Haberler

Efemçukuru ve kışladağ'ın iş güvenliği karnesi

Güncelleme:
Abone Ol

Altın madenciliği sektörünün öncü kuruluşlarından TÜPRAG, 35 yıldır "önce insan ve çevre, sonra madencilik" prensibiyle madencilik faaliyetlerini sürdürürken İzmir-Efemçukuru ve Uşak-Kışladağ Altın Madenlerindeki üretim faaliyetleri sayesinde Türkiye'de yatırım, üretim ve istihdama katkı sağlamayı sürdürüyor.

Bu ekonomik gücün yanı sıra, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda "bir kültür" oluşturan TÜPRAG, Kışladağ ve Efemçukuru işletmelerinde uyguladığı otonom ve yüksek teknoloji barındıran sistemlerle Türkiye'de alanında ilk ve öncü olma rolünü üstleniyor.

TÜRKİYE'DE ALANINDA İLK VE ÖNCÜ

Elektronik Ateşleme, Yorgunluk Takip Sistemi, Çarpışma Önleme Sistemi, Elektronik Tike Tahtası, VOD Sistemi ve Sürüş Güvenliği uygulamaları ile işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda Türkiye'de ilk ve tek olma özelliği taşıyan TÜPRAG, iş kazalarında yüzde 25'lik azalmayı sağlayarak sektörde örnek teşkil ediyor. 2022 yılı itibariyle Efemçukuru'nda iş günü kayıpsız kazasız beş yıl geride bırakılırken, Kışladağ ise kayıp zamanlı iş kazası olmadan üçüncü yılını tamamlamaya hazırlanıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları ise Efemçukuru ve Kışladağ'daki bu istatistiklerin ezberleri bozacak ve örnek teşkil edecek nitelikte olduğunu vurguluyor.

EFEMÇUKURU'NDA İŞ GÜNÜ KAYIPSIZ KAZASIZ 5 YIL!

TÜPRAG İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Grup Müdürü Göksel Alpaslan, iş kazasız beş yılı geride bırakan Efemçukuru'ndaki İSG kültürüne ilişkin, "Efemçukuru Altın Madenimizde, üretime başladığımız günden bugüne kadar tüm çalışanlarımızın katılımı ile şekillendirdiğimiz bir İSG modeli oluşturduk. 2011 yılında ilk üretime başlamamız ile 'İSG Kültürü' yolculuğumuzda Ekim 2022 itibarı ile önemli bir kilometre taşını geride bıraktık. İşletmemizde iş günü kayıpsız kazasız beş yılı geride bıraktık. Madencilik gibi zorlu doğa koşullarıyla mücadele edilmesini gerektiren bir sektörde, böylesi bir istatistiğe rastlamak pek mümkün görünmüyor." bilgisini verdi.

Efemçukuru ve kışladağ'ın iş güvenliği karnesi

ÜST DÜZEY GÜVENLİK KÜLTÜRÜ İLE KAZASIZ ÇALIŞABİLMEK MÜMKÜN

Efemçukuru'nda iş sağlığı ve güvenliği konusunda uygulanan Elektronik Ateşleme Sistemi, Çarpışma Önleme Sistemi, Elektronik Tike Tahtası, VOD havalandırma sistemi ve sürüş güvenliği hakkında detaylı bilgiler veren Göksel Alpaslan, Efemçukuru'nda uygulanan bu sistemlerin pek çoğunun Türkiye'de ilk ve tek olduğuna işaret ederek bu sistemlerin dünyadaki birçok maden işletmesi için de örnek olduğunu belirtti.

Efemçukuru ve kışladağ'ın iş güvenliği karnesi

Alpaslan Efemçukuru'ndaki akıllı sistemlere ilişkin şu bilgileri paylaştı;

"Bir yeraltı işletmesi olarak üst düzey teknoloji entegrasyonu ile yeraltı çalışmalarında çalışanlarımız için en güvenli çalışma ortamını oluşturduk. Yeraltı işletmemizde uyguladığımız 'Elektronik Ateşleme Sistemi' ile olası sonuçları göz önüne alındığında en riskli işlerden biri olan 'patlatma' işleminde neredeyse sıfır hata ile patlatma yapabiliyoruz. Elektronik Tike Tahtası yardımı ile yeraltında çalışan personelin giriş çıkışları teknoloji yardımı ile en hassas ve hatasız şekilde takip edilerek olası bir kazanın önüne geçiliyor.

Efemçukuru ve kışladağ'ın iş güvenliği karnesi

Yeraltında uygulamaya aldığımız 'Çarpışma Önleme Sistemi' yine ülkemizde ilk kez bir yeraltı madeninde gerçek anlamda çarpışma algılama değil bir çarpışma önleme sistemidir ve olası bir araç-yaya-iş makinesi karşılaşmasında operatörden bağımsız olarak iş makinasını durduran bir sistemdir. Böylelikle yeraltı çalışma ortamlarında sıklıkla karşılaşılabilen araç kazalarının önüne geçiliyor.

