Haberler

İmamlardan Oluşan Koro Farklı Dilde İlahi Seslendiriyor

Abone Ol

Abdurrahman Binay-Şaban Yılmaz - Diyarbakır'da imam ve müezzinlerden oluşan "İlahi Korosu" Türkçe, Kürtçe, Arapça dili ve Zazaca lehçesinde seslendirdikleri ilahilerle beğeni topluyor.

Abdurrahman Binay- Şaban Yılmaz - Diyarbakır'da imam ve müezzinlerden oluşan "İlahi Korosu" Türkçe, Kürtçe, Arapça dili ve Zazaca lehçesinde seslendirdikleri ilahilerle beğeni topluyor.

İl Müftülüğü, Sur Kaymakamlığı Halk Eğitim Merkezi ve Diyanet Sen Diyarbakır Şubesi işbirliğiyle 4 ay önce imam ve müezzinlere yönelik kurs açıldı. Kursta nota, makam ve nazariye dersleri alan imam ve müezzinlerden oluşan 17 kişilik bir

"İlahi Korosu" oluşturuldu.

Koro, Diyanet Sen Diyarbakır Şubesi Binası'nda her hafta 3 gün bir araya gelerek Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Zazaca ilahileri seslendirmek için çalışma yapıyor. Büyük beğeni toplayan "İlahi Korosu" dini günlerde konser vermeye başladı.

Koro üyesi olan İl Müftü Yardımcısı Sırrı Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müftülük açısından koronun öneminin büyük olduğunu, bölgede sözlü kültürün öncülerinden Ahmede Hani ve Mele Cezeri'nin kasidelerini müzik eşliğinde söyleyerek, bu kültürü tekrar gündeme getirmek istediklerini söyledi.

"Diyarbakır'da sesiyle ünlü olan çok değerli imam arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız kendi çaplarında faaliyet gösteriyorlardı. Amacımız, bu zenginliği bir araya getirerek, daha güzel, gür bir sesin ortaya çıkmasını sağlamaktı" diyen Işık, bunu büyük ölçüde gerçekleştirdiklerini belirtti.

-"Güzel ezan okunmasını sağlamak istiyoruz"

Ezan ve sala okuyan imamların halkın da beğeneceği şekilde ezan okumalarının gerekli olduğunu kaydeden Işık, insanların güzel seslerden etkilendiğini, bu etkilenmenin manevi açıdan da olduğu zaman, ezanın can kulağı ile dinlendiğini vurguladı.

Koronun din hizmetler açısından önemli olduğunu bildiren Işık, şöyle konuştu:

"Güzel ezan okunmasını sağlamak istiyoruz. Musikinin gücünü arkamıza alarak, İslam dinini daha güzel anlatılması ve tanıtılması için bu çalışmayı yaptık. Bölgemizde yaygın olan sözlü kültürün tekrar ortaya çıkması için bu koronun önemli bir faydası var. Sözlü kültürün öncülerinden Ahmede Hani ve Mele Cezeri'nin kasidelerini müzik eşliğinde söyleyerek, bu kültürü tekrar gündeme getirmek istedik. Koro, turistlerin ziyaret ettiği dini mekanlarda konser verecek. Bu sayede ilin tanıtımına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Diyarbakır'da son yıllarda inanç turizmi çok gelişti. Ziyaret edilen tüm vakıf eserleri ve camilerimizde koromuz tarafından seslendirilecek eserler sayesinde ilimizin tanıtımına katkı sağlanacak."

-Güzel tepkiler alıyorlar-

Koro Şefi ve Müzik Öğretmeni Recep Halil Saylık da nota, makam ve nazariye derslerinin yanında koronun 4 dilde ilahi seslendirdiğini, imamlara musiki dersleri vermeyi amaçladıklarını, daha çok tasavvufi alandaki müziklere ağırlık verdiklerini anlattı.

5 vakit ezan için ayrı ayrı makamlarda ezan eğitimi verdiklerini aktaran Saylık, güzel bir çalışma yaptıklarını, şu ana kadar herkesten çok güzel tepkiler aldıklarını dile getirdi.

Koronun koordinatörü İmam Mehmet Elçi, İmamlar Korosu"nun olmamasının Diyarbakır için bir eksiklik olduğunu, 4 aydır süren eğitim çalışmasının 1 yıl süreceğini söyledi.

Ulu Cami Müezzini Mehmet Şah Menekşe ise aldıkları koro eğitim sayesinde daha iyi ezan okuduklarına dikkat çekerek, "Eskiden ezan okurken ne kadar çok bağırırsak o kadar iyi olacağını düşünürdük. Ancak aldığımız bu eğitimle ve öğrendiğimiz makamlarla hem kendimizi zorlamamış oluyoruz hem de çok güzel ses ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Yayıncı: Behçet Güngör - DİYARBAKIR

Kaynak: AA / Yaşam

Sur Kaymakamlığı Şaban Yılmaz Diyarbakır Yaşam Müftü Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title