Haberler

Felç Riski Yaşla Beraber Artıyor

Abone Ol

Nöroloji Uzmanı Dr.Adem Aydın, felçin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, ülkemizde kalp hastalıkları ve kanserden sonra en sık görülen ölüm nedeni ve ayrıca erişkin dönemdeki sakatlıkların da en sık ikinci nedeni olduğunu...

Nöroloji Uzmanı Dr. Adem Aydın, felçin önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu, ülkemizde kalp hastalıkları ve kanserden sonra en sık görülen ölüm nedeni ve ayrıca erişkin dönemdeki sakatlıkların da en sık ikinci nedeni olduğunu söyledi.

İnme(felç) geçiren hastaların, zamanında ve iyi bir merkezde müdahale edildiğinde tedavi edilebileceğini belirten Medical Park Ordu Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Adem Aydın yaptığı konuşmada, "En sık görülen ve önlenebilir nörolojik hastalıklar içinde ilk sırada yer alan felç riski yaşla beraber artar. İnme bulguları, özellikle bir vücut yarısındaki yüz, kol veya bacakta uyuşma, karıncalanma, güçsüzlük, ani başlayan nedeni bilinmeyen şiddetli baş ağrısı, bilinç bulanıklığı veya kaybı, bir ya da iki gözde ani görme kaybı, görme azlığı, konuşma bozukluğu veya konuşamama şeklinde görülür. Bu tip şikayetleri yaşayan kişiler şikayetleri geçse bile mutlaka doktora görünmeyi ihmal etmemelidirler. İnme geliştikten sonra erken tanı konulması ve tedaviye başlanması hayati öneme sahiptir. İnme sonrası uzun süreli izlemde hastaların pek çoğunun kişisel bakım ve günlük yaşam aktiviteleri için bir başkasının yardımına ihtiyaç duyduğu ve de sosyal açıdan hem kendilerinin hem de yakınlarının kısıtlandığı görülmüştür. İlk 4,5 saatte gelen akut iskemik inme hastalarında Rt-PA ile trombolitik tedavi iskemik inme de yeni bir çığır açmıştır. Rt–PA ile damar yoluyla yapılan trombolitik tedavi iskemik inmenin ilk 4,5 saatinde uygulanırsa hastalığın gidişatında iyileşmeye yol açmaktadır. Bu tedavinin uygulandığı hastalarda üçüncü ayda sakatlık oranı azalır. Tedavi uygulanabilmesi için inmenin ilk 4,5 saatinde olması, erken dönemde inme şüphesi olan hastaların hastaneye hızlıca ulaştırılmasının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

"TAM DONANIMLI MERKEZLERDE TEDAVİ YAPILMALIDIR"

Tedaviye zamanında başlanabilmesi için hastaların yaklaşık olarak ilk 4,5 saatte hastaneye ulaşmış olması gerektiğini ifade eden Nöroloji Uzmanı Dr. Adem Aydın, konuşmasına şöyle devam etti: "Akut inme tedavilerinin güvenli uygulanabilmesi için tedavi görülecek merkezde inme konusunda eğitimli ve iyi organize olmuş ekiplerin bulunması gereklidir. Trombolitik tedavi 24 saat nörolojik hizmet verilen, bilgisayarlı tomografi ve laboratuvar olanaklarına sahip, yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde uygulanabilir." - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Adem Aydın Akut Ordu Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title