Haberler

Bursa'da Dededen Kalan Meslek: Tespihçilik

Güncelleme:
Abone Ol

Bursa'da 1920 yılından bu yana dedelerinden kalan mesleği yaşatan Murat Cengiz, habbeleri itina ile tek tek diziyor. Tespihlerin eskiden yay tornalar ile yapıldığını belirten Cengiz, günümüzde ise elektronik tornaların kullanıldığını söyledi.

Dede mesleği tesbihçiliği itinayla sürdürüyor

Habbeleri itina ile tek tek diziyor

BURSA - Bursa'da 1920 yılından bu yana dedelerinden kalan mesleği yaşatan Murat Cengiz, habbeleri itina ile tek tek diziyor.

Bursa'da küçüklüğünde babasından öğrendiği tespihçilik mesleğini şimdi kendisi devam ettiren Cengiz, 1920 yılında dedeleri Ahmet Cengiz ile başlayan sanatı severek icra ediyor. Murat Cengiz, "Eskiden tespihler yay tornalar ile zorluklarla yapılırdı. Günümüzde yay tornaların yerini elektronik torna aldı. Biz ailemizde bu mesleği babadan oğula şeklinde yapıyoruz. Mesleği ailemizde ilk yapan kişi dedem Ahmet Cengiz'dir. 1920 yılında bu mesleğe başlıyor ve o günden beri babadan oğula şeklinde mesleği sürdürüyoruz" dedi.

"El tornalarından, elektronik tornalara"

Murat Cengiz, "Ailemiz mesleğe ilk köy ortamında başladığı için pek fazla ilerleyemedik. Babamın mesleği daha ileri boyutlara taşımak için uğraşlarında 15 yıl boyunca Türkiye turu yaptık. Son durağımız olan Bursa'ya yerleştik. İlk başta toptan satışlar yapardık. Ardından perakende satışlara geçtik. Daha sonra bende dede mesleğini devam ettirmek için atölyemi açtım. Burada tespih tamirlerini ve bakımlarını yapıyorum. Kısacası bende mesleğimizin öncüsü Ahmet dedemiz gibi mesleği devam ettirmeye çalışıyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Murat Cengiz Bursa Sanat Kültür Bursa Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title