Haberler

Güneşte Fazla Kalmak Cilt Kanserine Yol Açıyor

Abone Ol

Güneşe aşırı maruz kalmanın cilt kanserlerinin en önemli sebebi olduğu belirtildi.

Güneşe aşırı maruz kalmanın cilt kanserlerinin en önemli sebebi olduğu belirtildi.

Servergazi Devlet Hastanesi Plastik Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Mustafa Öksüz, ancak güneş ışınlarına daha çok maruz kalan yüz, kulaklar ve boyun bölgesinde cilt kanseriyle daha sık karşılaşıldığını söyledi. Cilt kanserlerinin bazal hücreli kanser, skuamöz hücreli kanser ve melanom olarak üçe ayrıldığını dile getiren Öksüz, "En sık görülen cilt kanseri türü olan bazal hücreli cilt kanseri, cildi dış etkenlere karşı koruyan üst tabaka bazal hücrelerin değişimiyle oluşur. Genellikle güneşe maruz kalan bölgelerde gelişir. Gelişimi yavaştır, cilt geneline yayılmaz ve nadir olarak hayatı tehdit eder. Örnek olarak yüz bölgesi bazal hücreli kanserin en sık saptandığı bölgedir. Açık ten rengine sahip insanlarda en sık görülen cilt kanseri tipi bazal hücreli cilt kanseridir. Yaygın görülen kanser türlerinden biri de skuamöz hücreli cilt kanseridir. Üçüncü ve en tehlikeli cilt kanseri türü olan melanom diğer cilt kanseri türlerine oranla nadir olarak görülmekle birlikte erken teşhis edilmediği takdirde ölümle sonuçlanabilir. Erken teşhis edilebilirse hastanın tam olarak tedavi edilmesi mümkündür."

Denizli Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Servergazi Devlet Hastanesi'nde Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mustafa Öksüz, cilt kanserlerini tetikleyen faktörler arasında en önemlisinin güneş ışınlarının cildimiz için zararlı etkisine neden olan UV- B olduğunu vurguladı.

Öksüz, UV-B ışınlarının baş, boyun bölgesinde görülen bazal hücreli ve skuamöz hücreli karsinomda en önemli etken olarak gösterildiğini belirterek şunları kaydetti: "Bunun dışında dudak ve ağız mukozasında görülen karsinomlarda tütün çiğneme ve sigara alışkanlığı en riskli faktör olarak karşımıza çıkmakta. Dikkat edilmesi gereken diğer bir hususta özellikle alt extiremitelerde görülen staz ülseri dediğimiz açık yara ve yine yanık sonrası uzun iyileşme dönemi geçiren yaralarda skuamöz hücreli karsinom görülme riskindeki artıştır.Yaşla birlikte cilt kanseri görülme riski artar. Bunun nedeni yaşla birlikte güneş ışığına maruziyet süresinin artması olabilir. Bu yüzden güneş ışınları deri kanserine sebep olan en önemli neden olduğundan en önemli koruyucu önlem güneşten kaçınmaktır."

Güneşin dünyaya en dik ulaştığı 10.00- 16.00 saatleri arasında güneşten korunmak gerektiğini belirten Dr. Öksüz, "Açık renkli, sıkı dokumalı koruyucu giysi ve geniş şapka kullanmak, güneşten koruyucu kullanımına çocukluk döneminde başlamak cilt kanserinden korunmak için gereklidir. Yine erkeklerde bazal hücreli cilt kanseri kadınlardakinden iki kat, skuamöz hücreli kanser ise üç kat daha fazla görülmektedir. Bir kez cilt kanseri olan birinde ikinci bir kez cilt kanseri görülme riski de daha fazladır" dedi. - DENİZLİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Servergazi Denizli Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title