Windows'un Geleceği!
Windows, nereye doğru gidiyor; Microsoft'un bir sonraki işletim sistemi nasıl olacak?
Windows 8.1 Update 1'den gelen sızıntı ve raporlar, Microsoft'un ne yapmaya çalıştığı konusunda birçok kullanıcının aklını karıştırdı. Microsoft, Windows 8'le beraber ortaya koyduğu vizyonu, gelen şikayetler yüzünden değiştiriyor mu?
Microsoft'un resmi planları Nisan ayında, Build konferansında ortaya çıkana kadar, firmanın stratejisi hakkında fikir yürütebilmemiz için sızıntı ve dedikodulara dikkatle bakmamız gerekiyor.
Microsoft'un şu anki stratejisi, bir platform şirketi değil, "cihazlar ve hizmetler" şirketi olmak. Windows hala önemli, ancak ilk amaç Windows satmak değil, cihaz satmak ve hizmetlerin iyi çalışmasını sağlamak.
Windows'un bir sonraki sürümü o kadar iyi olmalı ki, size Office için üyelik ücreti ödemeyi kabul ettirmeli. Bir sonraki Windows, Bing'i ve diğer hizmetleri iyi tanıtmalı, OneDrive'ın avantajlarından faydalanmalı ve yeni Power BI veri analizi hizmeti için iyi bir platform olmalı.
Ballmer, Gates ve şimdi de Nadella'nın bahsettiği "yüksek değerli aktiviteleri" düşünün: Bunlar, karar vermek (muhtemelen Bing ile) ve görevleri tamamlamak (muhtemelen Bing apps yardımıyla). Office ile etkileşimli belgeler oluşturmak; çokluortam ve mantık içeren uygulamalar geliştirmek.
Ballmer, yeniden örgütlenme mektubunda "bu belgeler, bir web tarayıcısından okunabilecek, ancak araçlarımızla sunulan deneyim sonsuz olarak daha iyi olacak" demişti. Ballmer, bu sözleriyle belki de Excel'de raporlar oluşturmanızı sağlayan, bir Windows 8 uygulamasındaki verilerle etkileşim kurmanıza ve bunları web tarayıcınızda görüntülemenize izin veren yeni Power BI hizmetini açıklıyordu.
Hizmetler bir yana, Threshold kod adlı Windows'un 2015'te başka yenilikler de sunmasını bekliyoruz. Ancak bu yeniliklerin hepsinin aynı anda gelmesini beklemeyin, özellikle de Windows'un iş sürümünün. Geçen sene Credit Suisse konferansında konuşan Terry Myerson, tüketicinin kendi kendine yükseltilen yazılımlara hazır olduğunu, ancak iş yerlerinde IT takımının denetime sahip olmak istediğini söylemişti ve şöyle devam etmişti:
"Bu iki müşteriyle farklı yollarla konuşabiliriz. Elimizde bir Windows 8.1, bir de Windows 8.1 Pro var. Bu ikisi de aynı zamanda çıktı ve ben, tüketici piyasasına bu şekilde hizmet sunmanın doğru olduğundan emin değilim. Bu, kurumsal piyasaya hizmet sunmak için doğru bir yol olabilir."
Daha taşınabilir bir Windows
Cihazlara döndüğümüzde, Windows'un gelecek sürümleri, tabletlerde ve belki "phablet'lerde" daha büyük önem kazanabilir. Julie Larson-Green, geçtiğimiz sene Microsoft'un Windows sürümlerinin sayısını azaltabileceğini söylemişti ve herkes bunu Windows Phone ile Windows RT'nin bir araya gelmesi anlamını taşıdığını düşünmüştü.
Larson-Green'in de her zaman söylediği gibi, "pil ömrü risklerinin ve güvenlik risklerinin bulunmadığı bir dünya olmalı". Bunun için Windows Phone'dan fazlasına, Windows Phone uygulamalarının Windows RT ve Windows 8'de çalıştırabilmeye (ve aksine) ihtiyacınız var. İki işletim sisteminin bir araya gelmesi, tablet ve phablet piyasası için önemli faydalar getirebilir.
Myerson, geçtiğimiz sene bu tür melez bir işletim sistemini tam olarak ağzına almasa da, onu geliştiriciler için daha çekici kılmalarının gerektiğini söyledi. "Tüm cihazlarımıza güç veren tek bir platforma sahip olmak istiyoruz. Bu sayede geliştiriciler, tüm Microsoft cihazlarını birden hedef alabilirler." Ancak bir platform, her yerde aynı görünmeyecektir de. "Her form faktörü, eşsiz bir deneyime ihtiyaç duyar... müşteriyi gerçekten memnun etmek için. Xbox, TV ekranında büyüleyici bir deneyim sunuyor, ancak bunu cebinizdeki 4 inç'lik ekranda istemezsiniz. Aynı şekilde Windows Phone'u da 48 inç'lik bir ekrana genişletmek istemeyeceksinizdir."
Windows RT uygulamaları, daha küçük ekranlar için kendilerini yeniden boyutlandırabiliyorlar. Daha büyük, yüksek çözünürlüklü ekranlarda birden fazla pencere açabilen bir işletim sistemini düşündüğümüzde, hem telefonu, hem de tableti, çok farklı olmayan bir arayüzde, tek bir işletim sisteminde bir araya getirmek çok zor olmasa gerek. Sonuçta iOS bunu yapıyor.
Bununla birlikte masaüstünün ne olacağı önemli bir sor işareti. Update 1'den gelen sızıntılar, güncellemenin Windows 8 uygulamalarını masaüstüyle daha da entegre edeceğini gösteriyordu. Mesela parmağımızı kaydırarak uygulamanın türü ne olursa olsun aralarında dolaşabilmek, hoş bir işlev olabilirdi.
Windows Phone'un masaüstü yok ve masaüstüne ihtiyacı da yok. Windows RT ise ofis uygulamaları, dosya yönetimi, daha zengin bir Internet Explorer, Paint ve Notepad gibi araçlar için masaüstüne ihtiyaç duyuyor. Office'in dokunmatik sürümü çıktığında bu, masaüstünü ortadan kaldırmak için yeterli bir neden olabilir mi? veya işlevlerin ekranlara göre değiştiği bir platform mu göreceğiz? Örneğin çoklu pencere işlevi, daha büyük ekran ve yüksek çözünürlüklerde mi kullanılabilir hale gelecek?
Cihazımızın veya Windows'un kapasitesi yetmediğinde belki de görüntüleri başka bir cihazdan akış yapabileceğiz. Microsoft'un Windows'un buluttan akış yapılabilen bir sürümü ve Xbox oyunlarını Windows Phone ve RT'ye akış yapabilme işlevleri üzerinde çalıştığı söyleniyor.
Ücretsiz olabilir mi?
Bu hizmetler için para ödememiz gerekeceği kaçınılmaz bir gerçek. Peki Windows için de ödemeye devam edecek miyiz? Steve Ballmer, geçtiğimiz Kasım ayında yapılan yıllık hissedarlar toplantısında DVD'de satılan yazılımlar için "bundan 10 sene sonra böyle olmayacak" demiş, yazılımların bulut hizmetleri üzerinden sağlanıp güncelleneceğini söylemişti. Bunun Windows 8'i ücretli olarak satın alıp, ücretsiz olarak 8.1'e yükseltmeye benzeyeceğini tahmin edebiliriz.
Bununla birlikte Android ücretsizken Windows 8'i OEM'lere parayla satmak, Ballmer'a göre düşünülmesi gereken bir konu.