Haberler

Çocuğunuzu "Melanom"Dan Koruyun

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanlığı; Türk Onkoloji Vakfı; Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği; Türk Onkoloji Grubu Derneği; Kanserle Dans Derneği işbirliği ve Bristol-Myers Squibb ilaç firmasının desteği ile bir deri kanseri türü olan “Melanom” konusunda bir Sosyal Sorumluluk Projesi başlatıldı.

Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanlığı; Türk Onkoloji Vakfı; Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği; Türk Onkoloji Grubu Derneği; Kanserle Dans Derneği işbirliği ve Bristol-Myers Squibb ilaç firmasının desteği ile bir deri kanseri türü olan "Melanom" konusunda bir Sosyal Sorumluluk Projesi başlatıldı.

Pilot bölge olarak seçilen Sarıyer ilçesinde "Çocuğunuzu Melanom'dan Koruyun" isimli proje kapsamında, hazırlanan görsel materyaller aracılığı ile"Melanom" hakkındaki bilgiler aileler ve çocuklarla paylaşıldı.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul önderliğinde ilk kez Sarıyer ilçesinde başlatılan proje kapsamında melanom ile ilgili bilgilendirici el broşürleri ve posterler 145 eczane, 43 kreş, 38 muhtarlık, 15 spor tesisi, 6 büyük market ve 1 özel hastane ve yaklaşık 1800 haneye ulaştırıldı.

"Melanom'da güneş ışınlarının etkisi ve sağlıklı güneşlenme konusunda hazırlanan poster ve el broşürleri ile, güneşe çıkılmaması gereken saatler, arabada, evde ve güneş etkisi yaratan solaryum da dahil olmak üzere güneş hasarı ve korunma yolları ile, anne ve babalar için önemli bilgiler bölge halkı ve özellikle çocuk sahibi olan aile bireylerinde farkındalık oluşturmayı hedefliyor.

BEBEKLERDE RİSK DAHA FAZLA

Türk Onkoloji Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul, 0-6 ay arası bebekler güneşten uzak tutulması gerektiğini belirtti. 0-6 ay arası bebekler güneşin doğrudan etkisinden uzak tutulmalıdır, ciltleri güneşe karşı çok hassas olduğunu belirten Türk Onkoloji Vakfı Başkanı Prof. Dr. Sıdıka Kurul, "Önlem olarak; araba camları ultraviyole ışınlara karşı yüzde yüz koruma sağlayan UV filmleri ile kaplatılabilir. Bebekler saat 10: 00'dan önce ve 16: 00'dan sonra güneş koruması olan bir pusetle dolaştırılabilir. Bebeklerin kol ve bacaklarını örten ince giysiler giydirilebilir ve boynunu da örten şapkalar kullanılabilir. Ancak bu saatler haricinde, güneş kremi kullanmadan günde 10-15 dakika güneşe çıkarmak da D vitamini gelişimi açısından önemlidir. 6-12 ay arası bebekler ise bu belirtilen önlemlere ek olarak, belli kurallar çerçevesinde güneşe çıkartılabilir. Özellikle dışarı çıkmadan yarım saat önce, en az 15 faktörlü bir güneş kremi sürülmeli ve bu krem her 2 saatte bir ve yüzmeden sonra tekrar uygulanmalıdır. Bebeklikte güneşe maruz kalma, cilt kanseri riskini iki kat artırmaktadır" dedi.

MELANOM SIKLIĞI ARTIYOR

Malign Melanomun (Melanom) tüm dünyada insidansı hızla artış gösteren ve geç teşhis edildiği takdirde mortalitesi (ölüm riski) çok yüksek olan bir kanser olduğunu belirten

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji ABD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir

ise erken tanı hayat kurtarıcı nitelikte olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"İyileşme şansı olmakla beraber, gecikmiş vakalarda çok olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Sadece gözle muayenede hızlı, kısa zamanda ve kolay bir tarama ile en azından şüpheli vakaların saptanması mümkündür. Riskli grupları tanımlamak, toplumun ve sağlık çalışanlarının farkındalığını sağlamak, özellikle korunmaya yönelik eğitim ve erken tanı için uygun tarama programları belirlemek ve hastalıkla mücadeleyi artırarak morbidite ve mortaliteyi azaltmak mümkündür."

MELANOM NEDİR?

Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Kuran

da melanomun ciltte pigment yapan hücrelerin malign tümörü olup mortalitesi çok yüksek bir hastalık olduğunu söyledi.. Ultraviyole ışınlarının tetiklediği düşünülen melanomun, güneş ışığına maruziyetin yüksek olduğu bölgelerde daha sık görüldüğünü söyleyen Prof.Dr. Kuran, "Melanositlerin tümör hücrelerine dönüşümü hem genetik olarak normal kişilerde, hem de riskli ve yatkın olan kişilerde görülmektedir. Erken evrede melanom yalnızca derinin yüzeyel tabakasını tutarken, ilerleyen evrede daha alt tabakalara uzanan mikroinvazyonlar (mikrouzanımlar) ve daha ileri evrede en alt tabakalarda invazyon ve metastazlar (uzak yayılımlar) görülmektedir" şeklinde konuştu.

