Göz Hastaları İçin Umut Işığı 'Işıkla Göz Tedavisi'
20-21. Dönem Giresun Milletvekili Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Turhan Alçelik, piyasaya yeni çıkan “Göz Diyeti” isimli kitabı ve görme kaybına sebep olan birçok göz hastalığında kullanılabilecek olan ışıkla göz tedavisi hakkında bilgi verdi.
20-21. Dönem Giresun Milletvekili Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Turhan Alçelik, piyasaya yeni çıkan "Göz Diyeti" isimli kitabı ve görme kaybına sebep olan birçok göz hastalığında kullanılabilecek olan ışıkla göz tedavisi hakkında bilgi verdi.
20-21. Dönem Giresun Milletvekili Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Turhan Alçelik, 'Göz Diyeti' isimli kitabında göz sağlığının korunması için neler yapılması gerektiğini anlaşılır bir dille anlatıyor. İnsan gözünün üç temel renge duyarlılığını esas alan "mavi, yeşil, kırmızı" renklerle kaleme alınan kitabında Dr. Alçelik göz sağlığı hakkında detaylı bilgiler verirken, yanlış bilinen bazı hususların doğrularını da açıklıyor. Dr. Alçelik, kitapta yer alan görme tabloları ile görme kontrolümüzü kendi kendinize test ederek bazı hastalıklarda erken teşhis ve tedavi şansı yakalayabileceğimizi ifade etti.
Dr. Alçelik, patentini aldığı "Dr. Turhan Göz Egzersiz Cihazı ve Işıkla Göz Tedavi Yöntemi" ile birçok göz hastalığının tedavisinde destekleyici bir uygulama olarak cihazdan yararlanılabileceğini belirtti.
HİÇ "GÖZ DİYETİ" YAPTINIZ MI?
Kitapta görmesinde problem yaşayan ve çeşitli göz hastalıkları olan kişilerde gözün sağlıklı beslenmesi ve göz sağlığının korunması için gerekli gıda ve diyet uygulamaları ile göz egzersizleri hakkında bilgiler de sunan Dr. Alçelik, patentini alarak geliştirdiği cihazla da birçok hastaya şifa sunmanın huzurunu yaşadığını belirtti. "Diyet sadece kilo vermek değildir, tüm organlara iyi bakmaktır" diyen Dr. Alçelik, "İnsan vücudu için ne yapmalı, ne yapmamalı bilinmeli. Diyetten amaç, sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir görme ve gözümüzü koruyarak kaliteli bir görmeyi sürdürmektir. Göz doktoru olarak da kitabımda gözle ilgili bu noktaların cevabını herkesle anlaşılır bir şekilde paylaşıyorum" ifadelerini kullandı.
GECE ARAÇ KULLANANLAR DİKKAT
Hareketsiz yaşam şeklinin, bilgisayar ve cep telefonu başında saatler geçirmenin göz sağlığı için tehlikeli olduğunu, göz kırpma hareketinin azaldığını dile getiren Dr. Alçelik, "Göz normalde dakikada 15-20 kez kırpılır fakat günümüzde herkesin elinde bulanan akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar gözün sabitlenmesine ve gözün açıp kapamayı unutmasına neden oluyor. Göz kırpmadan saatlerce ekrana sabit bakan bir gözde göz kuruması ve gözde yorulma ile baş ağrısı meydana geliyor" dedi.
Kitabında bu konularda dikkat edilmesi gereken hususları hatırlatan Dr. Alçelik sözlerine şöyle devam etti:
"Bu kitabın çok önemli bir başka uyarısı daha var: Gece araç kullanan insanların yarısından fazlası araç ışıklarından rahatsız oluyor ve geceleyin meydana gelen trafik kazaları 4-5 misli daha fazla oluyor. Kitapta tarif edilen çok basit bazı önlemlerle gece yolculuklarınız kabus olmaktan çıkabilir ve güvenli bir gece yolcuğu yapabilirsiniz."
"KİTAPLAR RENK RENK OLMALI"
Kitap sayfalarındaki yazıların mavi, yeşil, kırmızı renklerde olmasının sebebinin gözdeki mavi-yeşil-kırmızı renklere duyarlı hücrelerin uyarılmasını sağlamak olduğunu dile getiren Dr. Alçelik, insan gözünde iki çeşit ışığa duyarlı hücre bulunduğunu, bunlardan birisinin gündüz gören hücreler, diğerinin ise gece gören hücreler olduğunu ifade etti. Dr. Turhan Alçelik, "Gündüz görmeyi sağlayan hücreler aynı zamanda renkli görmemizi de sağlıyor. Gözde 3 çeşit renk görme hücresi mevcut: Mavi-yeşil ve kırmızı renklere duyarlı hücreler. Bütün renkler bu renk hücrelerinin farklı oranda uyarılmaları ile görülebiliyor. Kitabın 3 temel renkle yazılması okuma, anlama ve hatırlama için çok önemli. Onun için bu kitap bu 3 renkle basıldı ve patentli bir çalışmadır. Bu anlamda ilk defa yazılmış bu kitabın amacı renk görme hücrelerinin tamamının uyarılmasını ve kullanılmasını sağlamaktır. İlerleyen günlerde Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerle birlikte bu konuda araştırmalar yapmayı önereceğiz" şeklinde konuştu.
