Haberler

Depozito İade Sistemi başlıyor! İadesi yapılacak her şişe için ödenecek rakam da belli

Güncelleme:
Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sıfır atık hedefi için yürüttüğü Depozito İade Sistemi'nin 1 Ocak 2025'te devreye girmesi planlanıyor. Bu doğrultuda Su, soda, kola, meyve suyu ve bira şişeleri 25 kuruş karşılığında toplanacak.

Sıfır Atık projesi kapsamında bulunan Depozito İade Sistemi'yle artık atıklarla ilgili yeni bir kazanım sağlanacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen proje, sıfır atık hedefine ulaşmada en kritik dönemeçlerden biri olacak. Cam, plastik ve metal ambalajlı su, kola, meyve suyu, bira türü içecekler için büfe, bakkal, marketlerde 25 kuruş depozito ödenecek.

VATANDAŞIN BANKADA HESABI OLACAK

Bunun yanı sıra; Türkiye Emlak Katılım Bankası'nın altyapısı üzerinden e-cüzdan açılarak, vatandaşın geri dönüşüme attığı her bir şişe için 25 kuruş eklenecek. Biriken paralar alışverişlerde kullanılabilecek.

Depozito İade Sistemi 1 Ocak'ta başlıyor! İşte su, soda, meyve suyu ve kola şişeleri için ödenecek para

1 OCAK'A YETİŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Çevre Ajansı'nın yönetiminde çalışmaları sürdürülen Depozito Yönetim Sistemi'ne (DYS) 1 Ocak 2025 itibarıyla başlanması hedefleniyor. İlk olarak 1 Ocak 2021 tarihinde geçilmesi öngörülen ancak çeşitli nedenlerle hazırlık süreci sarkan DYS, 100 mililitre ile 3 litre arasında yer alan tek kullanımlık içecek ambalajları için başlayacak.

Depozito İade Sistemi 1 Ocak'ta başlıyor! İşte su, soda, meyve suyu ve kola şişeleri için ödenecek para

5 BİN NOKTADA SİSTEM KURULACAK

2025 yılı içinde tüm il ve ilçelerde 5 bin noktada geri alım sistemi kurulacak. Depozito iade makineleri öncelikli olarak belediyeler, millet bahçeleri ve üniversitelere yerleştirilecek. Depozito iade makineleri 2025 süresince zincir marketler, alışveriş merkezleri, oteller, restoran ve kafeterya gibi alanlara yaygınlaştırılacak.

Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı İklim Değişikliği Güncel Yaşam Çevre Doğa Çevre Doğa Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (73)

umut mergen:

milleti çöpçü ne zaman yapacaklar diyordum 1 ocaktaymiş yetiştirillerse

Yanıtla664298
Yusuf kahraman:

umut senin çöpçülük dediğin hareket dünyada uygulanan birşey ve maksat doğada geç eriyen maddeleri geri dönüşüme almaktır

22459
Mehmet Gümüş:

Srnin kalbin her faim çöplük bunu anladık

95305
Asil Türk:

Almanyada bu sistem var Onlar copçü mü

20338
Erdemli:

sizin gibiler yüzünden dünya bu kadar pis. Unutma temizlik imandandır

13287
Erhan Sarac:

Almanya’da bu sistem var doğru demişsin de Orda 50 şişe toplasan içeri girip bir kilo kıyma alırsın burda ise 100 gram tavuk alırsın , 25 krş para mı

50118
Sabri SEÇGİNER:

Bu sistem Avrupa'da yıllarca var onlar çöpçümü oldular bence çok kalınmış bir uygulama

5160
Ender YILDIRIM:

güzel olmuşta şişe başı 25 kuruş azcık az değil mi en azından ilk başta teşvik amaçlı biraz daha yüksek olabilirdi. zira bakkallar 4 lira para üstü vermemek için 1 tane sakız veriyorlar.

Yanıtla13653
sade vatandaş:

çok eskiden cam meşrubat şişeleri depozitoluydu şişeyi içtikten sonra geri götürür kesilen şişe parası geri alınırdı

Yanıtla2259
Düsünür:

Karbon Ayak İzi vergisi getirelecegine Her bolgeye depozito iade sistemi kurulsun. Hesaplara para atilmasin o paralarla her bos alana agaclar dikilsin

Yanıtla1390
Tüm 73 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title