Haberler

Yandex ve Akınsoft El Ele

Abone Ol

2 teknoloji firması Yandex ve Akınsoft işbirliği anlaşması imzaladı.

2 teknoloji firması Yandex ve Akınsoft işbirliği anlaşması imzaladı.

İmza Törende konuşan Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Akınsoft’un teknolojiyi hem yaratan hem de kullanıcılara ulaşması için çalışan bir kurum olduğunu belirterek, “Yerelleşmeye önem verirken aynı zamanda yerelimizdeki gerçekleri değerlendirip 'Hizmet ve ürünlerimize herkesin ulaşma hakkını nasıl eşitleyebiliriz?' diye çalışıyoruz” dedi.

TEKİM KULLANICI SAYIMIZ YÜZDE 248 BÜYÜDÜ

Trump Towers’da gerçekleştirilen imza törenine, Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, şirket çalışanları ile çok sayıda basın mensubu katıldı. Tören öncesinde konuşan Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Yandex Türkiye büyümeye devam ettiklerini belirterek, şunları söyledi:

“Bu kısa süre sonunda yapılan araştırmalar gösteriyor ki Yandex, Türkiye’de sevilen ve tercih edilen bir marka olmayı başardı. 2013 yılı birinci çeyreği sonunda Yandex aylık olarak Türkiye’deki İnternet kullanıcılarının yüzde 31’inin dokunduğu bir marka. Geçtiğimiz yılın ilk çeyreğinden, içerisinde bulunduğumuz yılın ilk çeyreğine kadar olan bir yıllık süreçte tekil kullanıcı ve arama sayılarımız katlanarak çoğaldı. Bu süre zarfında tekil kullanıcı sayımız tam yüzde 248 büyüdü. Arama sayımızdaki fark da yine oldukça çarpıcı; tam yüzde 600 artış yakalanmış durumda Tamamen yerel içerikler kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını karşılar oldu. Türkçe düşünüp anlayan ve konuşan Yandex, offline dünyada ihtiyacınız olanları dijital dünyada bulup bilgiye çevirerek insanlarımıza hizmet verdi. Neticesinde, Yandex kullanıcıları, aradıkları soruların cevaplarını Yandex’le bulmayı sürdürdü. Her gün daha fazla insan daha fazla soruyla Yandex’in kapısını çalar oldu. ‘Yandex’lemek’, ‘Yandex’e Sor!’, ‘Yandex Bilir!’ ve ‘Yandex Hızı’ terimlerini sık sık duyar olduk. “

TÜRK FUTBOL CAMİASININ EN BÜYÜK KULÜPLERİNİN TEKNOLOJİ PARTNERİ OLDU

Yandex Türkiye olarak özel işbirliklerine imza attıklarını söyleyen Mehmet Ali Yalçındağ, şöyle devam etti:

“Arama teknolojilerimize ilk inanan şirketler olan Nokia ve Avea ile gerçekleştirdiğimiz işbirlikleri sayesinde ülkemizdeki mobil cihaz kullanıcılarının büyük kısmı Yandex ürünleri ile tanıştı. Mynet gibi, Türkiye’nin erişimi en yüksek olan dijital mecraları da Yandex’in üstün arama teknolojilerini tercih ettiler. Sadece birkaç ay önce lansmanını gerçekleştirdiğimiz Yandex.Browser ile dijital dünyanın kapıları, internet kullanıcıları için bu kez turbo hızla ve güvenle açılmaya başladı. Yandex, Türk futbol camiasının en büyük kulüplerinin resmi arama motoru olarak tercih ettiği teknoloji partneri oldu. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş taraftarlarına özel Yandex.Browser sürümleri sayesinde bu takımlarımızın taraftarları kendilerine ait İnternet tarayıcısının sahipleri oldular. Futbol tarayıcılarımızla, spor endüstrisi için yeni bir gelir modeli olarak dünyada bir ilke imza atmış olduk.”

