Haberler

Malatya'da Geri Dönüştürülmüş Malzemelerle İnşa Edilecek Yaşam Köyü'nün Temeli Atıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde, geri dönüştürülmüş yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilecek 'Onarıcı Yaşam Köyü'nün temeli atıldı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle geri dönüştürülmüş yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilecek Onarıcı Yaşam Köyü'nün temeli Kırlangıç Mahallesi'nde atıldı.

Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde, geri dönüştürülmüş yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilecek "Onarıcı Yaşam Köyü"nün temeli atıldı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Türkiye ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle geri dönüştürülmüş yapı malzemeleri kullanılarak inşa edilecek Onarıcı Yaşam Köyü'nün temeli Kırlangıç Mahallesi'nde atıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, WWF'nin de desteğiyle sağlanan 300 bin avroluk krediyle ilk etapta 7 evin temelini attıklarını, kendilerinin de vakfa her konuda destek vereceklerini kaydetti.

WWF'nin dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ekolojik dengenin yeniden oluşturulmasında önemli çalışmalar yaptığını ifade eden Gürkan, şöyle konuştu:

"Bu 7 evin yapılma şekline çok iyi bakmamız lazım. Bunlar sıfır atık diye tabir ettiğimiz şekilde yapılıyor. Bu evler atık malzemelerin geri dönüştürülmesiyle üretilen yapı malzemeleriyle yapılacak. Atık malzemelerden yapılan bu evler, aynı zamanda bir ekolojik denge, yeşil iyileştirme anlamında tabiatın dengesini bozmayacak bir yapı formatında. Evler, kendi yağmur sularını toplayacak, onunla doğal ürünler yetiştirerek tekrar tabiata dönüşü sağlayacak."

Bilimin ışığında

WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Nafiz Karadere, Cumhuriyet'in 100. yılına girilirken afetlere dayanıklı, onarıcı bir yaşam için bir araya geldiklerini vurguladı.

2023'ün başında yaşanan depremlerdeki kayıpların tekrarlanmaması adına kolları sıvadıklarını ve çalışmalara destek verdiklerini anlatan Karadere, şunları kaydetti:

"Ülkemizin deprem gerçeği aslında bizi bekleyen risklerden sadece bir tanesi. Bunların yanı sıra iklim krizinin de etkisiyle son zamanlarda sizin de gözlemlediğiniz artan sel, kuraklık gibi hava olayları da bir başka tehdide dönüşmüş durumda. Tam da bu noktada afetlere dayanıklı, güvenle yaşayabileceğimiz yaşam alanlarının doğa temelli çözümler ve bilimsel gerçekler gözetilerek kurulması artık bir zorunluluk. Bugün burada Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken örnek bir yaşam alanının temelini atıyoruz."

Karadere, bilimin ışığında hayata geçirilen modelin aynı zamanda geleceğin dayanıklı, doğa temelli yaşam alanlarının kurulması için adım olacağına işaret etti.

Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı Eşref Doğan ise bölgenin tarihini anlatarak çalışmalara destek verenlere teşekkür etti.

Mahalle Muhtarı Turgay Çelik de mahalleye 200 konut yapılmasını talep ettiklerini ifade etti.

Kaynak: AA / Yaşam

Malatya Büyükşehir Belediyesi Hacettepe Üniversitesi İklim Değişikliği Yeşilyurt Yeşilyurt Malatya Türkiye İnşaat Toplum Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title