Haberler

2018 yılında hayatını kaybeden polis memuru Buket Keleş, 15 dakikalık fark yüzünden SGK tarafından şehit sayılmadı

Güncelleme:
Abone Ol

İzmir'de 2018 yılında görev yerine giderken panelvanın kendisine çarpması sonucu hayatını kaybeden polis memuru Buket Keleş'in göreve başlama saatinden 15 dakika önce hayatını kaybettiği için SGK tarafından "şehitlik" belgesi verilmedi. Keleş'in ailesi ise bu duruma tepkili.

İzmir'de 2018 yılında görev yerine gitmek için karşıdan karşıya geçerken panelvanın çarptığı polis memuru Buket Keleş hayatını kaybetti. Ablasını şehit saymayan SGK'ya tepki gösteren Murat Keleş "SGK ablamın görev saatinin 19.00'da başladığını, kazanın ise 18.45'te olduğunu söyleyip şehadet belgesini vermedi" dedi.

Hürrriyet'ten Burcu Purtul Uçar'ın haberine göre; Buket Keleş (28) üniversitede Türkçe öğretmenliği bölümünü bitirdikten sonra KPSS'ye girerek atanmayı bekledi. 2 yıl boyunca atanamayan ve gönlünde polis olmak da yatan Keleş, Polis Akademisi'ne girerek eğitim aldı. 2018'de ilk görev yeri olan İzmir'e atandı. 19 Kasım 2018'de İzmir Adnan Menderes Havalimanı yakınlarındaki bir kontrol noktasındaki görevine gitmek için yolun karşısına geçerken uyuşturucu kullanmış sürücünün kullandığı panelvan tarafından 40 metre sürüklendi. Vücudundaki birçok kemiği kırılan ve beyin hasarı oluşan Keleş, kaldırıldığı hastanede verdiği yaşam mücadelesini 9 gün sonra kaybetti. Memleketi Kırşehir'deki Şehit Hava Pilot Çavuş Ahmet Tozluklu Şehitliği'ne defnedildi.

ŞOFÖRE 4 YIL 5 AY HAPİS CEZASI

MOBESE kameralarından aracın ön sol farının yanmadığı, sürücü Sedat Ayverdi'nin ise olay anında elindeki cep telefonuna baktığı tespit edildi. 1,5 ay cezaevinde kalan Ayverdi, avukatının itirazı üzerine tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Mahkeme, 10 Eylül'de verdiği kararda sanığı bilinçli taksirle öldürme suçundan 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme sanığın ehliyetinin 1.5 yıl süreyle geri alınmasına hükmetti.

"GÖREV AŞKIYLA ERKEN GİTTİ"

Buket Keleş'in kardeşi Murat Keleş (21) ablasının görev yerinde şehit olduğunu, cenazesine bakan yardımcılarının katıldığını ve şehit töreni yapıldığını, ancak SGK'nın Buket Keleş'i şehit kabul etmeyerek "Vazife Malulluğu" belgesini vermemesine isyan etti. Change.org'ta ablasına şehadet belgesi verilmesi için imza kampanyası başlatan Murat Keleş Hürriyet'e şunları anlattı: "Ablam oraya arkadaşlarıyla buluşmaya gitmedi. Görev yeri yolun hemen karşısıydı. Halk otobüsünden inip karşıya geçecek ve görevine başlayacaktı. Kaza, görev mahallinde gerçekleşti. Orası havalimanı yolu polis kapama noktası. Çevirme yapılıyor. Polis kulübesi var. Bizim adımıza Emniyet Müdürlüğü'nün Polis Şehit Gazi Bürosu SGK'ya başvurdu. SGK gönderdiği cevapta görev saatinin 19.00'da başladığını, ablamın ise 18.45'te oraya gittiğini belirterek ablamın şehit kapsamı dışında kaldığını söyledi. Ablam halkın huzurunu ve güvenliğini sağlamak amacıyla kurumunun görevlendirdiği yere görev aşkıyla erken gitti. Hem görev yerine geç gitse tutanak tutulurdu. SGK 'Niye 15 dakika önce gitti' diye belgeyi vermiyor. SGK bizi 2 yıldır çok zor duruma soktu. Annem ve babam ablamın acısıyla birçok hastalık sahibi oldu. Bir de bu davalarla uğraşmaları onları perişan etti. Psikolojileri bozuldu."