YENİ ALGORİTMA KULLANANLAR YILDA 51 SAATİNİ TRAFİKTE GEÇİRMEKTEN KURTULACAK

"İstanbul, İzmir, Ankara ve Kocaeli illerimiz için panorama servisimizi hayata geçirerek, hem bireysel kullanıcıların ihtiyaçlarına yanıt olduk hem de kültür endüstrisine katkıda bulunduk" diyen Mehmet Ali Yalçındağ, şöyle konuştu:

“Yandex’in çok sevilen trafik uygulaması, kişilere sunduğu alternatif rotalar sayesinde hepimize zaman kazandırdı. Yandex’in yeni algoritması ile trafik uygulamasını kullananlar yılda 51 saatini trafikte geçirmekten kurtulacak. Yakın zamanda, çekimlerini tamamladığımız Bursa, Antalya, Muğla, Aydın ve Nevşehir illerimizde de panorama servisimizi kullanıma açacağız. Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş dünyada ilk kez kendi özel tarayıcılarına sahip olan kuruluşlar oldular. Bu projemiz üç kulüple sınırlı değil. Diğer kulüplerle de görüşmelere devam ediyoruz. Yakında bu konuda yeni işbirliklerimizi paylaşacağız.”

CERN'DEKİ BÜYÜK DENEYLERDE YANDEX’İN YÜKSEK ARAMA TEKNOLOJİLERİ KULLANILIYOR

Carnegie Mellon Üniversitesi öğrencileri ile birlikte Silikon Vadisi’ndeki Yandex Labs mühendislerinin akıllı televizyon kullanıcılarına özel bir uygulama üzerinde çalıştıklarını kaydeden Yalçındağ, “Bu uygulama sayesinde kullanıcılar, el hareketleriyle ekrandaki sosyal çevrelerine göre kişiselleştirilmiş içeriği kontrol edebilecek ve yine bu içerikle etkileşime geçebilecekler. Avrupa Nükleer Araştırma Konseyi CERN’de gerçekleştirilen büyük deneylerde Yandex’in yüksek arama teknolojileri kullanılıyor. CERN’in Büyük Hadron Çarpıştırıcısı deneylerinde hizmet veren mühendisler, Yandex’in arama teknolojilerini ve sunucularını kullanmaktalar. CERN ve Yandex mühendislerinin çalışmalarıyla ilgili her yeni haberi bizler de heyecanla takip ediyoruz” dedi.

YANDEX VERİ ANALİZ OKULU, ARAMA AKADEMİSİNİ PLANLAMAKTAYIZ

Yalçındağ, internet teknolojilerinin yüksek mühendislik bilgisi ve eğitimi gerektiren bir alan olduğunun altını çizerek, şunları söyledi:

“Özellikle arama motoru teknolojileri, en yüksek bilim kabul edilen uzay teknolojileri ile eşdeğer sayılabilir. Bugün, dünyada arama teknolojilerine sahip ancak 5 ülke sayabiliriz; Amerika, Rusya, Çin, Kore ve Çek Cumhuriyeti. Bu teknolojiye sahip olan tüm ülkeler bu alanda uzmanlaşacak daha fazla sayıda mühendis ve bilim adamı yetiştirmek gayretindeler. Büyük teknoloji şirketleri bu alanda gençlerin yetişmesi için eğitim ve gelişim programlarına önemli kaynak ayırmaktalar. Yandex olarak 2007 yılında Rusya’da başlatmış olduğumuz Yandex Veri Analiz Okulu isimli iki yıllık program da önem verdiğimiz yatırımlar arasında buna bir örnek olarak gösterilebilir. Veri analizi, veri işleme ve İnternet arama algoritmaları alanlarında uzmanlık, eğitimin yanı sıra bu alanlarda yetenek de isteyen bir konu. Bilişim teknolojilerine yatırım, Türkiye’nin yarınına yatırım. Yandex, dünyada teknolojik inovasyonlara imza atan kurum ve kuruluşlara, var olan tüm teknolojik altyapısıyla destek olma misyonuyla hareket ediyor. Hedefimiz, Türkiye’de de yetenekli gençlere, bilim ve teknolojiye yatırım yapan ve inovasyona imkan sağlayan tüm kurumlara ve girişimcilere destek olmak. Yandex’in veri analiz okulunu, arama akademisi projesini Türkiye’de de kurmak, geliştirmek üzere yatırımlarımızı planlamaktayız. Bu anlamda hem ülkemize davet edeceğimiz bilişim uzmanları ile hayata geçireceğimiz eğitim programlarımız olacak. Hem de yurtdışındaki eğitim merkezlerimize Türk gençlerini göndereceğiz. Elbette başta TÜBİTAK olmak üzere ülkemizin önemli bilimsel araştırma merkezleriyle işbirliğinde çalışmalarımızı kısa sürede hayata geçirmek hedefindeyiz.”

