Western Digital My Passport Wireless
WD'nin kablosuz depolama birimi nasıl bir performans gösteriyor?
Mobil cihazlar artık günlük yaşantının olmazsa olmazlarından. Bazı insanlar bilgisayarını açmadan sadece telefonu veya tabletiyle tüm işlerini halledebiliyor. Mesela iPhone'numda GarageBand ve AmpliTube uygulamaları var. iRig'le iPhone'a gitarımı bağlıyorum ve kayıt yapıyorum. Uygulamalar içinde amfi ve pedal seçenekleri var, gayet işime yarıyorlar. Sonuçta pratik şekilde gitar çalmak ve çalışmak için gayet iyi. Ama kayıtlar vs... derken cihazın hafızası doluyor. Bu sadece yaşadığım basit bir örnek, tüketicilerin başından geçen farklı senaryolar var. Bazı kullanıcılar bu yüzden mobil cihazların depolama alanını biraz daha genişletmek istiyor. Burada taşınabilir depolama sürücüleri devreye giriyor. Bir tanesi de Western Digital'in My Passport Wireless (Kısaca MPW) ismindeki çözümü.
MPW, şarj edilebilir pile ve 802.11n kablosuz ağ kartına sahip harici bir depolama birimi. WiFi üstünden herhangi bir cihazla kullanılabilir. Üründe ayrıca SD kart girişi var. Klasik yöntem olarak USB ile bilgisayara bağlanabiliyor. Western Digital'in (WD) iddiasına göre pil 6 saate kadar video yayını ve 20 saate kadar bekleme süresi sunuyor. MWP'nin 500 GB, 1 GB ve 2 GB olmak üzere üç farklı depolama alanı seçeneği var. Bana inceleme için 1 TB'lık modeli geldi. En güzeli lafı daha fazla dolandırmadan incelememize geçelim ve MPW'ın performansına birlikte bakalım.
#Sayfa#
Tasarım noktaları
5 inç'lik MWP'nin üst kısmı mat siyah. Alt ve kenar kısımlar ise gri renkte plastik kısım tarafından sarılmış. Birazcık kalın yapıda. Ön tarafta şarj ve WiFi durumunu gösteren iki adet LED var. Sol tarafta SD kart yuvası bulunuyor. Üstte ise USB 3.0 portuyla birlikte WiFi ve güç düğmeleri konumlandırılmış. Alt tarafta ise dört adet küçük kauçuk ayağı var. Ürün plastik olmasına rağmen sağlamlık hissi veriyor. Yine de köşe kısımlarda, üstte ve alt tarafta darbelere karşı ve düşmenin etkisini biraz daha azaltmak için koruma amaçlı olarak sert olmayan bir malzeme de kullanılabilirmiş.
Bağlantı nasıl sağlanıyor?
WD'nin Android ve iOS için My Cloud adında uygulaması var. Bu uygulama çeşitli ayarları yapmaya, ayrıca depolanan müzik, fotoğraf gibi verilere ulaşmayı sağlıyor. My Cloud'un farklı bulut depolama servislerine erişimi var. Google Drive veya DropBox için eşitleme işlemi gerçekleştirilebilir. Karışık arayüzü yok, genel olarak menüler yerli yerinde. Uygulama Android ve iOS'ta yaptığım denemelerde sorunsuz şekilde çalıştı. Sadece iPhone'da iki kere çökme yaşadım. Bu problem benim telefondan kaynaklı. Çünkü farklı uygulamalarda da çökme oluyor. Bu arada Touch ID desteği eklense güzel olur.
Tarayıcı tabanlı yazılım sürümünü kullanması oldukça basit. MPW'nin WiFi ağını seçmek ve adres çubuğundan mypassport/UI/ adresine girmek yeterli. Karşınıza çıkan panoda boş alan, ağ durumu, pil süresi gibi klasik temel detaylar yer alıyor. Menü kendi içinde farklı seçeneklere sahip. Mesela cihaza bağlı kaç tane aygıt olduğunu görebilirsiniz. Bu arada en fazla sekiz farklı cihazın MWP'e bağlanabildiğini belirteyim. Pil ömrü ya da performans yapılandırması var. Güvenlik için sürücü kilidini ve WiFi şifresini kullanabilirsiniz.
#Sayfa#
Okuma yazma hızı
Tasarım ve yazılımsal kısımlardan sonra gelelim asıl noktaya yani performansa. Kendi yaptığım test sonucu sıralı okuma 104.3 MB/s, sıralı yazma ise 97.06 MB/s çıktı. Rastgele okuma hızı 42 MB/s, yazma hızında da 25.85 MB/s sonucunu elde ettim. My Passport Wireless'ın USB kablosu ile bağlı olduğunu göz önüne alırsak performansı iyi.
Diğer yandan WiFi bağlantısının gücü, bant genişliği, birden fazla cihazın bağlı olması gibi sebepler dosyalara erişim veya kablosuz veri aktarımını etkiliyor. Yine de iPhone, iPad ve Nexus'tan yaptığım kablosuz testlerinde gecikmeyle karşılaşmadım. Sorun yaşamadım. WD'nin pil süresi iddiasının gerçek olup olmadığını denedim. Kendi yaptığım testte video yayını 5 saat 45 dakika sürdü, bekleme süresini de 19 saat 35 dakika olarak ölçtüm. Kısaca WD'nin sürelerine yakın süreler elde ettim. Son olarak MPW'yi cihazlar arasında internet paylaşımı için de kullanabilirsiniz.
Sonuç ne oldu?
Açıkçası WD My Passport Wireless'tan genel olarak memnun kaldım. Taşınabilir depolama çözümü olarak oldukça iyi. PC, mobil cihaz ve SD kartın dahil olduğu çoklu yedekleme platformu da diyebilirim. Tek sevmediğim yanı yanında gelen USB kablosunun kısa olması. Cihazı bilgisayara (Veya Mac'e) bağladığınız zaman yere koymak zorunda kalabiliyorsunuz.
Hasan Uğur Nayır - Teknokulis : http://www.teknokulis.com