Erkeklerde Meme Büyümesine Dikkat
FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, erkeklerdeki meme dokularının normalden fazla büyümesi (jinekomasti) erkekleri psikolojik olarak etkilediğini belirterek, jinekomastinin tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.
FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, erkeklerdeki meme dokularının normalden fazla büyümesi (jinekomasti) erkekleri psikolojik olarak etkilediğini belirterek, jinekomastinin tedavisinin mümkün olduğunu söyledi.
Meme dokusunun sadece kadınlara özgü değil, erkeklerde de var olduğunu belirten FBM Tıp Merkezi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, "Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun normalden daha büyük olmasıdır. Meme dokusu sadece kadınlara özgü değildir, erkeklerde de vardır. Ama çok küçüktür. Bu küçük meme dokusunun normalden fazla büyümesi erkeklerde ciddi rahatsızlık kaynağı olabilir. Özellikle ergenlik dönemine girmekte olan çocuklarda normal bir şekilde fizyolojik olarak memelerin büyümesi normaldir. Ancak bunun uzun olması, geriye dönük küçülmemesi, hatta tam tersine zamanla daha da büyümesi erkek çocuklarında ciddi rahatsızlık oluşturur. Çünkü erkekler bedenlerinde kadınsı bir organın varlığından psikolojik anlamda rahatsızlık duyarlar. Cinsel gelişim dönemini de dikkate alarak meme büyüklüğü olan çocukların aileler tarafından dikkatli bir şekilde takip edilmesi, çocuk eğer burada ciddi bir psikolojik rahatsızlık hissediyorsa, bunu mutlaka bir hekim tarafından değerlendirilmesi gerekir. Yüzde 98'lere varan bir oranda jinekomasti durumu sebebi belli olmayan fizyolojik bir durumdur. Bunun tedavisinde yapılması gereken de, büyük meme dokusunun küçültülmesi ve erkek bedene uygun hale getirilmesidir" dedi.
Jinekomastinin derecelerinin olduğunu belirten Akbaş, "Hafif derecelerinde küçük bir müdahale ile yüzde 100'e varan bir düzelme sağlanırken, daha ileri bir durumlarda küçük müdahalenin yanında belki cerrahi bir müdahale ile o bölgedeki deri fazlalığında çıkarılması gerekir. Ama her ne şekilde olursa olsun bu tedavi edilebilir ve düzeltilebilir bir problemdir. Jinekomasti düzeltilmediği takdirde çocuklarda psikolojik rahatsızlık oluşturur. Çocuklar yazın sıcağında bile çok sıkı korselerle memelerini gizlemeye çalışırlar. Hatta denize bile gitmek istemezler. Bu durumdan dolayı çocuklar cinsel kimliklerinin sonlanacağını bile düşünebilirler. Ama jinekomastinin cinsel kimliğin sonlanmasıyla hiçbir alakası yoktur" diye konuştu.
Jinekomasti rahatsızlığı olan erkeklerin yaz tatilini fırsat olarak değerlendirmeleri gerektiğini ifade eden Akbaş, "Özellikle okul çağı dönemindeki çocuklarda mutlaka bu yaz dönemi bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Ailelerin ve çocukların plastik cerrahi uzmanlarından bu konuyla ilgili görüş almalarını tavsiye ederim. Jinekomastide en çok kullandığımız yöntem liposuction yöntemidir. Liposuction meme dokusunun ve etraftaki yağ dokularının özel vakumlu sistemlerle o bölgeden uzaklaştırılmasıdır. Büyük bir memenin çok küçük bir hale gelmesini sağlar. Ameliyat izi neredeyse sıfıra yakındır. Kıvrım yerlerinden 2 - 3 milimetrelik bir delik açılır ve orandan içerideki fazla gelişmiş meme ve yağ dokuları o bölgeden boşaltılır. Operasyon ortalama 30 dakikada biter. Çok nadiren 1 saate kadar uzayabilir ama birçok durumda aynı gün yapılıp evine gidebilir. 2 - 3 gün içerisinde günlük aktivitelerine rahatlıkla dönebilirler. Operasyon sonuçları itibariyle oldukça yüz güldürür. Yüzde 100'lere varan bir başarı vardır. Meme büyüklüğü olan erkekler bu operasyonu rahatlıkla yaptırabilirler. Sağlık açısından herhangi bir riski yoktur" şeklinde konuştu. - SAMSUN