarken, 20 bin ev tipi konutu besleyecek kapasitede enerji altyapısı barındırıyor. Merkez ayrıca Türkiye'de ilk defa "Green IT, Energy-Efficient Data Center"sertifikasına sahip olarak çevreye duyarlı, temiz enerji sunması ile öne çıkıyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer açılış töreninde yaptığı konuşmada şöyle dedi: "Vodafone Türkiye, 2012 yıl sonuna kadar toplam 5 milyar 319 milyon TL yatırım yaptı. Bu veri merkezi için de 80 milyon TL yatırımda bulundu. 2013 sonunda toplam 6 milyar TL yatırım yapmış olacağını öngörüyoruz. Vodafone Türkiye'nin bu yatırım emeğinin, Türkiye ekonomisi, sektör oyuncuları ve ekosistem için ne kadar değerli olduğunu belirtmek istiyorum. Bu ciddi yatırımı BTK olarak önemsiyoruz. Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü, ülkemizdeki en geniş ve en büyük veri merkezi oldu. Böylece Vodafone, operatörler arasındaki rekabeti çok yukarı çekmiş oldu. BTK olarak Türkiye'yi uluslararası veri merkezi ülkesi yapmak istiyoruz. Coğrafi konumumuz ve potansiyelimiz dolayısıyla buna Türkiye'den daha layık bir başka ülke yok. Bu yüzden Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü gibi veri merkezi yatırımlarını önemsiyoruz. Vodafone Türkiye'yi ve Oksijen Ar-Ge mühendislerini tebrik ediyorum. Vodafone Grubu'na, ülkemize katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu veri merkezinin başta Vodafone olmak üzere tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını temenni ediyorum."
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray : "Türkiye'nin mobil gelecek vizyonunu şekillendirmek üzere çalışmalarımıza ve yatırım programımıza devam ediyoruz.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Bugün dünyada giderek daha bağlantılı hale gelen yaşamda mobil teknolojiler ile yaşanan transformasyon toplumun gelişimine destek olmakta, mobil teknolojilerin kullanımı ülkelerin ekonomik gelişimleri için de artık bir kriter olarak izlenmektedir. Mobil teknolojilerin kullanımındaki her %10'luk artışın, bir ülkenin kişi başı gayri safi milli hasılasında %1,4 oranında büyüme etkisi olduğu hesaplanmaktadır. Hatta bu kaldıraç etkisinin Türkiye'de daha fazla olabileceği, 1,8 çarpana kadar çıkabileceği tespit edilmiştir.
Vodafone olarak küresel tecrübemizi, Türkiye'ye aktarmaya devam ederek, önümüzdeki dönemde ülkelerin, işletmelerin ve bireylerin kalkınmasında bu kadar önemli ve kritik bir role sahip teknolojiyle bu kalkınma fırsatından ülkemizin azami surette yararlanmasına katkıda bulunmak istiyoruz.
Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin mobil gelecek vizyonunu şekillendirmek üzere çalışmalarımıza ve yatırım programımıza devam edeceğiz. İşte bu noktada bugün açılışını 80 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz bu yeni tesis, teknolojik yatırımlarımızda çok güçlü bir halka olup, Türkiye'nin en büyük veri merkezi olarak kurulmuştur. Aynı zamanda dünyanın en ileri teknolojilerini barındıran, kurumların ve işletmelerin önümüzdeki dönemde ihtiyaçları olacak yeni nesil mobil servisleri karşılamak üzere inşa edilmiş bir tesistir. Bu yeni nesil servislerin başında da bulut bilişim hizmetleri gelmektedir. 2016 yılında işletmelerin yaklaşık %60'ının bulut bilişim hizmetlerini kullanacağı ve bunun çok önemli bir ekonomik katkı yaratacağı hesaplanmaktadır. Bulut bilişim teknolojilerinin gayri safi yurtiçi hasılada 2020 yılına kadar %25'e kadar bir ivme yakalanabileceği hesaplanmaktadır.
İşte bu öngörü ile tesisimizi özellikle "bulut teknolojileri üssü" olarak konumlandırdık. İnanıyoruz ki bu tesis, Vodafone Grubu'nun küresel alandaki bilgisi ile yerel aklı bir araya getirerek Türkiye'de faaliyet gösteren işletme ve kurumların daha rekabetçi, daha verimli, daha yenilikçi olmalarına destek olacak. Bu tesisimiz, yalnızca Türkiye'de değil aynı zamanda birbiri ile bağlantılı ile yaşayan bu dünyada, uluslarası boyutta Vodafone abonelerine de hizmet sunmak vizyonu ile tasarlanmıştır. Vodafone Türkiye Bulut Bilişim Üssü, Oksijen AR-Ge şirketimizden sonra ikinci önemli adımımız. Oksijen Ar-Ge bugün sınırların ötesinde inovasyon yeteneğini ispatlayarak Vodafone'un 6 inovasyon merkezinden biri olarak konumlanmaya layık görüldü. Bugün açılışını yaptığımız Türkiye'nin en büyük veri merkezi olan bu tesisimiz, bulut bilişim üslerinden biri olarak uluslararası vizyonumuzla faaliyet gösterecek.
Vodafone Türkiye olarak önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin bu dijital dönüşümüne, küresel birikim ve yerel yeteneğimizle katkı sağlamaya ve bu sayede işletmelerimizin küresel arenadaki rekabetçiliğini artırmaya, bireylerin gelişimine destek olmaya ve ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya devam edeceğiz."Vodafone Yönetim Kurulu Üyesi ve Dünya Teknoloji Başkanı Stephen Pusey ise törende şu şekilde konuştu: "Vodafone Grubu olarak hedeflerimizden biri, hizmet verdiğimiz her ülkede mükemmel şebekeler kurmak. Vodafone Türkiye de güçlü şebekesine yaptığı yatırımlarla, bu amacımıza ulaşmamızı sağlıyor. Global anlamda ses iletişimi kadar veri hizmetlerimizi de önemsiyoruz.Türkiye'de mükemmel hizmetler sunma vizyonuyla dünya kalitesinde bir altyapı, çağrı merkezleri, çevrimiçi hizmetler ve mobil güvenlik ağı kurduk. Kurumsal müşterilerimizin iş güvenliklerini ve iş sürekliliklerini sağlamak için teknolojide son gelişmeler ışığında Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü'nü inşa ettik. Vodafone Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü bizim için sadece ulusal değil uluslararası önem de taşıyor. Kurumsal müşterilerimize en iyi hizmeti vermek adına kurduğumuz, Türk mühendislerinin gurur duyacakları bir eser.Oksijen Ar-Ge'nin inovasyon çalışmalarından, Türkiye'ye yaptığımız yatırımdan ve Türkiye'deki deneyimimizden çok memnunuz. Vodafone Grubu içinde yıldızlaşan Vodafone Türkiye performansının güçlenerek süreceğine inanıyoruz."
Teknokulis : http: //www.teknokulis.com