Haberler

Tülay Bakır Biyografisi

Tülay Bakır
Doğum YeriDiyarbakır / Türkiye
Doğum Tarihi2.5.1947

Tülay Bakır Kimdir ?

Prof.Dr.Tülay Bakır (d. 2 Mayıs 1947, Kulp, Diyarbakır) Türk hekim ve siyasetçi. TBMM 24. dönem Samsun milletvekili.

1947 yılında Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde dünyaya geldi. Babası jandarma astsubayıydı ve 20 yıldan fazla sürede Diyarbakır'da görev yapmıştı. Üç kardeşi daha bu şehirde doğdu. En küçük kardeşi İzmir’de doğdu ve bebekliğinde uygulanan bir antibiyotik nedeniyle işitme duyusu dönüşümsüz kaybedildi.

Bakır, İlk okulu İnebolu’da ve ortaokulu Kastamonu Abdurrahman Paşa Lisesinde okudu. Lise Öğrenimini İzmir Kız Lisesi’nde 1966 yılında bitirdi. Aynı yıl İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi’ni kazanarak eğitimine İstanbul’da devam etti.TÜBİTAK bursu kazanarak eğitimini sürdüren Tülay Bakır 1972 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun oldu

Mezun olmasının ardından askeri görevleri sebebiyle tüm Türkiye'yi dolaşmış ve emekli olup memleketleri Arhavi'ye yerleşen babasına ayak uydurarak Arhavi Merkez Sağlık Ocağı’nda tabip olarak göreve başladı. Fakat buradaki görevi kendini tatmin etmedi.Doktorluk mesleğinde bilgi ve hizmetini arttırmak isteyen Tülay Bakır 1973 yılında, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ihtisaslarına başladı.

Prof. Dr. Naci Bor’un yanında fizyoloji doktorasına başladı daha sonra iç hastalıkları uzmanlığı, gastroenteroloji uzmanlığının yanı sıra cerrahi araştırma bölümünde uzun yıllar verilen emek, anestezi bölümündeki çalışmalar, gastroenterolojinin araştırma laboratuvarlarının yöneticiliği gibi birçok alanda çalışmaları oldu.Prof.Dr.Tülay Bakır, Hacettepe Üniversitesi’nde 1983 yılında doçent oldu.

Bazı ailevi nedenlerden dolayı görevinden ayrılıp, Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne gitti.Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Gastroenteroloji bölümünü kurdu. Fizyoloji dersleri verdi. Bölüm Başkanlığı yaptı.Bazı nedenlerden dolayı Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden ayrıldı. 2000 yılında OMÜ Tıp Fakültesi'ne atandı.Bu üniversitede profesör oldu. Mide kanseri özel ilgi alanıdır.2011 Genel Seçimlerinde de AK Parti’den Samsun Milletvekili seçildi.

2011 Türkiye genel seçimleri'nde AK Parti 4. sıra milletvekili adayı gösterildi.Seçimler sonucu milletvekili seçilen Prof.Dr Tülay Bakır Çevre Komisyonu üyeliği ardından Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliğini sürdürmektedir.

Çok iyi İngilizce, orta derecede Almanca bilen Prof. Dr. Tülay Bakır evli ve iki çocuk annesidir. Eşi Sefer Bakır Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu üyesi olarak görev yapmaktadır. Çocuklarından doktor olan Ayşe, İngiltere’de University of Reading meme kanseri ile ilgili doktora (PhD) yapmakta, Asiye Nur ise yine İngiltere’de University College London, University of London ekonomi bölümünü bitirdikten sonra School of Oriental and African Studies, University of London hukuk bölümünde eğitimine devam etmektedir.[

title