"GÖZ EGZERSİZİNİ İHMAL ETMEYİN"
Işığın gözlerdeki renk görme hücrelerini uyararak tedavide kullanımını esas alan Göz Egzersiz Cihazı ve Işıkla Tedavi Yöntemini geliştirdiğini anlatan Dr. Alçelik, cihazın göz tedavisinde yeni bir uygulama olduğunu söyledi. Dr. Alçelik, "Buradaki çalışmada amacının modern tıbbi yöntemlerle tedavilerinde zorluklar yaşanan bazı göz hastalıklarında birçok insana alternatif bir yöntem sunmak olduğunu ifade etti. Dr. Alçelik, "İsteğimiz doğal yöntemlerle, ışık desteğiyle gözdeki hücreleri uyarmak, göze hiçbir zarar vermeden renk ve ışık etkisinden yararlanıp özel bir yazılımla (software) çalışan cihazla gözü hareket ettirerek gözün egzersiz yapmasını sağlamaktır. Cihaz günlük yaşamda yapmadığımız ancak gözün ihtiyacı olan egzersizleri yapmamızı sağlıyor. Bu uygulama tüm dünyada Çin'de, Tibet'te, Kore'de, Amerika'da yapılan uygulamaların tamamını içine alan bir sistem" dedi.
CİHAZ HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILABİLİR?
Dr. Turhan Alçelik, "Görme kaybına sebep olabilen göz tembelliği, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığı veya tansiyon yüksekliğine bağlı göz rahatsızlıkları, göz tansiyonu, laser veya katarakt ameliyatlarına bağlı olarak gelişen tedaviye dirençli kornea ödemleri ile bazı doğuştan göz rahatsızlıklarında tıbbi tedavileri destekleyici / tamamlayıcı yöntemler olarak kullanılabilir" şeklinde konuştu.
CİHAZI KULLANAN HASTALAR MEMNUN
Dr. Turhan Alçelik'in hastalarından 7 yaşındaki Hasan Hüseyin Süğür'ün babası, oğlunun göz tembelliği nedeniyle hastane hastane dolaştıklarını, 6 ay süreli göz kapama tedavilerinin fayda sağlamadığını belirtti. Baba Süğür, "Oğlum Hasan sadece bir metre mesafeye kadar görebiliyordu. Turhan hocamızın tedavisi ile şu an 5 metreye kadar görebiliyor. Kendisine çok teşekkür ediyoruz" dedi.
Doğuştan bir göz hastalığı nedeniyle görmesi çok zayıf olan 19 yaşındaki Yunus Kaya, daha önce tek başına evinden dışarı çıkamadığını tek başına işlerini yapamadığını, tedaviden sonra özgüveninin yerine geldiğini ve artık tek başına evden dışarı çıkabildiğini söyledi.
Tedavi gören 54 yaşındaki Tayyibe Eğer ise, "Zamanla görmesinde azalma olduğunu, katarakt nedeniyle ameliyat olduğunu ancak ameliyattan sonra durumunun daha da kötüleştiğini, gözünde çok fazla ağrı ve sulanma olduğunu ifade etti. Kornea ödemi geliştiğini ve aylarca hiçbir tedaviden sonuç alınamadığını ifade etti. Turhan, "Doktoruma denk geldiğime çok mutluyum. Görüşüm düzeldi. Tedavisinden memnunum" diye konuştu.
TURHAN ALÇELİK KİMDİR?
Göz Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Turhan Alçelik, 1958 Giresun doğumlu. 1982 Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu. Harran Üniversitesinde Yrd.Doç.Dr Göz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tıp Fakültesi Başhekimi olarak çalıştı.
20-21. Dönem Milletvekili olarak TBMM'de görev yapan Dr. Alçelik, TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu ve Parlamenter Arası Birlik (Dünya Parlamentosu) Komisyonlarında görev aldı. TBMM'de Araştırma Komisyonu Başkanlığı da yapan Dr. Alçelik, evli ve 5 çocuk babasıdır.
Birleşmiş Milletler-Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) / Aydınlatma ve Sinyalizasyon Komitesi (GRE) Üyesi olan Dr. Alçelik, 'Aydınlatma ve Göz' alanlarındaki bilimsel çalışmalarına İstanbul'da devam etmektedir.
Uluslararası Patentli 'Göz Kamaştırmayan Far ve Enerji Tasarruflu Aydınlatma Sistemi' buluşları ile Türk Patent Enstitüsü (TPE) 2006 Büyük Patent Ödülü'nü aldı.
İsviçre Federal Hükümetince Cenevre'de gerçekleştirilen 34. Uluslararası Buluşlar ve Yenilikler Fuarı'nda Dünya Birinciliği Ödülü kazandı. - İSTANBUL