Çanakkale Şehitleri" Oratoryosu Ayakta Alkışlandı
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümünü dolayısı ile Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen anma programında lise öğrencilerinin sergilediği oratoryosu ayakta alkışlandı.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 103'üncü yıl dönümünü dolayısı ile Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen anma programında lise öğrencilerinin sergilediği oratoryosu ayakta alkışlandı.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 103'üncü yıl dönümünü kutlamaları ilk olarak Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması, şehitlik ziyareti ile başladı. Ardından Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi tarafından organize edilen programa, Bilecik Valisi Tahir Büyükakın, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Bilecik 2. Jandarma Tugay Komutanı Tuğgeneral Tanju Selçuk Yücel, Bilecik İl Emniyet Müdürü Ertuğrul Namal, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak, kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı.
" Sakarya'yı, Dumlupınar'ı Büyük Taarruzu, Kurtuluş Savaşımızı unutmayalım"
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi Müdürü Sami Aygün, Çanakkale zaferi milletin yokluk savaşı imkansızlığın başarıldığı Kurtuluş Savaşına giden yolda çok önemli bir kilometre taşı ve tarihte benzerine az rastlanan kahramanlık destanlarından biri olduğunu belirtti. Aygün, "15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi olarak hazırlamış olduğumuz 18 Mart Şehitleri Anma siz zaferlerle doludur. Fakat Yıl dönümünü kutladığımız Çanakkale zaferinin bu zaferler içerisinde müstesna bir yeri vardır. Çanakkale geçilirse, boğazlar ve İstanbul teslim alınarak Osmanlı Devleti savaş dışı bırakılacaktı. Bu emellerini gerçekleştirmek için 19 Şubat 1915'ten itibaren medeniyetin ve tekniğin tün imkanlarıyla donatılmış donanmaları ile Çanakkale Boğazının iki tarafındaki Türk tabyalarını bombardımana başladılar. Yaklaşık bir ay sürdürdükleri bu korkunç bombardıman sonunda 18 Mart'ta Çanakkale Boğazını geçmek için harekete geçtiler. Bu arada Yüzbaşı Hakkı Bey 17 Mart gecesi elde bulunan son 26 mayını Nusret mayın gemisine yükleyip büyük bir itina ile tarihe yön verecek şekilde denize dökmüştü. Bundan habersiz olan düşman gemileri kendilerinden emin ilerlerken, Çanakkale Boğazında mayınlar patlıyor ve koca zırhlılar ardı adına batıyordu. Böylece savaşın birinci perdesi deniz savaş askerinin büyük zaferi ile sonuçlanıyordu. Haçlı ordularının en şiddetli şekilde saldırdığı, mermilerin havada çarpıştığı, tarihin kaydettiği en büyük insan kıyımının yaşandığı Çanakkale Savaşları, imkan ile imanın savaşıdır Çanakkale'de 253 bin Türk askeri şehit oldu. Türk'ün ölümsüz zaferini kanlarıyla tarihe yazan kahraman şehitlerimizi daima hatırlamak, şükran borcumuzu unutmamak ve gelecek nesillere anlatmak zorundayız. Aziz şehitlerimize minnet borcumuzu ödemek istiyorsak onların canları pahasına bize emanet ettiği bu kutsal vatanı ilelebet yaşatmak ve muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkarmak için çalışalım. Tarihimize milli manevi değerlerimize sahip çıkalım. Çanakkale ruhunu unutmayalım. Sakarya'yı, Dumlupınar'ı Büyük Taarruzu, Kurtuluş Savaşımızı unutmayalım. 15 Temmuzu, birlik ve beraberliğimizi unutmayalım. Biz milletçe birlik ve beraberlik içinde olursak yenemeyeceğimiz düşman yoktur. Günümüzde ve geçmişte vatanımız uğruna can veren aziz şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyoruz. Ruhları şad olsun" dedi.
Konuşmaların ardından, 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan sırasıyla gölge oyunu, şiirler, "Çanakkale Şehitleri" oratoryosu sergilendi. Lise öğrencilerinin sergilediği oratoryosu ayakta alkışlanırken, sahnenin tepesinden inen Türk Bayrağı'nın açılmasıyla program sonra erdi. - BİLECİK