Haberler

    Boğaz'ı yüzerek geçip işlerine giden 'Sarayburnu Fatihleri' hayatlarından oldukça memnun

    Güncelleme:
    Abone Ol

    Kendilerine 'Sarayburnu Fatihleri' diyen bir grup Üsküdar'dan Sarayburnu'na yüzerek geçip, orada kahvaltı yaptıktan sonra işlerine gidiyor. Kulağa oldukça garip gelen bu etkinliği grup üyeleri yıllardır yapıyor.

    Hürriyet Gazetesi'nden Uygar Taylan, bu pazar Boğaz'ı yüzerek geçen ' Sarayburnu Fatihleri'ne yer verdi. Taylan, Boğaz'ı yüzerek geçerek işe giden vatandaşlarla bir gün geçirerek neler yaptıklarını sordu. Oldukça antrenmanlı olan ve pek çok yarışa katılmış olan Fatihler, yüzmenin ardından birlikte kahvaltı ettikleri yere Taylan'ı da davet ederek, yaptıkları ile ilgili ayıntılı bilgiler verdiler ve durumlarından oldukça memnun olduklarını söylediler. Taylan'ın haberinin ayrıntıları şöyle:

    Cumartesi sabahı saat 5.00. Üsküdar'a varıyoruz. Henüz gün doğmamış, Boğaz'da gemi trafiği yoğunluğu başlamamış. Üsküdar Radar Kulesi'nin altında buluştuğumuz 50 yaş üzerindekilerden oluşan grup denize girmek için hazırlıklarını yapıyor. Aralarında avukat, doktor, kuyumcu ve tornacının olduğu deniz tutkunları esneme hareketleri yaparak ısınıyor.

    Kendilerine ' Sarayburnu Fatihleri' diyorlar. Her hafta bir kere Üsküdar'dan denize atlayıp 3 kilometrelik mesafeyi ortalama 25 dakikada yüzerek Sarayburnu'na varıyorlar. Oradan işlerinin başına geçiyorlar. Yüzerken yanlarında taşıdıkları kırmızı balonların (yardım botu) içine kıyafetlerini koyup Sarayburnu'nda giyiyorlar.

    Büyükşehir Belediyesi'nden yüzme lisansı sahibi ' Sarayburnu Fatihleri'nin' en önemli özelliği Boğaz'daki akıntıyı çok iyi tanıyor olmaları. Ekip üyelerinin Kanlıca'dan Kız Kulesi'ne yüzdükleri de oluyor.

    ONLAR DENİZDEN BİZ KARADAN

    Birer birer suya giriyor ve Tarihi Yarımada'ya doğru denizde gözden kayboluyorlar. Onlar denizden giderken biz de kara yoluyla varış noktasına yani Sarayburnu'na hareket ediyoruz.

    25 dakika sonra Sarayburnu... Sabahın erken saatleri olmasına rağmen kalabalık. Kayalıklar adeta yüzücülerin toplandığı festival alanı gibi... Çaylar demlenmiş, kahvaltılıklar paylaşılıyor.

    Boğaz'ı yüzerek geçip işlerine giden 'Sarayburnu Fatihleri' hayatlarından oldukça memnun

    "ARAMIZDA İMAM DA VAR PAPAZ DA"

    Kayaların üzerinde betondan inşa edilmiş bir namazgah dikkatimi çekiyor. Soruyorum, "Bizim burada herkese kapımız açık, aramızda imam da var, papaz da" diye cevap veriyorlar. Şakalaşmaların yaşandığı kahvaltı sonrası, kıyafetlerini giyip iş yerlerine dağılıyorlar.

    Sarayburnu Fatihleri ile yaz-kış demeden gururla sürdürdükleri bu yüzme geleneklerini konuştuk.

