Haberler

Denizli'de Bin Çölyak Hastası Bulunuyor

Abone Ol

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, Çölyak hastalığının genetik bir hastalık olduğunu belirterek bu hastalığın hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceğini söyledi.

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, Çölyak hastalığının genetik bir hastalık olduğunu belirterek bu hastalığın hayatın herhangi bir döneminde ortaya çıkabileceğini söyledi.

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü nedeniyle Sağlık Müdür Yardımcıları Dr. Servet Güneş, Ahmet Pişkin ile birlikte Denizli Çölyak Derneği Başkanı Türkan Satır'ı ziyaret etti.

İl Sağlık Müdürü Tekin, yaptığı konuşmada, Denizli'de bin çölyak hastası olduğunu söyledi. Çölyak hastalarının gluten içermeyen besinlerle beslenmesi gerektiğini belirten Tekin, şöyle konuştu: "Çölyak hastalığı bulaşıcı bir hastalık olmayıp, buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin bağırsaklardaki sindirimi sağlayan tüysü oluşumlar denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır." Çölyak hastalığının genetik bir hastalık olduğunu anlatan Tekin, şunları söyledi: "Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının herhangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalığı bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir. Kişi çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir. Hastalık tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir."

Hastalığın belirtilerini de açıklayan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtiler ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır."

Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisin önemini vurgulayan Tekin, teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler ile ön tanı konulduğunu ancak kesin tanının ince bağırsak biyopsisi ile konulduğunu ifade etti.

YETİŞKİNLERDE BELİRTİLER

Yetişkinlerde görülen belirtiler: Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aft, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler. - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Mahmut Tekin Servet Güneş Ahmet Pişkin Denizli Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title