Aynı teknolojik altyapı üzerinde çalışan VOD (Ventilation on Demand) yani Talep Üzerine Havalandırma Sistemi ile havalandırmanın nerede ihtiyaç var ise orada devreye girmesini sağlayarak yeraltı çalışma ortamlarında gerektiği yerde, gerektiği kadar havalandırma sağlayarak çalışanlarımızın kirletici hava koşullarından etkilenmemesini sağlayarak sağlıklı bir çalışma ortamı yaratıyor ve gereksiz enerji tüketmeyerek çevreci yaklaşımımızı hayata geçiriyoruz.

Tüm araç sürücüleri için uygulamakta olduğumuz 'Sürüş Güvenliği' uygulamalarımız yeraltı ve yerüstü çalışma alanlarında, işletme içi ve dışı araç kullanımlarında ve alt yüklenicilerimiz ve hatta aile bireylerimiz de dahil olmak üzere bir dizi eğitim ve beceri kazandırma programlarından sonra güvenli sürüş becerilerine sahip olmaktadır."

KIŞLADAĞ'DA 1000 GÜN KAYIP ZAMANLI İŞ KAZASI OLMADAN GEÇTİ!

Kışladağ Altın Madeni İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Müdürü Alper Gürsoy da iş günü kayıpsız üçüncü yılı geride bırakacaklarını söyleyerek, "Öncelikle Kışladağ olarak Haziran 2023 tarihinde üçüncü yılımızı tamamlamaya hazırlanıyoruz. Çalışan sayımız, alt işveren faaliyetleri, araç sayıları ve kapasitesi, kullanılan kimyasal miktarları, yapılan proses değişikliği gibi önemli unsurlara baktığımızda Kışladağ Altın Madeni olarak başarılı bir istatistikle devam ediyoruz. Şubat ayı içerisinde 1000 gün Kayıp Zamanlı İş Kazası olmadan geçen süreyi tamamlamış olacağız" diye konuştu.

Efemçukuru ve kışladağ'ın iş güvenliği karnesi

YORGUNLUK TAKİP SİSTEMİ TÜRKİYE'DE SADECE KIŞLADAĞ ALTIN MADENİ'NDE KULLANILIYOR

Kışladağ Altın Madeni İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Müdürü Alper Gürsoy da iş günü kayıpsız üçüncü yılı geride bırakacaklarını söyleyerek, yorgunluk takip sisteminin Türkiye'de sadece Kışladağ Altın Madeninde kullanıldığını vurguladı.

Çalışan sağlığı ve güvenliği için Kışladağ'da kullanılan yorgunluk takip sistemi ve sürüş güvenliği ile çarpışma önleme sistemlerinin operatör kaynaklı riskleri minimalize ettiğini vurgulayan Gürsoy, "İSG Politikamızda yer aldığı gibi, iş sağlığı ve güvenliği performansımızın sürdürülmesi ve gelişimi için gerekli tüm kaynaklar sağlanmaktadır. Bu çerçevede çalışanlarımızın sağlığını ve güvenliğini korumak adına teknolojik çözümlerde takip edilmekte ve uygulanabilir olanlar sistemimize entegre edilmektedir. Buna örnek bir uygulama olarak Türkiye'de sadece Kışladağ Altın Madeninde entegre edilen yorgunluk (fatigue) takip sistemidir. Özellikle lastikli dev hafriyat (dump truck) operatörlerinin uyku dikkat dağınıklığı gibi durumlarda fiziksel olarak uyaran ve aynı zamanda saha yöneticilerine durumu raporlayan Sürüş Güvenliği Sistemidir. Bu sisteme ek olarak dev iş ekipmanlarının etrafında bulunan diğer iş ekipmanlarının, araçların veya bakım esnasında yayaların fark etmesi ve oluşabilecek temasın engellemek amacı ile Çarpışma Önleme Sistemi (Collision Avoidance System_Level-8) kurulmuştur. Tüm bu sistemler operatörlerden kaynaklı riskleri azaltarak oluşabilecek ciddi iş kazalarını önlemek amacı ile entegre edilmiştir. Ayrıca açık ocak basamaklarında şev stabilitesinin kontrol edilmesi ve oluşabilecek yenilmelerin erken tespit edilmesi amacı ile radar sistemi uzun yıllardır kullanılmaktadır" bilgisini verdi.

Kaynak: Haberler.com / Yaşam

Madencilik Türkiye Tüprag İzmir Uşak Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title