Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumunun 4'üncü Günüde Kenttin Tarımı ve Hayvancılığı Ele Alındı
Bilecik Belediyesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversite ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliğinde gerçekleştirilen Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumunun 4’üncü günün ilk oturumunda kenttin tarımı ve hayvancılığı ele alındı.
Bilecik Belediyesi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversite ve Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) işbirliğinde gerçekleştirilen Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumunun 4'üncü günün ilk oturumunda kenttin tarımı ve hayvancılığı ele alındı.
Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen Uluslararası Marka Değerleriyle Bilecik Sempozyumuna Gıda, Tarım ve Hayvancılık konulu sempozyumda; Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak, Türkiye Ticaret Odası Başkan Vekili-Ukrayna Türkiye Ticari İşbirliği Derneği Başkanı-Uluslararası Gıda Tarım Konfederasyonu Doğu Avrupa Bölge Başkanı Onur Kurtay konuşmacı olarak katıldı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Tevfik Gültaş'ın moderatörlüğünü yaptığı sempozyumda konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak, birçok konuda bilgiler aktardı.
"Tarımdaki yatırımın geri dönüşümü çok uzun sürüyor"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak, çiftçilere seslendi. Bakanlığa bağlı il ve ilçe teşkilatlarının her zaman göreve hazır olduğunu ifade eden Müsteşar Yardımcısı Koçak, "Kapımız ve gönlümüz açık, ne konuda olursa olsun bize gelin lütfen" dedi.
Bakanlığa bağlı il ve ilçe teşkilatlarının her zaman göreve hazır olduğunu ve çiftçilerin buralarda her türlü sorularına cevap bulabileceklerinin altını çizen Koçak, şunları söyledi:
"Tarım; bilgi, teknoloji ve tecrübe isteyen bir üretim alanıdır. Tarım, küçümsenecek, herkesin yapabileceği bir iş değildir. Tarım aynı zamanda ekoloji ve ekonomi ile doğrudan ilgilidir. Tarım, risklere açıktır ona göre politikalar geliştirilmeli ve uygulanmalı. Öyle ki; yağmur çok yağsa sıkıntı, az yağsa sıkıntı. Bununla beraber sel gibi, dolu gibi afetlerde olunca büyük sorunlar meydana geliyor. En önemli sorunlarımızdan birisi arz ve talep dengesi öngörülemiyor. Her sene aynı ekiyorsunuz verim çok oluyor fiyat düşüyor, verim az oluyor fiyat artıyor böyle olunca fiyatlarda çok sık dalgalanmalar yaşanıyor. Tarımdaki yatırımın geri dönüşümü çok uzun sürüyor. Özel politikalar geliştirilerek uygulanmalı. Tarım desteklenmeli, destekleme olmazsa tarımın olması çok zor. Buradan şehirdeki insanlarımıza sesleniyorum; Çiftçinin, üreticinin emeğine söylenmesinler. Üreticinin alın terinin hakkı verilmeli, üretmek, yetiştirmek ve getirip pazara satmak çok kolay işler değil. Bakanlığımızın, hükümetimizin ve devletimizin çok geniş destekleri var. Bizim her ilde ve ilçede teşkilatlarımız var, kapımız ve gönlümüz açık, ne konuda olursa olsun lütfen bize gelerek yardım istediğiniz alanlar için başvuruda bulunun."
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Tevfik Gültaş, Bilecik'teki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde yapılması gereken konular hakkında bilgi verirken, Uluslararası Gıda Tarım Konfederasyonu Doğu Avrupa Bölge Başkanı Onur Kurtay ise; Türkiye'deki tarımsal alandaki verim ve etkinliği arttırma anlamında yapılması gereken konular hakkında bilgiler aktardı.
Sempozyumda ayrıca konuşmacılar tarafından katılımcıların soruları cevaplandırıldı. Belediye Başkanı Selim Yağcı, sempozyum kapsamında söz alan konuklara teşekkür plaketi takdim ederek, yaptıkları bilgilendirme dolayısıyla konuşmacılara teşekkür etti. - BİLECİK