    Yüksel Sönmez, 57

    Boğaz'ı yüzerek geçip işlerine giden 'Sarayburnu Fatihleri' hayatlarından oldukça memnun

    "DEFALARCA YARIŞA KATILDIM"

    "Uzun yıllardan beri yüzme camiasının içindeyim. 15 yıllık Türkiye Yüzme Federasyonu Master'lar yüzücüsüyüm. Defalarca Boğaz geçtik. İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı… Türkiye'nin her yerinde yarışlara katıldık. Boğaz'da kendimizi tehlikeye sokmadan antrenman yapıyoruz. Sabahın erken saatlerinde gemi trafiği başlamadan Üsküdar'dan Sarayburnu'na geçiyoruz. Sarayburnu Fatihleri' olarak şunu söyleyebilirim, benim bildiğim en az 45 yıldır yüzen abilerimiz var. Ben 15 yıldan beri yüzüyorum. 365 gün sürekli denize girersen vücut suyun ısısına alışıyor. Biz bu dengeyi iyi sağlıyoruz. Su sıcaktan soğuğa dönüşse dahi biz vücudumuzu alıştırıp sonra hipotermiye girmeyecek kadar suda kalıyoruz. Bu ölçü, insan vücudunun ne kadar dayanabileceği üzerine. Mesela bazı arkadaşlarım 35 dakika, bazı arkadaşlarım 15-20 dakika dayanabiliyor. Kendini soğuk suya ne kadar alıştırırsan dayanma gücün de o kadar fazla oluyor".

    TELEFON, CÜZDAN, SAAT BALONUN İÇİNDE

    "Sarayburnu'na geçiyoruz ve oradan da işimize gidiyoruz. 25 dakikada biz karşıdayız. Vapura bin Eminönü'ne git, oraya git, buraya git yok. Dolayısıyla çok basit, ne vapur var, ne Marmaray var ne de bilet parası veriyorsun (gülüyor). Kırmızı balon çantalar kullanıyoruz (yardım botu). Renkli olduğu için balon koruyor, fark edilmeni sağlıyor. İçine de malzemeyi koyuyorsun, karşıya geçince giyiniyorsun. Yaz olduğu için saatini, cep telefonunu, cüzdanını, şortunu, tişörtünü... Sudan çıkınca küçük bir havlu yardımıyla giyinebiliyorsun."

    "ARAMIZDA DOKTOR, BANKACI, İMAM VAR"

    "Sarayburnu Fatihleri olarak aramızda doktorumuz, avukatımız, bankacımız, imamımız bile var. Restoran sahibi, apart işletmecimiz, kuyumcumuz... Ben emekli matbaacıyım. Sarayburnu, yüzme camiası için önemli. Akıntı kuvvetli olduğu için antrenmanlar orada yapılıyor. İşe başlarken, dükkanı açarken nasıl 'Bismillah' diyorsan, biz de suya atlarken 'Haydi bismillah, Allah'ın izniyle karşıya çıkacağız' diyoruz.

    Hasan Keke, 66

    Boğaz'ı yüzerek geçip işlerine giden 'Sarayburnu Fatihleri' hayatlarından oldukça memnun

    "55'İMDEN SONRA BAŞLADIM"

    "Yüzmeye geç yaşta başladım. 55 yaşımda bel kayması sonucu doktor tavsiyesiyle... Bu camiada güzel insanlar tanıdım. Yüzmeyi bildiğimizi sanıyorduk ama hiçbir şey bilmiyormuşuz. Hocalardan ders alarak belli bir noktaya geldik. Yüzmeye başladıktan üç sene sonra İngiltere'den Fransa'ya yüzdüm. Altı kişilik bir ekip kurup 2017'de Manş Denizi'ni geçtik. Bazı günler Yüksel Bey ile burada buluşuyoruz. Benim arabamda balonlarımız var. Eşyalarımı balonuma koyuyorum. Takriben 20-22 dakikalık bir mesafe. Orada giyiniyorum, Karaköy'de işime gidiyorum. Komşular da artık alıştılar, çantayı görünce "Abi yine mi denizdeydin?" diye takılıyorlar. Catering firması sahibi yüzücü dostlarımız var. Sarayburnu'nda muhteşem bir ziyafet oluyor. Çıktıktan sonra çayımız, yiyeceklerimizle kahvaltı yapıyoruz. Herkesi bekleriz."

