Haberler

"Çanakkale Türküsü" Kastamonu'da Yazıldı

Abone Ol

Selçuk Özmüş - "Çanakkale Türküsü"nü arşivlere kazandıran İhsan Ozanoğlu'nun oğlu Can Ozanoğlu (48) "Halk müziği arşivlerimizde Çanakkale Zaferi ile ilgili başka bir türkü yok, bu türkü her zaman halk arasında bilinir, söylenir."

Selçuk Özmüş - "Çanakkale Türküsü"nü arşivlere kazandıran İhsan Ozanoğlu'nun oğlu Can Ozanoğlu (48) "Halk müziği arşivlerimizde Çanakkale Zaferi ile ilgili başka bir türkü yok, bu türkü her zaman halk arasında bilinir, söylenir. Ama bu türkünün Kastamonu'da yazıldığı genelde bilinmez" dedi.

Can Ozanoğlu AA muhabirine yaptığı açıklamada, babası İhsan Ozanoğlu'nun Kastamonu'da yetişen ve aşıklık geleneğinin son temsilcilerinden olduğunu ve babasının Kastamonu yöresine ait 223 halk türküsünü Kastamonu repertuvarına kazandırdığını söyledi.

Bunlar arasında en önemlilerinin ve bilinenlerinin, "Çanakkale Türküsü",

"Mapushane Çeşmesi", "Sivastopol Önünde Yatan Gemiler" isimli türküler olduğunu ifade eden Ozanoğlu, şöyle konuştu:

"Kastamonu, Çanakkale Savaşı'nda en çok şehit veren üçüncü il olarak bilinir. Çanakkale Savaşı'nda kaybettiğimiz şehitlerin yarattığı acı ve üzüntü üzerine Kastamonu'da yakılan bu türküyü 1948 yılında Muzaffer Sarısözen yönetimindeki derleme gezisinde, İhsan Ozanoğlu bu türküyü Muzaffer Sarısözen'e notaya aldırarak arşivlerimize, halk müziği arşivlerimize, TRT arşivlerine kazandırmıştır. Ancak, halk türkülerinde türküyü yakan kişiden çok kaynak kişi önemli olduğu için, yakan üzerinde fazla durulmaz. Türkünün kaynak kişisi babamdır. Derleyen ise rahmetli Muzaffer Sarısözen'dir."

-Çanakkale Zaferi ile ilgili başka bir türkü yok-

Ozanoğlu, türkü'nün Çanakkale Savaşı'ndan sonra yakıldığını ama o günün şartları, teknolojik imkansızlıklar nedeniyle türkünün halk arasında dilden dile yayılmak suretiyle şöhret bulduğunu ifade ederek, 1948'lerde ihsan Ozanoğlu'nun türküyü arşivlerimize kazandırmasından sonra radyolarda yayınlanmaya, Çanakkale Zaferi'ni anma günlerinde çalınıp söylenmeye başlandığını belirtti.

TRT'nin 1973'te türküleri yeniden bir elden gözden geçirerek kaydetmesinin ardından, türkünün daha çok anılmaya başlandığını dile getiren Ozanoğlu, "Halk müziği arşivlerimizde Çanakkale Zaferi ile ilgili başka bir türkü yok, bu türkü her zaman halk arasında bilinir, söylenir. Çanakkale Zaferi'ni anma günlerinde veya Türk Halk Müziği konserlerinde mutlaka yer verilen bir türküdür. Tabi, ezgi ve sözleriyle de yanık bir türkü olduğundan halkımız tarafından, sevilen, beğenilen, her zaman çalınıp söylenen bir türküdür" diye konuştu.

Ozanoğlu, Çanakkale Türküsünün Kastamonu yöresine ait bir türkü olmasının, Kastamonu halkı için gurur verici bir olay olduğunu vurgulayarak, "Kastamonu halkı, türküyü sahiplenmiştir" dedi.

Kastamonu İl Kültür Müdürlüğü'nde araştırmacı olarak görev yapan Numan Karanlık ise İhsan Ozanoğlu'nun çok sayıda türküyü,Türkiye'de repertuvara kazandırdığını belirterek,"Bunlardan en bilineni de Çanakkale Türküsü'dür. Bu türkünün Kastamonu Türküsü olduğu çok sonraları ortaya çıkmıştır. Kayıtlarımızda da türkünün kaynak kişisinin ismi İhsan Ozanoğlu olarak geçmektedir" dedi.

- KASTAMONU

Kaynak: AA / Yaşam

Muzaffer Sarısözen Çanakkale Zaferi Sivastopol Kastamonu Yaşam Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title