Buzağı Kayıpları Sempozyumda Gündeme Gelecek
Ülkedeki hayvancılığın başlıca meselesi olan buzağı kayıpları 21-22 Aralık’ta düzenlenecek sempozyumla Kırıkkale Üniversitesinde ele alınacak.
Ülkedeki hayvancılığın başlıca meselesi olan buzağı kayıpları 21-22 Aralık'ta düzenlenecek sempozyumla Kırıkkale Üniversitesinde ele alınacak.
Bölgedeki hayvancılık yapan birçok çiftçinin katılmasının beklendiği Buzağı Kayıpları Sempozyumu hakkında bilgiler vermek üzere Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde basın toplantısı yapıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın da katılması beklenen panel hakkında bilgiler veren Kırıkkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, "Ülkemiz genelinde her yıl yaklaşık olarak yüzde 15 civarında buzağı ölümü gerçekleşmektedir. Sadece doğru bakım ve besleme ile yeterli temizlik koşullarının sağlanması bu kayıpların büyük oranda azaltılmasını sağlayacaktır. Bu sebeple Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bir eğitim çalışması yapılmasına karar verilmiştir. Bu anlayış ile Kırıkkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bizim koordinatörlüğümüzde, Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesinin ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının katılımları 2 gün sürecek 'Buzağı Kayıpları Sempozyumu' yapılacaktır. Sempozyumun ana fikri 'Doğru Bakım, Sağlıklı Buzağı'dır. Sempozyumumuz da, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı faaliyet alanındaki 8 ilin kamu ve özel sektör veteriner hekimleri, büyükbaş hayvan yetiştiricileri ve bu alanda faaliyet gösteren yetiştirici birliklerinden temsilcilerine, Gebelikten buzağı bakım-beslemesine kadar kapsamlı bir bilgilendirme yapılacaktır" şeklinde konuştu.
Toplantıda konuşan Kırıkkale Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Başalan, "Buzağı kayıpları ve yeterli hayvan sayımızın olmaması hayvancılığın en büyük sorunlarından bir tanesidir. Bu sebeple sizde şahit oluyorsunuz, özellikle ilimizden geçen karayollarında Avrupa'dan gelen, Güney Amerika'dan gelen oldukça bol miktarda besi sığırı materyali görüyoruz. Bu materyali kendimiz neden üretemiyoruz veya ürettiklerimizi neden kaybediyoruz diye sorguladığımız da buzağı kayıplarının işin başında olduğu anlaşılıyor. Biz Kırıkkale üniversitesi veteriner fakültesi olarak bölge hayvancılığının eğitim anlamında lokomotifi olmak hedefiyle yola çıktık. 20 yıllık eğitim hayatı süresince 500'ün üzerinde veteriner hekim mezun ederek sizinde gözlemlediğiniz bu bölge hayvancılığına katkı sunmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda yine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün desteğiyle Acil Kliniğimizi açacağız, Hayvan Hastanemizi daha da geliştirmiş olacağız" dedi. - KIRIKKALE