    Yaşar Çetiner, 52

    Boğaz'ı yüzerek geçip işlerine giden 'Sarayburnu Fatihleri' hayatlarından oldukça memnun

    YÜZMEDEN ÖNCE BİR KAŞIK BAL YİYORUM

    "13 senedir Sarayburnu Fatihleri ile yüzüyorum. Yüksel ağabey sağ olsun her zaman bize rehberlik yapar, onunla birlikte karşıya geçiyoruz. Benim iş de karşıda. Ailem ilk 1-2 sene yadırgadı. 'Soğukta nasıl giriyorsun? Üşümüyor musun? Hasta olmuyor musun?' diye endişelendiler. Vücut alışınca soğuğu hissetmiyorsun. Sabahları Boğaz'da yüzmeden önce bir kaşık bal yiyorum. Bugün de yedim, öyle geldim. Suya girmeden vücudu ısıtmaya yardımcı oluyor.

    Hüseyin Kahraman, 47

    Boğaz'ı yüzerek geçip işlerine giden 'Sarayburnu Fatihleri' hayatlarından oldukça memnun

    "ARA VERİRSEN SU DOĞRUDAN BEYNE VURUYOR"

    "Doğma büyüme Kadırgalıyım. Çocukluğumdan beri orada yüzüyorum. Beş senedir de bu ekibe dahil oldum. Yaz-kış denize giriyoruz. Yazın çok erken saatte, kışın daha geç saatte fark etmiyor, namazı kılıp 3 kilometre yüzüp, giyinip gidiyoruz. Vücudu alışkın olmayan bir insanı etkiler. Onun için kışa girerken aniden suya bırakmaması lazım vücudu. Alıştırması lazım. Her gün girdiğin zaman bir sıkıntı yok ama ara verirsen doğrudan beyne vuruyor soğuk su, yüzemezsiniz. Bu işin püf noktası, ara vermeyeceksin, her gün yüzeceksin."

    "Benim iş yerim Kadırga'da. Ağabeylere eşlik ediyorum. Onlar ne zaman yüzmeye giderse telefonlaşıyoruz. Arabayla Üsküdar radara geliyoruz. Güvenlik botuyla taşıdığımız kıyafetlerimizi karşıda giyinip işimize gidiyoruz. Hepimiz öyle… İş yerinde şaşırıyorlar, "Kafayı mı yedin? Biz bu havada odada donuyoruz, siz dışarıda nasıl denize çıplak girebiliyorsunuz?' diye soruyorlar. Ailem alıştı artık. Sabah kahvaltı yapmıyorum. Karaya çıktıktan sonra bazen Balat'ta çorbacıya gidiyoruz. Arada bazen 100-120 kişilik 'Sarayburnu kebabı' yapıyoruz. Büyük ekip topluyoruz. Güzel bir ortam oluyor. Başka etkinliklerimiz de oluyor. Kanlıca'dan Kız Kulesi'ne yüzdüğümüz de oluyor. 15 kişilik bir ekip Sivriada parkurunu yüzeceğiz. İstanbul gördüğünüz gibi uyuyor şu saatte. Ama biz yüzücü camiası ayaktayız."

    Boğaz'ı yüzerek geçip işlerine giden 'Sarayburnu Fatihleri' hayatlarından oldukça memnun

    Boğaz'ı yüzerek geçip işlerine giden 'Sarayburnu Fatihleri' hayatlarından oldukça memnun

    Boğaz'ı yüzerek geçip işlerine giden 'Sarayburnu Fatihleri' hayatlarından oldukça memnun

    Kaynak: Hürriyet / Yaşam

    Sarayburnu Üsküdar Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000

    Yorumlar (5)

    cevapçı:

    1500 mt olimpiyat rekoru 14 dk 31 sn ile Su Yang adlı Çinli sporcuya ait3 km yi 25 dkde yüzen dayılar olimpiyatlara katılsın lütfen.

    Yanıtla18
    DÜŞÜNMEZ DÜŞÜNÜR:

    Akıntı yardımıyla yüzüyor olabilirler mi acaba? bildiğimden değil fikir yürüttüğümden söylüyorum cevapçı kardeş.

    23
    Kumkapılı:

    Boş adam bunlar ben tanıyorum

    Yanıtla44
    ÇAKIL TAŞLARI:

    SENDE BOŞ ADAMSIN OZAMAN :D

    Yanıtla00
    Yahya:

    Jaws sizi merakla bekliyordur.

    Yanıtla00
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title