MELANOM'DA ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ

Melanomdan korunmak için erken tanının çok önemli olduğunu ifade eden İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dermatoloji ABD. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Aydemir şunları kaydetti:

"Bu kapsamda kişilerin kendini muayene etmesi ve şüpheli durumlarda dermatologlara gitmesi önerilmektedir. Melanomun asıl tedavisi cerrahi tedavidir. Hastaların önemli bir bölümü ameliyatla tedavi edilmektedir ve bu aşamada iyi kalitede cerrahi müdahale çok önemlidir. Ancak, hastalık sistemik hale geldiğinde yani uzak metastazlar başladığında medikal tedavi gerekli olmaktadır. Bu evredeki hastalar için de günümüzde oldukça iyi sonuçlar veren tedavi seçenekleri geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilmektedir.

Melanom konusunda farkındalık yaratılması amacıyla yazılı ve görsel basında bu konuya daha çok yer verilmesi son derece önemlidir."

YENİ TEDAVİLER YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR

Türk Onkoloji Grubu Derneği, Melanom ve Deri Kanseri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Alper Sevinç, yapılan bir çalışmada melanom hastalığında lezyonun ilk kez fark edilmesinden tedaviye kadar geçen sürenin, hastaların yüzde 25'inde 1 yıldan fazla olduğu belirlendiğini kaydetti. Prof. Dr. Alper Sevinç, "Bu gecikme nedeniyle hastaların çoğu son evrelerde teşhis edilebilmektedir. Bu durum hastalığın hayatta kalım süresini olumsuz etkilemektedir ve mevcut, klasik tedavi yöntemlerinden yararlanmayı neredeyse imkansız kılmaktadır. Üzerinde uzun yıllardır araştırma yapılan ve bağışıklık sistemini güçlendiren İmmüno Onkolojik tedaviler ve ilaçlar bugün melanom tedavisinde yeni bir çığır açmış, ileri evrelerde dahi yaşam süresini 2-3 kat uzatmıştır. İmmüno Onkolojik tedavi yaklaşımı sayesinde melanomun yanı sıra akciğer kanseri, böbrek kanseri gibi pek çok kanser türünde, önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde tümörlerle savaşta, tıbbın çok güçlü ve yeni silahları olacaktır" dedi.

AÇIK RENK TENE, SARI, KIZIL SAÇA VE MAVİ VE YEŞİL GÖZ RENGİNE SAHİP OLANLAR DİKKAT

Melanomdan korunmak için yapılacakların belirlenebilmesi için öncelikle etiyolojik faktörleri ve yüksek risk gruplarını bilmek gerektiğini söyleyen Kanserle Dans Derneği Üyesi Melike Kül de sözlerini şöyle sürdürdü:

"Melanoma ilişkin genetik çalışmalar devam etmektedir. Melanomdan korunmak için denenen aşılar olmuştur ve geliştirme çalışmaları da sürmektedir; ancak etkili bir aşı henüz yoktur. Melanom için tanımlanmış çeşitli risk faktörleri bulunmaktadır. Doğal veya yapay ultraviyole ışınlarına maruziyet, açık tene sahip olmak, ailede melanom öyküsü, displastik nevüs (ben) varlığı, displastik nevüs sendromu varlığı, doğumsal dev pigmente nevus (ben), 50'den fazla sıradan nevus varlığı, mesleki maruziyet, immün sistemin baskılanması."

SOLARYUM CİLT KANSERİNE DAVETİYE ÇIKARTIYOR

T.C. Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Daire Başkanı Doç. Dr. Murat Gültekin ise Amerika Birleşik Devletleri'nde 40 yaş altı kadınlarda cilt kanseri görülme oranında ciddi bir artış olduğu tespit edildiğini bildirdi. Doç. Dr. Murat Gültekin, "Ayrıca Avustralya kaynaklı yayınlarda da 14-44 yaş arası insanların kanserleri arasında ilk sırayı cilt kanserinin aldığı belirtmektedir. Araştırmalara göre, bronzlaşmak için sıklıkla solaryuma başvuranlarda cilt kanseri gelişme riski yüzde 74 daha yükselmektedir. Vatandaşlarımızın ultraviyole ışınlarının etkileri hakkında bilgi sahibi olması sağlanmalı, gereksiz solaryum uygulamasından kaçınmaları önerilmelidir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Amerika Birleşik Devletleri Bristol Myers Squibb Sağlık Bakanlığı Sarıyer Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title