"GÖREV YERİ VE ZAMANA BAKILMAZ"

Ablasının hak ettiği unvanı almasını istediklerini söyleyen Murat Keleş, "Polis Vazife Kanunu'nda ek madde 4'te belirtildiği üzere polisler, yeri ve zamanına bakılmaksızın bir suçla karşılaştığında suça el koymak, önlemek, gerekli suç ve delillerini muhafaza etmekle görevli ve yetkilidir. Bu kanunu esas aldığımızda ablam izinli değildi. Kurumunun görevlendirdiği görev mahalline geldiğinde kaza oldu" dedi.

"KAZA GÖREV SIRASINDA OLMADI"

SGK tarafından gönderilen belgede şu ifadelere yer verildi: "Buket Keleş'in 19.00 ile 08.00 arası İzmir Gaziemir-Torbalı girişi kısmında yer alan kapama ve uygulama noktasında görevli olduğu, 19 Kasım 2018'de kapama noktasında görev almak üzere saat 18.45 sıralarında İzmir Menderes yolunda karşıdan karşıya geçerken bir aracın çarpması sonucu yaralanarak kaldırıldığı hastanede 28 Kasım 2018'de vefat ettiği, vefatı fiilen görevini yaptığı sırada meydana gelmediği gibi idarece sağlanan servis aracıyla işe giderken ya da işten dönerken geçirdiği trafik kazası sonucu da meydana gelmediğinden hakkında 5510 sayılı Kanunun 47'nci maddesinin birinci fıkrasına göre vazife malullüğü hükümlerinin uygulanmasının mümkün olmadığına karar verilmiştir. Bu nedenle kızınızdan dolayı tarafınıza vazife malullüğü aylığı bağlanmasına imkân bulunmamaktadır."

Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (140)

gazcı:

Bizde işe giderken kaza gecirsek gazi maası alır mıyız? Fabırikada canımız cıkıyor 2. 5 lira için

Yanıtla1226
TC li vatansever:

Sende fakülte bitir sınava gir kazan oku ayrıca gece gündüz risk al itini köpeğini gevşeğini sadece insan sayıldığı için ağız kokusunu çek senin gibi biri de bu yorumu yapsın sende haklısın

1311
Erol Mehmet Yıldız:

Defol asalak

32
vatansever:

senin bu dediğin okul mevzusu sadece maaşı etkiler, o adamda patronun ağız kokusunu çekiyor, müşterinin çekiyor, her işin zorluğu var. polis de bu işi bedava yapmıyor ki parasını alıyor

14
hamdi:

Tam mesai saatinde amirler gelir. Personel 15 dk önceden hazır olması gerektirmemektedir. SGK da bu kararı veren kişinin tamamen art niyetli polis asker düşmanı terör sevici olduğu aşikar.

Yanıtla2016
bunuda mı teröre bağladınız şizofrenler:

yönetmeliğe herkes farklı yorum getirebilir, kurumda çalışanlara parayı çar çur etmemeleri tembihlenmiştir ne terörü

25
ADALET:

Hamdi adlı yorumcu memurlar için geçerli durumu yazmışsın, erken gelmek ve mesai içinde vefat etmek şehit sayılmak için yeterli değil . olmamalı da. operasyon, yurt dışı görev veya çatışma ve yahutta teröre maruz kalıyor olmak lazım. şehadet her kamu hizmeti verenin nerede ne zaman vefat ederse şehit sayılma kuralı yok zaten

31
o zaman polisler mesai dısındaki durumlara müdah:

o zaman polisler mesai dısındaki durumlara müdahele etmesin . . . saçmalık

Yanıtla1222
UZMAN:

Normali zaten öyle. Uniformasiz ve Mesai disinda müdahale hakki yok.

02
Uzman:

O zaman Sokakta doktor kalp krizi geçirene de müdahele etmesin . . . böle saçmalık mı var KUTSAL meslek nedir . . . DOKTOR. . . ÖGRETMEN . ASKER. . POLİS bunlar parası için yapılacak meslekler degil sevgi ile anca yapılır . . . neymiş ben unıformayı cıkardım o zaman ordaki bomba patlasın. . . . saçmalamayalim lütfen

00
Tüm 140 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title