Kocaeli'de Çanakkale Zaferi Anlatıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Çanakkale Zaferinin 103. yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen panele katılan tarihçiler, Çanakkale Savaşı’nı anlattı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Çanakkale Zaferinin 103. yıldönümü dolayısıyla gerçekleştirilen panele katılan tarihçiler, Çanakkale Savaşı'nı anlattı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Çanakkale Zaferi'nin 103. yıldönümü dolayısıyla "Dönmeyi Düşünmeyenlerin Destanı Çanakkale" konulu bir panel düzenledi. Bekir Develi'nin moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele Prof. Dr. Mehmet Çelik, Prof. Dr. Nurullah Genç ve Doç. Dr. Serkan Yazıcı konuşmacı olarak katıldı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele Başkan Vekili Zekeriya Özak, Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Ali Bilgi, Akademi Lise öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.
Panelde konuşan Doç. Dr. Serkan Yazıcı, Çanakkale Zaferi'nin emsalsiz bir zafer olduğunu belirterek, "Bir tarihçi olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki, Çanakkale gibi bir zafer dünyada yoktur. Çanakkale, metrekareye 6 bin merminin düştüğü, 8 ay boyunca her gün bin fidanın toprağa düştüğü yerdir" dedi.
İngilizlerin planının Çanakkale Boğazı'nı koruyan tabyaları susturmak ve boğazdaki mayınları temizleyerek İstanbul'a yürümek olduğunu kaydeden Doç. Dr. Serkan Yazıcı, "Bunun için dünyanın en büyük donanmasını Çanakkale önlerine getirdiler. Mayınları temizlemeye başladılar fakat Nusrat Mayın gemisini hesap etmediler. 7-8 Mart gecesi Nusrat Mayın gemisi yeniden boğaza mayınlar yerleştirdi. Böylece İngiliz ve Fransızlar, donanmanın üçte birini kaybettiler ve bu nedenle deniz harekatından vazgeçip, kara harekatına yöneldiler. Çanakkale'de kelimenin tam anlamıyla kayaya çarptılar. 100 binlere bulan kuvvetleriyle, askerlerimiz onlara geçit vermedi" diye konuştu.
Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşı'nda genç bir yarbay olarak, Sarı Bayır ve Conk Bayır gibi mevkilerde, düşmanla çok yakın temas geçiren bir asker olduğunu söyleyen Yazıcı, "Bütün duygu yükünü onun cümlelerinden görüyoruz. Ölüm muhakkak. Bir arka siperdeki okuma bilenler Kuran-ı Kerim okuyorlar, büyük bir metanetle arkadaşlarının düşeceklerini bekliyorlar. Onlar düşünce Kuran ve ezan okuyarak sipere koşuyorlar. Tereddüt göstermiyorlar. Bunu ancak büyük bir iman kuvvetiyle izah edebiliriz' diyor. Orada savaşan herkes şunu çok iyi biliyordu ki, eğer Çanakkale geçilseydi, her şey çiğnenmiş olacaktı. O nedenle bunu bilenler canlarını vermekten çekinmediler" şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşan Prof. Dr. Nurullah Genç, İngilizlerin, Çanakkale Savaşı öncesinde asker toplamak amacıyla özellikle Hindistan'da yaptığı aktivitelere değindi. İngilizlerin Hindistan'da bir afiş yayınladığına dikkat çeken Prof. Dr. Nurullah Genç, "İngilizler Hindulara, 'Bizimle yamyamlara karşı savaşmaya var mısınız' diye soruyor. Bize yamyam diyorlar. Akif de 'Kimi Hindü, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela' mısralarıyla buna cevap veriyor" ifadelerini kullandı.
Panelde konuşan Prof. Dr. Mehmet Çelik ise tüm dünyanın 103 yıl önce Türkiye'nin üzerine yığıldığını söyledi. Savaşta, 5 milyon insanın kaybedildiğini anlatan Prof. Dr. Çelik, "Malezya'dan, Orta Asya köylerinden, Balkanlardan tutun da Fas'a, Somali'ye kadar ümmetin parçasının olduğu her coğrafyadan gönüllü asker vardı Çanakkale'de. Sadece Şamdan 6 bin çocuk savaşmak için geldi" dedi. - KOCAELİ