Haberler

Dünya Hepatit Günü

Abone Ol

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, hepatit B ve C virüslerinin sessiz virüsler olduğunu bildirerek, bu virüslerin yılda bir milyon insanın ölümüne neden olduğu ve halen dünyada 500 milyon kişinin bu virüsler ile enfekte olduğunu kaydetti.

Hepatitin en basit anlamıyla karaciğerin iltihabı olduğunu belirten Dr.Taş açıklamasında, "Pek çok neden ile oluşmakla birlikte, bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan nedenlerden kaynaklanan hepatit, çoğunlukla virüslerden kaynaklanmaktadır. Hepatit hastalığının çeşitli türleri bulunmaktadır. Bilinen 7 türü olan hepatitin; A, E, F tipleri, su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile bulaşırken B, C, D türü hepatitler ise tükürük, kan ve cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır" ifadelerine yer verdi. Özellikle hepatit B ve C virüslerinin sessiz virüsler olduğunu bildiren Dr.Taş açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu virüsler yılda bir milyon insanın ölümüne neden olmakta iken; halen, dünyada 500 milyon kişi bu virüsler ile enfekte olmakta ve 3 kişiden biri, bir ya da daha fazla bu virüslere maruz kalabilmektedir. B ve C virüslerinin sessiz virüsler olması ile pek çok insanın farkında olmadan bu virüsü almış olabileceği ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabileceği kastedilmektedir. Bu denli sinsi bulaşan bu virüslerin meydana getirdiği hepatit hastalığı tedavi edilmez ise karaciğer sirozuna neden olabilmektedir. Uzun süreli hepatit B hastalığında ise siroz ortaya çıkmadan önce de karaciğer kanseri görülebilmektedir. Hepatit C hastalığı ise birkaç hafta süren hafif bir hastalıktan ömür boyu süren kronik sağlık sorunlarına dönüşebilmektedir."

"HEPATİT B HIV'DEN DAHA BULAŞICI"

Hepatit B'nin, AIDS hastalığına neden olan HIV'den daha bulaşıcı bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr.Taş, en yaygın bulaşma yollarının kontrol edilmemiş kan transfüzyonu ya da kan ürünlerinin kullanımı, sterilize edilmemiş araçlarla tıbbi müdahaleler, diş müdahaleleri, anneden bebeğe doğum sırasında, kullanılmış enjektör paylaşımı, tıraş bıçağı, diş fırçası gibi eşyaların paylaşımı, sterilize edilmemiş araçlarla dövme yapılması, güvenli olmayan cinsel ilişkiler olduğunu belirtti.

Dr.Taş, kuaförlerde uygulanan manikür pedikür işlemlerinde tek kullanımlık araçların kullanılması, araçların yeterli sterilizasyonunun yapılması veya kişiye ait araçların kullanılmasının bulaşıcı hastalıkların kişilere bulaşma ihtimaline yönelik ciddi bir korunma sağlayacağına da dikkat çekti.

Günlük hayatta belirli sebepler sonrası hepatite yakalanma riski olan bireylerin yanında bu risklerle her an karşı karşıya olan meslek gruplarının da olduğunu bildiren Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, bu grupları tüm sağlık personeli, berberler-kuaförler, manikür-pedikürcüler, itfaiye personeli, askerler, polis memurları, kazalarda ve afetlerde ilk yardım uygulayan kişiler olarak açıkladı.

"HEPATİT B VİRÜSÜNDEN KORUNMANIN EN ETKİLİ YOLU AŞILANMAKTIR"

Aşı olmanın hepatitten korunmanın en kolay yol olduğunu ifade eden Dr. Taş, şöyle devam etti:

"Mücadele için de halkımızın bilinçlenmesi, aşı olması ve dolayısıyla hepatit konusunda genel olarak farkındalığın arttırılması oldukça önemlidir. Hepatit B virüsünden korunmanın en etkili yolu olan hepatit aşısı, güvenli ve etkili bir aşıdır. Ülkemizde, bebeklere, çocuklara ve risk grubunda olan kişilere, Sağlık Bakanlığımızca ücretsiz olarak sağlık kuruluşlarımızda uygulanmaktadır. Ülkemizde Hepatit B aşısı 1998 yılında rutin aşı takvimine dahil edilmiştir. Hepatit B hastalığından 0 -1 ve 6'ncı aylarda yapılan toplam üç aşı ile korunmak mümkün olmakla birlikte, hepatit B'nin aşısı devlet tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Hepatit C virüsüne karşı aşı ise henüz bulunmamakla birlikte ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilmektedir. Ancak, hepatit virüsü doğru şekilde ve zamanında tedavi edilmemesi nedeniyle, dünya genelinde her yıl milyonlarca kişinin hastalanmasına ve yüzbinlerce kişinin ölümüne neden olmaktadır. Tüm dünyada yaklaşık 2 milyar hepatit B hastası, 350 milyon kişinin de hepatit C hastası olduğu bilinmektedir. Türkiye'de her 20 kişiden birinin hepatit virüsü taşıyıcısı olması nedeni ile hepatit hastalığı önemli bir halk sağlığı sorunu olarak değerlendirilmektedir." - ANTALYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Erdoğan Taş Antalya Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title