AKINSOFT TEKNOLOJİLERİN KULLANICILARA ULAŞMASI İÇİN ÇALIŞAN BİR KURUM

Akınsoft ile gerçekleştirdikleri işbirliğiyle ilgili de Yalçındağ, “Yerelleşmeye önem verirken aynı zamanda yerelimizdeki gerçekleri değerlendirip 'hizmet ve ürünlerimize herkesin ulaşma hakkını nasıl eşitleyebiliriz?' diye çalışıyoruz. Büyükşehirlerde belki bir kullanıcı üç ayrı cihazıyla İnternet’e ulaşabilirken kırsal kesimde İnternet erişimi bir yana bilgisayar sahipliği bile oldukça düşük seviyede. Yandex olarak bu anlamda üzerimize düşen görevi yerine getirmek adına neler yapabileceğimizi, araştırıyoruz. İlgili bakanlıklarımız başta olmak üzere, yerel yönetimlerle işbirlikleri içerisinde pek çok yeni projelere hazırlanıyoruz. Ülkemizin önde gelen teknoloji kuruluşlardan biri olan Akınsoft, teknolojiyi hem yaratan hem de teknolojilerin kullanıcılara ulaşması için çalışan bir kurum.”

AKINSOFT 2000’İN ÜZERİNDE ÇÖZÜM ORTAĞI, 120’YE AŞKIN YAZILIMA SAHİP

Törende konuşan Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın ise Akınsoft’un 12 Nisan 1995 yılında Konya’da 9-10 metrekarelik bir ofiste kurulan vizyonları olan bir şirket olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“95’de kurduğumuzda kurumumuzun 28 yıllık vizyonlarımızı belirlemiştik. Bunlar sırasıyla 2000,2005, 2010, 2015 ve 2023 vizyonumuzdu. Akınsoft, personelimizin dinamik, aktif yapısı, azimli çalışması ve geleceğe dönük hedefleriyle ilk hedeflerimizden birisi olan 2005 vizyonumuzu yerine getirdik. 2005 yılı vizyonumuzda Konya’da dalımızda vergi rekortmeni olduk.Türkiye’de tüm illerde bayi ağımızı, yapılanmamızı tamamladık ve dış ticarete başladık. 2010 yılında ise Akınsoft yüksek teknoloji dediğimiz robotik teknolojiler konusunda aynı faaliyette bulunmaya başladı. 2011’de vermiş olduğumuz ilk prototipimiz Akıncı-1’in ikinci nesli olan Akıncı-2’yi geçen hafta sizlerle paylaşmıştık. Akınsoft artık 18 yaşında ve Türkiye’de artık rüştünü ispatladı. Bugün Akınsoft, 15 ülkeye ihracat gerçekleştiren 2000 üzerinde çözüm ortağı olan 120’ye aşkın yazılıma sahip Türkiye’de teknoloji adına bizde varız diyen ve yarında dünyada adını duyurmaya çalışan geleneksel, amatör ruhlu ama bir o kadar da profesyonel bir şirket.”

YANDEX GLOBAL PAZARA AÇILIRKEN İLK KEZ TÜRKİYE’Yİ TERCİH ETMİŞTİR

Akın, 2000 yılında almış oldukları kararlarla 2010’da farklı çözüm ortakları ve işbirlikleri oluşturma hedeflerine vardıklarını belirterek, şöyle devam etti:

” Bugün bunlardan birisi için sizlerle birlikteyiz. Yandex Türkiye’ye ilk girdiğinde en çok sevinenlerden birisi bendim. Çünkü Türkiye çok kolay bir pazar olsun, istemiyoruz. Rekabet olsun ki hem kalite hem de ucuzluk ikisini bir arada yaşayalım. Bu anlamda Yandex’i ilk kucaklayan kurumlardan birisi biziz ama ilk iş ortaklığı yapmakla bu işle birlikte çalışmaya başlamak bugüne nasipmiş. Yandex ile birlikte çok güzel projeler geliştireceğiz birlikte. İlk hedeflerimizden bir tanesi sayın Mehmet Ali bey’in de bahsettiği gibi tabiiki Akınsoft ailesi diye tanımladığımız Akınsoft işlemleri ve çözüm ortakları. Bunlarla Yandex’i biz çok daha yakın ve çok daha sıcak temas halinde bulunduracağız. Yandex bizim için sadece bir arama motoru değil, ben kurumumla da özdeşleştirebiliyorum ki aslında Yandex bir yaşam biçimi, Yandex ile birtakım şeyler kullanırken aslında yaşıyor gibisiniz. Size çok daha insansı davranabiliyor. Çok daha sıcak karşılık alabiliyorsunuz. Yandex sizin ihtiyacınız olabilecek bir şeyin teslimi veya fiyat karşılaştırmalarına kadar çıkartabiliyor veya harita bilgisi ise bununla ilgili birçok noktada size konum bildirimi yapabiliyor bunları karşılaştırabiliyor, kıyaslayabiliyor. Yandex Türkçe konuşabiliyor çok önemli bir şeydir. Kurumumuzda ne kadar ticarette olsa bizim için önemli değerlerden birisi insandır. Çünkü kurumumuzun odağında insan var. Bu anlamda etik değerlerimiz, coğrafi değerlerimiz, milli değerlerimiz bizim için ön planda gelmekte. Yandex bu anlamda global pazara açılırken ilk kez Türkiye’yi tercih etmiştir bu da bizim için önemli bir unsur. Bu anlamda Yandex’i kurumum ve şahsım olarak destekliyorum.

