Haberler

200 Yuva Var

Abone Ol

HATAY'ın Samandağ İlçesi'nde, yumurtalarından çıkan yavru caretta carettalar, denizle buluştu.

HATAY'ın Samandağ İlçesi'nde, yumurtalarından çıkan yavru caretta carettalar, denizle buluştu. Dünyadaki sayılı üreme alanlarından biri olan Samandağ sahillerine mayıs ve haziran aylarında gelen, nesli koruma altında olan caretta carettaların bıraktığı yumurtalardan yavrular çıkmaya başladı. Kumdaki yuvalardan teker teker ayrılan yavrular günün ilk ışıklarıyla birlikte denize doğru yol aldı. Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, eşi Zehra Lekesiz, Samandağ Kaymakamı Süleyman Özçakıcı, İl Çevre ve Orman Müdürü İbrahim Yüzer de Samandağ sahilinde kaplumbağaların denizle buluşmasını izledi. Samandağ sahilinin, deniz kaplumbağalarının dünyadaki önemli üreme alanlarından biri olduğunu belirten Vali Lekesiz, Türkiye'deki sahillerde yaşayan deniz kaplumbağalarının yüzde 30'unun da Samandağ sahillerinde bulunmasının Hatay açısından önemli olduğunu söyledi. Lekesiz şöyle dedi:"Bu konuda dün olduğundan daha sorumlu, daha duyarlı davranmamız gerekiyor.

10 yıldır Samandağ bölgesinde valiliğimizin desteği ve koordinatörlüğünde, Mustafa Kemal Üniversitesi, Samandağ Kaymakamlığı, Köylere Hizmet Götürme Birliği ile birlikte yuvaların korunması, özen gösterilmesi ve yumurtadan çıkan yavruların denize ulaştırılması için bir çalışma yürütülüyor. Doğal yaşamın önemli bir parçası olan caretta caretta kaplumbağaları açısından bölgemizin her geçen daha da zenginleşeceğini düşünüyorum."

200 YUVA VAR

Samandağ Kaymakamlığı Bilimsel Araştırma Merkezi sorumlusu Dr. Bektaş Sönmez de, bu yıl 14 kilometre uzunluğundaki Samandağ sahilinde 200'ün üzerinde yuva tespit ettiklerini söyledi. Sönmez, yumurtadan çıkan yaklaşık 4 santimetre boyunda ve 20 gram ağırlığındaki yavruların denize ulaşmasında herhangi bir sorun olmadığını da kaydetti.

Mehmet EZER/SAMANDAĞ (Hatay), (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title