Haberler

Edirne'de Balkan geleneği "Bocuk Gecesi" kutlandı

Güncelleme:
Abone Ol

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca köyünde, Balkan geleneği olan 'Bocuk Gecesi' düzenlendi. Gecede, ürkütücü kıyafetler giyerek yüzlerini boyayan veya maske takan kişiler, evlerin pencere ve kapılarını vurdukları hane halkını korkutarak, geleneği yaşattı.

Keşan'ın Çamlıca köyünde korku masalı ve hikayelerin anlatılmasının ardından, gençlerin beyaz çarşaf giyip camları vurarak köylülerin korkutulduğu 'Bocuk Gecesi' kutlaması yapıldı. Bu yıl 17'ncisi düzenlenen 'Bocuk Gecesi'ne, Tekirdağ, Kırklareli ve İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden gelenler katıldı.

Türk Patent Enstitüsü'nce 'Çamlıca Bocuk Gecesi' olarak tescillenen ve Türkiye, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girebilmesi için çalışmalar başlatılan etkinlikte, antik dönem, Ortaçağ ve bölgenin etkileşim içinde bulunduğu diğer kültürlerin izlerini taşıyan koreografiler ile gösteriler sahnelendi.

Edirne'de Balkan geleneği 'Bocuk Gecesi' kutlandı

EV SAKİNLERİ KORKUTULDU, KABAK TATLISI İKRAM EDİLDİ

Etkinlik alanına kurulan alternatif sahnelerde ise canlı müzik ve DJ performansları sunuldu. Beyaz ya da kırmızı çarşaf giyip yüzlerini boyayan gençler, konuklara kabak tatlısı dağıttı. Sokaklara çıkan yüzleri boyalı ve maskeli kişiler, pencere ve kapılara vurarak ev sakinlerini korkuttu.

Edirne'de Balkan geleneği 'Bocuk Gecesi' kutlandı

"KENDİMİ BİLDİM BİLELİ BU GECEYİ KUTLUYORUZ"

Çamlıca köyü sakinlerinden Nursel Engin, geceye özel kabak pişirip gelenlere ikram ettiğini belirterek, "Bu gelenek yıllardan beri devam ediyor ve kutlama yapıyoruz. Bugüne özel kabak pişirdik, gelenlere de ikram ediyoruz. Ben kendimi bildim bileli Bocuk Gecesi'ni kutluyoruz. Umarım daha uzun süre devam eder" dedi.

Edirne'de Balkan geleneği 'Bocuk Gecesi' kutlandı

Kadriye Keçmen de (75), geleneğin yaşatılmasından dolayı mutluluk duyduklarını söyledi. Keçmen, "Büyüklerimiz hep bize bocuk gelip almasın diye kabak pişirip ikram edin derlerdi. Ben de bu gece onun için kabak pişirdim. Gençler de gelip bizi korkuttu. Gerçekten çok mutlu olduk, çünkü bir gelenek yaşatılıyor" diye konuştu.

Edirne'de Balkan geleneği 'Bocuk Gecesi' kutlandı

"KOSTÜMÜMÜZÜ GİYİP MAKYAJIMIZI YAPTIK"

Etkinliğe Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinden gelen Banu Gezer ise "Lüleburgaz'dan geliyorum. İlk kez katılıyorum Bocuk Gecesine. Aslında çok fazla bilgim yoktu. Kostümümüzü giyip, makyajımızı yaptık. Bu sene kısmet oldu gelmek. Çok eğlenceli geçiyor gece. Umarım böyle devam eder" dedi.

Edirne'de Balkan geleneği 'Bocuk Gecesi' kutlandı

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinden gelen Dilay Şen de kendisinin de bir Balkan göçmeni olduğu için geleneği yaşatmak istediklerini kaydetti. Şen, "Ben bunun Halloween'dan daha eğlenceli olduğunu düşünüyorum. Balkan kültürünün yanı sıra buradaki korku temaları da harika. Kötü ruhların kovulduğuna inanılan bir gelenek olduğunu biliyorum. Balkanlar'da bu tür adetler vardır. Ben de Balkan göçmeniyim" ifadelerini kullandı.

Edirne'de Balkan geleneği 'Bocuk Gecesi' kutlandı

BOCUK GECESİ NEDİR?

Ortaçağ'dan kalma bir gelenek olduğu belirtilen Bocuk Gecesi'nde, inanışa göre 'Bocuk' denen varlığın eve gelmemesi ve kötülük yapmaması için her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yeniliyor. Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılması da ayrı bir önem taşıyor. Gençler, çarşaflara bürünerek komşularını 'Bocuk geliyor' diye korkutur. 'Bocuk' diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk Gecesi, ayrıca kışın en sert gecesinin simgesi olarak kabul görüyor. Gece suya atılan tahta, sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa, o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Kültür Sanat Türkiye Çamlıca Edirne Eğitim Yaşam Dünya Keşan Eğitim Yaşam Kültür Sanat Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (34)

Zübeyr Doğan:

Yılbaşı , dogum günü, sevgililer günü, cinsiyet partisi,...vs vs ne kadar uyuzluk varsa millet olarak aşağılık kompleksi gereği aldık batı taklitciligi . Kurtuluş savaşındaki Katillerimize yani batıya,değerlerine, kültürüne, ahlaksizligina Aşık olduk. Kendimizi inkar ettik. Batili bir hikaye olan Çirkin ördek yavrusuna döndük.

Yanıtla42157
T Y:

Cadilar bayraminin çakmasini yapiyorlar yani...

Yanıtla13153
XYZ:

Korkutmak için yuzlerce yıldır öcüüü diyoruz. Kökeni buradan geliyor, arastirmadan, bilmeden yorum yapmayin.

10
Gamer Amca Tv:

bulgar bayramı

00
Murat Olcer:

Allah akıl fikir versin ne diyeyim.

Yanıtla16121
Nurettin Şimşek:

Böyle rezil bireyden ne çıkar.

Yanıtla2899
Türk Bey:

Bildiğimiz hristiyan adeti cadılar bayramı la bu. Edirne ne zamandan beri oldu hristiyan şehri. Bizans ta içimizden geçmiş meger şeyimizden haberimiz yok eyvallah olsun bitmişiz harbi.

Yanıtla2197
Alkurt:

Hiristiyan değil çok eski Türk adeti, bizden Batıya geçti. Kültür hep doğudan doğar, batıya yürür. Bırakın insanlar eğlensin ne var bunda, bu ekonomik dar boğazda millete eğlenmeyi çok gören cehalet, insanları rahat birakin

20
Gamer Amca Tv:

bulgar bayramı bu

10
Ahmet Çakır:

Yav şu tiplere bak hele.İnsan mısınız soytarımı belli değil.

Yanıtla1788
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title