AKINSOFT’UN ERİŞTİĞİ HER YERDE YANDEX OLACAK

Toplantı sonunda basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yandex Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Yandex olarak 1,5 yıldır önce teknolojiyi getirmek ve yerelleştirmek üzerine odaklandıklarını söyledi. Yalçındağ, şöyle konuştu:

“Asıl hedefimiz, online dünyada dijital dünyada geliştirdiğimiz ürünlerle ofline dünyada yaşayan insanların hayatlarını kolaylaştırmak, onların hayatlarının içerisinde bulunmak ve mümkün olduğu kadar yardımcı olmak. Biraz önce bahsettim trafik eğer kullanırsanız yılda 51 saat tasarruf edeceksiniz, trafikte kalmayacaksınız, ailenizle, işinizle beraber olacaksınız. Dolayısıyla biz bunu daha da yaygınlaştırmak istiyoruz. Herkes kullansın istiyoruz. Herkesin ürünlerinin içerisinde, kullanılan aletlerin içerisinde bulunmak istiyoruz. Bunun içinde mümkün olduğu kadar büyük şehirlerimizle başlayarak tüm Anadolu’da, Türk insanının yaşadığı köşeye ulaşmaya çalışıyoruz. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz projelerimiz özellikle buna konsantre olmuş durumda. Bugün Akınsoft ile yapmış olduğumuz anlaşmanın da hedeflediğimiz bir tarafı da o. Akınsoft’un kendi ulaşabildiği, erişebildiği kurumlara bireylere artık onların teknolojilerinin içerisinde bizim arama motorumuz ve internet sürücümüz, browserimız yer alacak. Artık Akınsoft’un çalıştığı, birebir eriştiği her yerde artık teknolojimiz, içeriklerimiz de yer alacak."

YANDEX TAKSİ ÜRÜNÜ GELİYOR

Yalçındağ, “Rakiplerinizin Türkiye’de Yandex kadar etkin ve aktif olmaması bir avantaj mı?” şeklindeki bir soruya ise şu yanıtı verdi;

“Tabiki bizim en büyük rakibimiz google. Google tabii ki dünyada aşağı yukarı her yerde. Türkiye’de yüzde 95-96 pazar lideri konumunda. Google’ın bir uluslararası ülke stratejisi var. Her ülkeye ayrı bir yönetim ayrı bir yerelleştirmesi izlemesi zor istese de zor. Biz bu avantajı kullanmak istiyoruz . Yandex’ de daha yeni uluslararası global olmayı hedefleyen bir kuruluş. Bu avantajı kullanıp Türkiye’de mümkün yerelleşmeyi planlıyoruz. Türkiye’ye has ürünler geliştirmeye, gerçekleştirmeye çalışıyoruz. İşte örneğin, bizim İstanbul’umuzun trafiği ise problem trafiği çözmeye çalışıyoruz. Çok yakında taksi ürünümüz var mesela Rusya’da. Taksi arayıp çağırabileceksiniz. En ucuz ürünümü arıyorsunuz, Havalimanına en yakın yoldan gitmeyi mi arıyorsunuz, en hızlı gelen taksiyi mi arıyorsunuz, sizin günlük hayatınızı kolaylaştırabilecek neyi ararsanız bulacaksınız."dedi.

Kaynak: Star / Teknoloji

Mehmet Ali Yalçındağ Galatasaray Özgür Akın Türkiye Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title