Haberler

Bilim Kurulu üyesi anlattı: Okullar açılırsa iki farklı eğitim modeli üzerinde duruluyor

Güncelleme:
Abone Ol

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüs salgını varken öğrencilerin yarısının evde yarısının okulda olduğu "hibrit" eğitim modeli uygulanabileceğini veya tüm öğrencilerin belli dersleri okulda belli dersleri evde alabileceğini aktardı.

Veliler, koronavirüs varken çocuklarını okula göndermek konusunda tereddütler yaşarken Prof. Dr. Levent Yamanel, "Okullar için de hibrit (karma) modeller var, yani yarısı evde yarısı okulda gibi bir eğitim düzeni söz konusu olabilir. Belki vardiyalı eğitim de söz konusu olabilir" diyerek söz konusu planları aktardı.

Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi (GATA) Yoğun Bakım ve İç Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel, koronavirüs salgını nedeniyle okulların 31 Ağustos'taki açılış tarihinin ertelenmesi ihtimalini değerlendirdi.

İKİ MODEL ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Prof. Dr. Yamanel, "Vaka sayılarımız çok artar, kontrol altına alınmayacak düzeylere çıkarsa o zaman okullar açılmayabilir. Zaten okullar için de hibrit modeller var biliyorsunuz. Yani yarısı evde yarısı okulda gibi bir eğitim düzeni söz konusu olabilir. Mesela 10 ders var, 5'i evde, 5'i okulda gibi. Bizim için daha uygun olacaktır. Temas olasılığını daha aza indirecektir, bu nedenle de Milli Eğitim Bakanlığımız da bu yönde çalışıyor. 1 metrelik sosyal mesafe sınıflarda yeterli olacaktır. Ama okulun kapalı alanını düşünerek ona göre yapılan bir çalışma mevcut. Tabii belki vardiyalı eğitim de söz konusu olabilir, sabah-öğlen gibi veya üç vardiya gibi önlemler gelebilir" diye konuştu.

"100'ÜN ALTINA İNERSEK BİRİNCİ DALGA BİTER"

Prof. Dr. Levent Yamanel, böyle gitmesi halinde 15 gün içinde günlük vaka sayılarında 500'ü göreceklerini söyleyerek, "Daha iyi daha güzel şeyler konuşuruz o zaman. Dünyada sonbahar aylarında ikinci dalga bekleniyor. Türkiye hala birinci dalgayı yaşıyor. Biz daha birinci dalganın plato fazındayız. Yani birinci dalganın bitişi için, birinci dalgayı atlatmamız için 100'lü seviyelerin altına da inmemiz gerekiyor, ikinci dalgayı o zaman konuşabiliriz. Yazın 100'ün altına inebilirsek tabii ki çok avantajlı oluruz. Çünkü o zaman sağlık sistemimiz ikinci dalga için daha dinç olacaktır" ifadelerini kullandı.

"HAVALANDIRMAYA DİKKAT ETMEK LAZIM"

Dünya Sağlık Örgütü'nün Kovid-19'un havadan bulaşma ihtimalini kabul etmesine de değinen Prof. Dr. Yamanel, koronavirüsün damlacık enfeksiyonu olduğunu ve damlacıkların bir süre havada kaldıktan sonra yere düştüğünü hatırlattı. Prof. Dr. Yamanel, "Bu havada kalan damlacık koridorlarında tabii insanların bunları almaları mümkün. Bu nedenle özellikle kapalı alanlarda havalandırmaya çok dikkat etmek lazım. Ama tabii ki klimaların kullanımında da hava akımları oluşabilir. Yine damlacığın uzun süreli uzun mesafeler de gitmesi mümkün olabilir. Tabii hava akımı oldukça damlacıkların yere düşmesi gecikebilir. Bu nedenle de havada asılı kalma durumu da söz konusu olabilir. Bunun 'ne kadar kalır'ı çok ortaya konmuş bir şey değil. 5-10 dakika mı yoksa saatler mi sürüyor tam olarak ortaya konmuş değil. O nedenle hava akımı oluşturan cihazları özellikle kontrollü kullanmak gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Levent Yamanel Koronavirüs Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (26)

Bir Anne:

bence burda etkili cöüm yarim gün veya tam gün okul degil. Yarim gün okulda da cocuk virüs kapabilir bunu yetkililer hesaplayamaz. Ben bir anne olarak cocugumu virüs varken okula göndermem calismam gereksede calismam evde dururum cocugumla

Yanıtla213
Helal:

Adanalı Celal

10
Serkan:

Her gün yeni icatlar çıkardınız başımıza insanlar bıktı bu korkuyla yaşamaktan. Bilim dünyası olarak bu hastalığa çözüm bulmak sizin göreviniz halkın değil. Aylarca önlem içerisinde evinden çıkmayan birine bile cahilin teki gelip bulaştırabiliyor. Aşı , ilaç ne buluyorsanız bulun da salın bizi artık.

Yanıtla110
çocuklar için zerre kadar risk varsa olmaz o iş:

memleketin imkanları yeterli olsaydı bile riskliydi ; kamunun elinde uzaktan eğitim gibi muhteşem bir alt yapı var hiç dert etmeye gerek yok bu güvenlikli sistemle devam edilmelidir, hayat söz konusuysa kimse çocuğunu riske atmaz , bu açıklamamlarla kurumları yoruyorsunuz

Yanıtla37
bırakın delirium modellerini:

o iş olmaz kardeşim sükse yapmak için saçmalamayı kesin

Yanıtla26
MEB:

BEDEN-RESİM-MÜZİK GİBİ GEREKSİZ DERSLERİ ATIN ÖNEMLİ DERSLERİ KOYUN SAAT 09:30 BAŞLASIN 12:30 DERS BİTSİN ÖĞRENCİLER VAKİTLERİNİN ÇOĞUNU EVLERİNDE GEÇİRİR BÖYLECE DAHA BAŞARILI OLACAKLARDIR

Yanıtla44
.......:

Lgs ye girdi .Matematikten 5,6 net doğru var.Dersane yok, okul yok.Bilgisayar oynayarak uzaktan eğitimle Matematik fen olmuyor. Okulda en iyi dersi matematik ,ve sayısal zekalı bir çocuk.

03
Öyle değil:

Beden gibi dersler gerekli. Çocuklar deşarj olmayınca diğer derslerde sıkıntı çıkıyor.

01
Göksel:

Her türlü senaryo hazırlanıyor ancak okullar yarım gün olursa çalışan anne babalar çocuklarını nereye bırakacak bununla ilgili bir çözüm üretecekler mi

Yanıtla53
ya kardeşim vızıldamayı bırakın:

çocuklarımızı için risk varmı yokmu onu söyleyin ; gerisine elbette veliler karar verecektir ; semt pazarına domat sergisimi açıyorsun mübarek ?

Yanıtla16
Tüm 26 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title