Eskişehir'de İstiklal Marşı'nın Kabulünün 97'nci Yıl Dönümü Programı
İstiklal ve İstikbal Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü ve İstiklal Marşı’nın kabulünün 97’nci yıldönümü nedeniyle Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bir program düzenledi.
İstiklal ve İstikbal Şairi Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü ve İstiklal Marşı'nın kabulünün 97'nci yıldönümü nedeniyle Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından bir program düzenledi.
Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi Salonu'nda gerçekleştirilen programa, Vali Özdemir Çakacak, Tepebaşı Kaymakamı Salih Keser, Odunpazarı Kaymakamı Cemal Şahin, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, kamu kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. 'İstiklal Marşı bu topraklardaki bin yıllık varoluşumuzun özetidir' diyerek konuşmasına başlayan Vali Özdemir Çakacak, "İstiklal Marşımızın TBMM tarafından kabul edilişinin 97'nci yıl dönümü ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u anma etkinliğinde sizleri en içten duygularımla selamlıyorum" ifadelerini kullandı.
"İstiklalimiz ve istikbalimizden asla vazgeçmeyeceğiz"
Türk milletinin, tarihin her döneminde bağımsızlığına, vatanına, mukaddes değerlerine yönelen saldırılara canı pahasına karşı koyduğunu dile getiren Vali Çakacak, "Yüce milletimizin Kurtuluş Savaşında verdiği varoluş mücadelesi bir kahramanlık destanıdır. Milletimiz Kurtuluş Savaşını imkansızlıklar içerisinde her türlü fedakarlığa katlanarak, şehadetler vererek büyük bir zaferle neticelendirmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılan bu büyük zafer milletimizin kahraman evlatlarının birbirine kenetlenerek omuz omuza yazdığı büyük bir kahramanlık destanıdır. İstiklalimiz ve istikbalimizden asla vazgeçmeyeceğiz. Emsalsiz güçlü bir şekilde tüm dünyaya gösteren milletimizin verdiği bu destansı mücadele, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından İstiklal Marşımız ile ölümsüzleştirilmiştir. İstiklal Marşı bu topraklardaki bin yıllık varoluşumuzun özetidir. Aynı zamanda her tarafı işgale uğramış bir milletin küllerinden yeniden nasıl doğduğunu; iman, inanç, birlik ve beraberlik etrafında kenetlenerek neleri yapabileceğini göstermesi bakımından da eşsizdir. Mondros Ateşkes Antlaşması ile son vatan toprağımız Anadolu'nun işgal edildiği, ümitsizliğin kara bir bulut gibi milletin üzerine çökmeye başladığı o günlerde, vatan sevgisini ve imanı kalbine sığdırmış bir şair çıkarak 'Korkma! Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak' demek suretiyle milletimize yeni bir diriliş ruhu ve nefesi üflemiştir. Ezelden beridir hür yaşamış bir milletin, tarihin hiçbir döneminde tanışık olmadığı esareti asla kabul etmeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır. Mehmet Akif marşın yazımı için konan ödülü 'Milletin başarıları para ile ölçülemez' diyerek kabul etmemiştir. 'İstiklal Marşı Türk Milletinin Eseridir' diyen Mehmet Akif eserlerini topladığı Safahat adlı kitabına İstiklal Marşını dahil etmemiştir. Çünkü marş artık kendisinin değil milletindir. Gençlerimizin onun mütevazi hayatını, fikirlerini, ideallerini ve asil duruşunu öğrenmesi ve İstiklal Marşı hariç bütün eserlerini topladığı, Safahat adlı kitabını defalarca okuması gerekir. Mehmet Akif'i anmanın, O'na minnet borcu ödemenin ancak hayatını ve eserlerini okumaktan, anlamaktan ve hissetmekten geçtiğine inanıyorum. Bu tür etkinlikleri de bu yolda önemli bir adım olarak da değerlendiriyorum" ifadelerini kullandı.
Konuşmalardan sonra TOKİ Şehit İkram Cirit Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan Mehmet Akif ve Gençlik konulu oratoryo sunuldu. Ardından program, Meserret İnel İlkokul 3'üncü Sınıf öğrencisi Zeynep Gökçe Yönlüer'in İstiklal Marşı'nı ezbere okumasıyla sona erdi. - ESKİŞEHİR