Denizli'de 'Evde Hemodiyaliz' Uygulaması Başlatılıyor
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından diyaliz hastaları için ‘Evde Hemodiyaliz’ uygulaması başlatılıyor.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından diyaliz hastaları için 'Evde Hemodiyaliz' uygulaması başlatılıyor.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği bünyesinde bulunan hastanelerde diyaliz tedavisi gören hastalar için Türkiye'de örnek olacak bir uygulama başlatılıyor. Kamuda ilk kez Denizli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından başlatılacak 'Evde Hemodiyaliz' uygulamasıyla diyaliz hastaları alacakları eğitimle tedavilerini evlerinde kendileri yapabilecek. Bu sayede haftada 3 gün 4 saat yerine günlük 8 saat diyaliz alacak olan hastaların kanında biriken zararlı maddelerin temizlenmesi artacak, buna bağlı olarak da hastanın yaşam süresi ve kalitesi artmış olacak.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Osman Acar, Üçler Mahallesi'ne taşınan Genel Sekreterliğe bağlı Denizli Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi'ni ziyaret ederek, diyaliz hastalarına müjdeli haberi verdi. Evde Hemodiyaliz uygulamasının Genel Sekreterlik bünyesinde başlayacağını söyleyen Acar, ihale aşaması bittikten sonra Evde Hemodiyaliz uygulamasına geçileceğini belirtti. Acar, "Genel Sekreterliğimize bağlı Denizli Devlet Hastanesi'nde 24, Acıpayam Devlet Hastanesi'nde 9 ve Çivril Devlet Hastanesi'nde 12 olmak üzere toplam 44 adet diyaliz cihazımız bulunmaktadır. Denizli genelinde bulunan 825 diyaliz hastasından 201 kişi birliğimize bağlı diyaliz merkezlerinde tedavi görmektedir. Diyaliz merkezlerimiz fiziki, tıbbi, teknik ve personel bakımından son derece donanımlı ve tam kapasiteyle çalışmaktadır. Birlik olarak hastalarımızın uzun ve kaliteli yaşamalarına katkıda bulunmak, verilen diyaliz hizmetlerinde kaliteyi arttırmak amacıyla planladığımız en ileri tıbbi ve teknik altyapının gerektirdiği şekilde hazırlanan yeni hizmet binamız ve ev hemodiyalizi uygulamamız diyaliz hastalarımız için hayırlı olsun" dedi.
"HASTA GECE UYURKEN DİYALİZ TEDAVİSİ GÖRECEK"
Diyaliz hizmetlerinin son derece önemli olduğunu ve hastaların diyaliz tedavisinde sosyal yaşantılarından uzak kalmamaları noktasında evde hemodiyaliz uygulamasının devreye gireceğini anlatan Op. Dr. Osman Acar, "Diyaliz tedavi süresini uzatmak, daha iyi ve yeterli diyalizle olacaktır. Ev hemodiyalizi sayesinde elde edilen konfor, özgürlük dışında asıl önemli kazanç hastaların daha uzun sürelerde örneğin 4 saat yerine 8 saat diyaliz alabilmesine olanak sağlamasıdır" diye konuştu.
Evde hemodiyaliz sayesinde hastadan sıvı çekim hızı yarı yarıya düşmüş olacağından diyaliz sırasında hastada tansiyon düşüklüğü, kramp gibi yan etkiler görülmeyeceğini kaydeden Op. Dr. Acar, biriken zararlı maddelerin daha iyi temizlenebilmesi nedeniyle kas ve kemik yakınmalarında azalma olacağını, kemik yapısında iyileşme gözlenebileceğini ifade etti. Yaşam kalitesi, depresyon, uyku kalitesi, bellek ve seksüel fonksiyonlarda da düzelme olacağını belirten Op. Dr. Acar, diyaliz uygulama zamanının ise hastanın isteğine bağlı olarak belirleneceğini, özellikle gece diyalizi ile tüm bir günün hastaya kazandırılacağını, hastanın iş okul, aile ya da başka aktiviteler için kendisine zaman ayırabileceğini bildirdi. - DENİZLİ